De Taart: Piet Korteweg (SLOGO radio)

De Taart: Piet Korteweg (SLOGO radio)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Maar deze week had de Pernisser kunstenaar een probleem. De Taart ging deze week weer eens aar een verrassende keuze. De bakker had eens aan zijn snor gedraaid en kwam toen met het voorstel mo zijn culinaire kunststukje naar Piet Korteweg in Ooltgensplaat te brengen.

“Want weet je,” aldus bakker Dekker. “Ik vind deze man een soort reïncarnatie van Theo Koomen. Op je 72-ste nog een nieuwe loopbaan beginnen als verslaggever voor SLOGO, de lokale omroep van het eiland Goeree-Overflakkee is niet niks. “Maar de energie en de liefde voor de sport druipt er bij die man vanaf. Ik zal niet zeggen dat ik meer verstand heb van radio maken dan van taarten en brood bakken, maar ik heb iemand in de familie die doet verslag en maakt programma’s. Ik luister dus wel eens en toen ik Korteweg hoorde was het alsof ik naar de Tour de France met Theo Koomen zat te luisteren. Het zal niet allemaal waar zijn geweest wat die beste man uit Frankrijk allemaal vertelde, maar het was elke etappe opnieuw een spannend jongensboek. Geweldig om naar te luisteren en dat gevoel had ik bij Korteweg ook. Wat een man. Hij belde direct na het ontvangen van De Taart op om mij te bedanken. Ons telefoonnummer staat op de gebaksdoos, dus ik hoefde niet na te denken hoe hij bij ons uit was gekomen. Maar het ging mij er meer om dat nog nooit iemand dat heeft gedaan. Ja, mensen zijn in het interview altijd heel aardig over de Taart en de smaak. Dat stellen we op prijs, maar Korteweg belde op dat hij het zo leuk vond dat hij was uitgekozen. Ja, zulke mensen geven het leven kleur.”

Praten met Piet Korteweg betekent de tijd nemen. De man is sport, beleeft sport en ademt sport. Hij is bezig om zijn verhalen op papier te zetten. “Ik heb in mijn leven zo veel beleefd dat ik moet opschieten, anders ben ik straks dood en begraven en is dat boek er nog niet. Man, ik heb zo veel te vertellen. Over de wielerploeg van Kees Verkerk en Ard Schenk, die ik sponsorde met ESMI rolschaatsen, de periode bij Adidas met Regilio Tuur, de speciale schoenen voor Jari Litmanen en Luc Nilis. Ronald Koeman bij het Nederlands elftal en de speciale lijn voor Gaston Taument, waar hij veel centjes mee heeft verdiend. Tennisster Kristie Boogert bij Adidas. De periode met Pele voetbalschoenen en zo kan ik nog wel even door blijven gaan. Man, ik heb zo’n prachtig leven gehad. Wie kan er nu nog vertellen over speedway in de Kuip. Als je daar over begint, denken mensen dat je gek bent geworden. Ach, ik heb zo veel gedaan, zo veel gezien, zo veel meegemaakt en ben helaas ook in zo veel mensen teleurgesteld. Maar dat schijnt ook bij het leven te horen. Ik koester de mooie dingen, maar vergeet nooit wat ik voor iedereen heb gedaan die mij inmiddels zijn vergeten. De wereld is veranderd en niet altijd leuker geworden, maar het moet vooral geen somber verhaal worden. Zo zit ik ook niet in elkaar en bakker Dekker al helemaal niet. Man, wat een joekel van een Taart. Ik ben blij dat ik een imperiaal op het dak van mijn mini-Hummer heb, want anders past dat ding niet in die schoenendoos waar ik mee rijd. Ik wist dat er iets zou komen maar met deze Taart voel ik mij direct een beetje jarig. Wat een ding, minstens voor twintig personen.”

Kortweg begon zijn journalistieke loopbaan bij het weekblad Merwesteijn in Dordrecht. “Ik speelde in het derde elftal van DFC en schreef voor de krant in Dordrecht van meneer Elzerman voor 25 cent per millimeter regel. “Wedstrijdverslagen over SC Emma, EBOH, Fluks en ook DFC. Lekker lang, wat dat bracht eer op. Ik speelde dan wel eens met een klein bolknootje in de achterzak van mijn voetbalbroek met een klein Bruijnzeel potloodje om alles te noteren. 33-ste minuut voorzet Kortweg, Aad van Luijk scoort. We speelden tegen Heracles en die Darius Delomo, de tweede Zuid-Afrikaan die daar speelde vroeg hoe een voetballer in hemelsnaam ging schrijven tijdens een wedstrijd. Heb ik hem uitgelegd. Toen Heracles 1-1 scoorde heb ik via hem genoteerd dat de gelijkmaker van Leusink kwam. Zo kon ik en spelen en zorgen dat er stukken in de kant kwamen. Ik had thuis nog twee monden te voeden, dus er moest brood op de plank. Ik deed mee aan Dwars door Dordt en schreef dan voor de Merwesteijn het verhaal van een deelnemer. Dat was natuurlijk deelnemer Korteweg. Man, wat een geweldig tijd was dat. Ik heb nog het eerste programmablad van DFC gemaakt, met interviews met Gerard Bouwer en legendarische Jan Kleinjan. Echt geweldig.” Dat was overigens niet altijd alles. Korteweg had geregeld dat DFC 3 na drie kampioenschappen de laatste wedstrijd van het seizoentegen Unitas als voorwedstrijd van DFC 1 mocht spelen. Het zou zijn laatste optreden voor de roemruchte Dordtse club worden. “Kom ik in de kleedkamer en zegt ene Leo Veldhuis dat ik niet in de basis sta. Publieksspeler Korteweg op de reservebank. Man, wat was ik op mijn pik getrapt. Ik ben opgetaan, heb Beenhakker een hand gegeven en heb nooit meer gespeeld.”

Na drie jaar weekblad Merwesteijn vol te hebben geschreven met sportverhalen, ging Korteweg voor het rolschaatsmerk Esmi werken. “Wij sponsorden een wielerploeg met Schenk en Verkerk. En zo ben ik van lieverlee steeds dieper in de sport geraakt. Op den duur werd ik geen Piet Korteweg maar Piet Adidas genoemd. Ja prachtige dingen meegemaakt, nogmaals dat  boek met verhalen wordt zo dik als de Bijbel. Zo veel heb ik meegemaakt en te vertellen. Ik ben geen man voor de geraniums. Bovendien in Ooltgensplaat komt er per dag een keer eens iemand langs dus bij die geraniums valt niks te zien. Ik wil onder de mensen zijn, oude koffie drinken en lekker slap ouwehoeren. Toen ik las dat de lokale omroep nog mensen zocht heb ik gereageerd. Heerlijk man, lekker op zaterdag langs het veld en dicht bij de sport zijn. Al is het bal op dakniveau, dat kan mij niet schelen. Als het maar beweegt dan vind ik het spannend of leuk. Mijn eerste wedstrijd was OFB tegen FC Bergen. We doen bij SLOGO geen uitwedstrijden, want zo veel verlengsnoer hebben ze daar in de studio niet.” Korteweg lacht onbedaarlijk onder zijn grote pet en blijft eeuwig de kwajongen van vroeger. “Zaterdag mag ik weer naar OFB, nu tegen koploper Rimboe. Een club die Rimboe heet, dat geloof je niet, maar ik heb het opgezocht, toen mensen in Wouw een veld nodig hadden, wees de burgemeester een  stuk grond aan. De eerste reactie was dat het meer op de Rimboe leek. Zo was de naam van de club direct gevonden. Ja, Theo Kooman mocht misschien wel veel praten en verhalen vertellen, maar wist wel waar hij het over had. Ik neem het leven niet serieus, maar probeer mij wel voor te bereiden.”

“Na het voetballen ga ik voor SLOGO ook nog even naar het tafeltennis. Ik tennis en tafeltennis zelf ook nog elke week, dus dat is geen straf. Het grote Lambert Trapperstoernooi. De voorzitter zei dat als ik in de sporthal zou zijn het toernooi misschien al klaar zou zijn. Dan spelen we de finale voor de radio gewoon nog even over, of we doen als vroeger dan ga ik zelf wel achter de tafel staan. Als er maar geluid is te horen,” de lach van Korteweg vult de ruimte. Hij zet zijn pet recht en pak de doos met De Taart op. Zijn gelaatstrekken worden serieuzer. “Weet je, al was het een gebakje. Ik vind het zo geweldig van die bakker Dekker. Er zijn mensen in deze wereld waar ik met Adidas tien of honderdduizenden euro heb gesponsord. Daar hoor ok zie je nooit meer wat van. Als ze de kans krijgen, lopen ze je zelfs nog voorbij. Kleding, schoenen, geld alles voor ze geregeld. Voor het gezin en als het kon voor de familie. Ahh, Piet. Piet nog effe. Altijd klaar voor gestaan. Zo’n bakker Dekker hoort je een keer op de radio en stuurt je dan de Taart toe van de website www.regiorijnmondvoetbal.nl Die ken ik goed, want we hebben samengewerkt met Pele. Prima gegaan, maar Pele stopte. Ik ben gewend om altijd aan anderen te denken en nu krijg ik dit. Ik krijg er kippenvel van. Ik ga die beste man gelijk bellen en bedanken. Als ik die Taart maar wel op het dak van de mini-Hummer krijg. Wat een joekel. En morgen allemaal luisteren naar SLOGO natuurlijk. OFC-Rimboe.”

Lees meer over de spelers: