De Taart: Ria van Hardeveld (MVV’27)

De Taart: Ria van Hardeveld (MVV’27)

ROTTERDAM – Ook in het seizoen 2014-2015 is er elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol baksel uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie uitgegroeid tot een begrip. Banketbakker Dekker heeft elke week de hand in de beslissing wie zijn voetbaltaart ontvangt. Bakker Dekker stond deze week stil bij een groot verlies in het regionale amateurvoetbal. De enige vrouwelijke voorzitter van de regio Rijnmond droeg bij MVV’27 in Maasland de hamer over aan haar opvolger. De taart ging na vier jaar leiderschap derhalve naar Rita van Hardeveld.

Na vier jaar was de termijn van de Maaslande voorzitter verstreken en werd ze maandag tijdens de ledenvergadering opgevolgd door Michel Voogt. Die kon haar in zijn nieuwe functie namens het bestuur direct de status van lid van verdienste toekennen. De bloemen, flessen wijn  en kaarten in het huis van Van Hardeveld op een steenworp afstand van het prachtig gelegen complex van de tweedeklasser geven blijk van de grote waardering voor haar werk in de afgelopen vier seizoenen. “Ik denk we met zijn allen het nodige hebben bereikt. Dat kan je niet alleen binnen de lijnen afmeten, want opklimmen naar de eerste klasse is niet het ultieme doel binnen deze vereniging. MVV’27 is een stabiele tweedeklasser en het zou leuk zijn om eens een stapje hoger te doen, maar wij betalen niet, dus kennen onze beperkingen. Dus liever een stabiele tweedeklasser die zelfs in staat is gebleken om een degradatie naar de derde klasse in een seizoen weer goed te maken.”

Van Hardeveld, moeder van voormalig Feyenoord-keeper en tegenwoordig tweede doelman van Heerenveen, Maarten de Fockert, vervolgt. “We hebben vooral buiten de lijnen grote stappen gezet, maar die zijn voor buitenstaanders niet altijd zichtbaar. Toen ik aantrad als voorzitter beleefde MVV’27 een wat roerige periode. We rust is weergekeerd en we hebben met het bestuur aangetoond dat het leiden van een club ook leuk kan zijn. De secretaris stopte en de vervanger meldde zichzelf. Toen ik afzwaaide, schoof Michel Voogt binnen het bestuur door naar de positie van voorzitter. We hebben uitgestraald dat we het met elkaar doen en dat slaat over op mensen. Dat is ook het enthousiasme dat je wilt uitstalen. Ook al kost het in de regel vijftien tot twintig uur in de week. Daar kies je bij een dergelijke functie voor en dan moet je je er ook voor inzetten. Ik geloof dat ik mag zeggen dat dat redelijk gelukt is. De entree is vernieuwd, het terras opgehoogd en de kleedkamers opgeknapt. De organisatie is meer transparant en de vereniging wordt door veel mensen gedragen. Natuurlijk is presteren van de selectie belangrijk, maar een club is meer dan alleen het eerste elftal.”

Van Hardeveld die in Veenendaal nog de zwarte band judo haalde, maar zelf niet voetbal, kwam niet in de verleiding om haar termijn van vier jaar te verlengen bij MVV’27. “Ik vind dat een club eens in de zo veel tijd recht heeft op een nieuw frisheid. Een nieuwe voorzitter is goed voor de club. Bovendien hebben mijn man en ik ook een afweging gemaakt. Met ons jongste van drie kinderen spelend bij Heerenveen willen we proberen om zo veel mogelijk te gaan kijken bij zijn wedstrijden. Dat past niet altijd in het schema van een voorzitter die bij alle uit- en thuiswedstrijden aanwezig is. Als voorzitter heb ik altijd gevonden dat je het visitekaartje van de club bent, dus moet je vaak aanwezig zijn. Ik krijg wat meer de tijd aan mijzelf en de club een nieuwe, verse voorzitter. Dat is goed voor de vereniging.” De inmiddels ex-preses van de club zegt MVV’27 niet vaarwel. “Nee, natuurlijk niet. Het blijft mijn club en ik zal er zeker nog met regelmaat komen. We wonen al dertig jaar in Maasland en MVV’27 speelt daarin een grote rol. En als lid van Verdienste heb je een eeuwige band met de club.”

Met het vertrek van de enige vrouwelijke voorzitter van de regio verdwijnt volgens Van Hardeveld ook de beste grap uit de bestuurskamer van MVV’27. “Zeker in de eerste twee seizoenen, toen bestuursleden van andere clubs mij nog niet goed kenden, stapten heren bij binnenkomst direct op mijn collega bestuursleden af. Dit in de veronderstelling dat een van de mannen wel de voorzitter zou zijn. ik werd vaak voor de koffiedame versleten. Van de gezichten en de opmerking ‘oh, u bent de voorzitter’ kon ik elke thuiswedstrijd opnieuw een beetje genieten. klein binnenpretje in een mannenwereld. Vrouwen in de voetballerij zijn secretaris of misschien penningmeester. Nog meer de koffiedame in de bestuurskamer, maar nooit de voorzitter.”