De Taart: Poortugaal (zondag)

De Taart: Poortugaal (zondag)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Poortugaal, gemeente Albrandswaard. De zondagafdeling van de plaatselijke club won in de eerste klasse afgelopen zondag in Den Haag met maar liefst 1-16 bij HMSH. “Ik heb nog even gebeld, maar er zaten geen Belchinezen op de tribune, dus er moet daar een andere opvallende of goede reden zijn voor die grote uitslag,” aldus de Pernisser fijnproever.

De roem van Bakker Dekker reikt sinds de Taart veel verder dan hij af en toe zelf voor mogelijkheid. Jeugdvoorzitter Keereweer van Poortugaal gaat er eens goed voor zitten, want hij beoordeelt het baksel van de Pernisser cakekunstenaar op bijna dezelfde manier als rob Jacobs een week eerder. “Dat is grote klasse wat die man maakt.” Hij zit in de bestuurskamer samen met voorzitter Ria Lodder, terwijl de selectie van trainer Patrick kok door weer, wind, regen, hagel en sneeuw de training afwerkt. Samen weten de bestuursleden van de eersteklasser nog steeds niet goed wat ze van de monsterscore moeten vinden. 1-16, dat is nog nooit voorgekomen bij senioren en gaat ook niet meer gebeuren. Het is leuk om een keer mee te maken, maar aan de andere kant ook weer niet. Je staat langs de kant toch een beetje vreemd te kijken als je het allemaal ziet gebeuren. Als ik heel eerlijk ben, was voor mij persoonlijk de lol er na 0-3 eigenlijk al af. Je krijgt toch een beetje medelijden met de tegenstander. Zeker met de voorzitter van HMSH. Keurige vent, die ons uitstekend heeft ontvangen en heeft uitgelegd wat er bij de club gaande is. Zo’n man krijgt het ok allemaal maar te verwerken,” aldus Lodder.

HMSH is in het Haagse amateurvoetbal momenteel een van de probleemgevallen. De eens zo roemruchte club trok eerder dit seizoen al het tweede elftal terug wegens een gebrek aan spelers en begon afgelopen zondag met slechts elf man aan de ontmoeting met Poortugaal dat het dit seizoen opvallend goed doet in het zondagvoetbal. “Het scheen dat er wat mensen ziek, afwezig en op vakantie waren, waardoor er nog net elf spelers beschikbaar waren. En die liepen niet echt over van motivatie als ik het netjes mag zeggen. De keeper stond vaak leunend tegen de paal met wat supporters van de club te praten. Geen zonde, maar wel tekenend voor de instelling waarmee werd gespeeld. Tot overmaat va ramp stopte een speler in de rust en bij het elfde doelpunt van Poortugaal hield de keeper van HMSH het voor gezien. Toen is er een veldspeler tussen palen gaan staan en die heeft nog vijfmaal de bal uit het net moeten halen, maar eerlijk gezegd had het eigenlijk 1-25 moeten worden. Maar ja in dergelijke situaties worden zelfs senioren soms weer kleine jongens en willen toch allemaal dan ook een keer scoren. Het toeval wil dat vooral onze spits niet heeft gescoord en die moet dat momenteel in de kleedkamer nogal eens horen. Aan de andere kant gunde ik HMSH geen grotere nederlaag dan 1-16, want die spelers zijn stuk voor stuk keurig gebleven. Stel dat er een gefrustreerd raakt en een Poortugalers een schop verkoopt, ben je die door een blessure misschien wel lange tijd kwijt. Maar iedereen bleef netjes en aardig. Al was de voorzitter van HMSH het toonbeeld van schaamte,” aldus Lodder.

Jeugdvoorzitter Keereweer vult weer aan. “Het bestuur legde ons uit dat ze niet voor niets onderaan staan en gaan degraderen. Ze maakten zich meer zorgen hoe het volgend seizoen verder moet. Wij kunnen er in ieder geval gerust op zijn dat we de tweede periodetitel op doelsaldo kunnen winnen. Maar nog liever hebben we geen doelsaldo nodig. We staan er ook zonder deze monsterscore goed voor en dat verrast ons al een hele tijd. Vorig jaar hebben we lang tegen degradatie moeten vechten en nu doen we mee om de prijzen. Daar is niets op tegen. Aan de andere kant, stel dat je naar de hoofdklasse zou promoveren, dan moet je hele organisatie daar wel voor klaar zijn. Maar succes verveelt nooit, maar zoals Ria Lodder al zei, afgelopen was het na 0-3 feitelijk al niet echt leuk meer. Soms stonden er zes spelers van Poortugaal tegen twee verdedigers van HMSH. op den duur, gun je de tegenstander niet meer tegentreffer. Rare gewaarwording.”