De Taart: PFC

De Taart: PFC

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week had de Pernisser kunstenaar het weer lastig. De bovenste beste bakker heeft al een Taart heeft gereserveerd voor de grote boze Wolf van Excelsior Maassluis, die na het bereiken van de halve finale van de Regio Rijnmond Cup nu ook in de race is voor de derde periodetitel in de Topklasse. Maar omdat zijn club niet in actie kwam, en er maar bij een club de vlag in top ging en de champagne kon worden ontkurkt, had de bakker het makkelijk. Met het mail nog in de snor, zittend boven de cijfers voor de BTW-aangifte lachte Dekker dat het een piece of cake was. “Een makkie. Een kampioen, een Taart. Dus naar Geervliet naar PFC.”

De bakker der bakker realiseerde zich dat het een week later veel lastiger wordt. “Dit weekeinde staan er wat club op de nominatie voor een feestje. Zuidland kan terug naar de eerste klasse, de dames van Barendrecht kunnen aan de champagne. De winnaar van Heinenoord-Sliedrecht neemt een optie op de titel en KethelSpaland heeft aan een punt voldoende voor een stap richting tweede klasse. Dan wordt het pas echt lastig. Maar voor nu is het simpel. Een kampioen, een prijs. Knap hoor voor een dorpsclub met maar 280 leden. En wat te denken van de trainer. Francis Janse maakt ze kampioen, maar vertrekt en heeft nog altijd geen nieuwe vereniging. Het amateurvoetbalvoetbal is soms maar een vreemde wereld,” aldus Dekker hoofdschuddend. Op de Toldijk in Geerliet wacht de selectie van PFC de Taart in de kantine op. De toewijzing van bakker Dekker is als goed nieuws razendsnel in de rondte gegaan. Zelfs het bestuur van de kersverse eersteklasser heeft zich in de kantine gemeld om een puntje van de Taart van www.regiorijnmondvoetbal.nl van bakker Dekker mee te snoepen.

PFC bleek in de tweede klasse uiteindelijk de meest constante van alle clubs. TOGB en Gouda leken het de formatie van trainer Francis Janse lang moeilijk te maken, maar uiteindelijk kwam debutant SVDPW als grootste concurrent in de afdeling boven drijven. En juist bij de Schiedammers van trainer Toon Wolters, genomineerd voor de titel trainer van het jaar in het Waterweg Voetbalgala van www.regiorijnmodvoetbal.nl, behaalde PFC de winst die nodig was voor de titel in de tweede klasse. “Zij gingen er vanaf het eerste moment direct bovenop, maar over het geheel gezien waren wij de bovenliggende partij en hebben daar verdiend met 2-4 gewonnen. Over een heel seizoen gezien zijn wij de meest constante ploeg gebleken. Maar er club wordt nooit onterecht kampioen. Je kunt pieken en dalen hebben, maar aan het einde van de rit bovenaan staan. Dat geldt niet voor PFC. Wij hebben de ranglijst vanaf de eerste speeldag aangevoerd,” aldus Janse.

De oefenmeester had graag volgend seizoen werkzaam geweest in Geervliet, waar de rood-zwarten het honderdjarig bestaan vieren. “Een eeuw PFC en weer terug in de eerste klasse is natuurlijk geen vervelend uitgangspunt. Maar er is in januari besloten om voor een andere trainer te kiezen en als je dan nog de markt op moet, ben je vandaag de dag al rijkelijk laat. Bovendien heb ik vooral buiten het Rijnmond-gebied gezocht. Ik woon al een paar jaar in Scheveningen, dus heb dichter bij huis in de Haagse en Leidse regio gekeken. Maar trainers hebben toch een soort lokale bekendheid. Een titel met PFC is in de regio Den Haag/Leiden niet veel waard. Gek genoeg kom je daar achter als je met clubs in gesprek komt. Als ze je al antwoorden of uitnodigen voor een gesprek. In een andere regio zegt de naam PFC niet veel en een titel is er op het moment van praten nog niet. Nu ben je meer waard, maar hebben 99 van de honderd clubs hun trainer voor volgend seizoen al aangesteld. Ik heb best wat gesprekken gevoeld, maar soms ook zelf bedankt. Ik voel mij nergens te groot voor, had op bepaalde niveaus zelfs nog als assistent aan de slag gewild, maar ik moet wel een goed gevoel hebben bij een club of de organisatie van een club. Het trainersvak is geen moeten. Het is fantastisch om met een groep te werken en de lol van het winnen is belangrijk, maar ik ben financieel niet afhankelijk van het werken in het amateurvoetbal. Gelukkig niet.”

Janse neemt een hap van de inmiddels aangesneden Taart en complimenteert bakker Dekker. “Knap Taartje van de Bakker. Die verhalen die we horen zijn niet overdreven. Dit is een echte Taart, geen hap lucht,” aldus de trainer. Die gaat na het vieren van het presnetje nog gewoon trainer, want ook de laatste twee wedstrijden van het seizoen moeten worden gewonnen. “Wij geven hier geen cadeaus weg. Waarom zouden we. Bovendien wil ik hier met opgeheven hoofd afscheid nemen. En dan begint het grote wachten. om heel eerlijk te zijn zit ik niet op de ellende van een collega te wachten om zelf weer aan de slag te gaan. Maar dit is de voetbalwereld, daar gebeurt van alles. Vraag maar aan John van Leeuwen bij RijnmondHoogvlietSport. Tot twee weken geleden zou hij ook volgend seizoen nog gewoon bij die club werkzaam zijn. Trainer zijn is een soort dagkoers geworden. Het enige medicijn is winnen. Dan is iedereen je vriend. Ik wacht wel rustig af wat er op mijn pad komt. Zonder club aan een seizoen beginnen was niet mijn keuze, maar voordat het volgend seizoen ten einde is, zit ik vast ergens in de dugout. Kampioen met PFC in de tweede klasse is en blijft een goed visitekaartje,” aldus Janse.

De trainer neemt nog een hap van de Taart met de mededeling dat hij bewust minder bami thuis heeft gegeten in de wetenschap dat deze prijs naar Geervliet zou komen. “Die bakker Dekker kan er wat van. Lekker taartje. Zo’n titel heeft veel voordelen.”

 

Lees meer over club: PFC