De Taart: Peter van Buren (Dilettant)

De Taart: Peter van Buren (Dilettant)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Maar deze week had de Pernisser kunstenaar een probleem. De Taart kon naar Dordrecht, omdat Dubbeldam de kwartfinale van de districtsbeker Zuid 1 had bereikt. Naar Joop Hiele die in Hendrik-Ido-Ambacht als trainer debuteert naar Dilettant dat in de laatste drie weken even zo vaak won als in alle wedstrijden daar voorafgaande.

Bovendien was de bovenste beste Bakker een beetje van slag van het nieuws van Ramon de Rond. De speler van Victoria’04 overleed donderdagavond en was tot twee maal toe ontvanger van de beroemdste Taart van de regio Rijnmond. Eenmaal mocht de markante Vlaardinger hem met zijn vriendenteam ontvangen voor de onvoorwaardelijke steun die hem werd geboden en vervolgens stond SVDPW-trainer Toon Wolters zijn Taart af aan De Rond bij het ontvangen van de titel van sportpersoonlijkheid van 2014. “Weet je,” zei Dekker een beetje friemelend aan zijn snor. “Ik heb dat gebaar van die trainer toen zo vreselijk gewaardeerd.  Zelf een prijs winnen en dan de eer willen delen zegt iets over deze man. Dubbeldam heeft het uitstekende gedaan, dus ik beloof als die de grote KNVB-beker halen dat we ze gaan verrassen. En Hiele krijgt bij Zwaluwen Vlaardingen nog alle gelegenheid om een Taart te verdienen. Ik de geest van Ramon de Rond doen we de Taart van deze week aan Peter van Buren. Opgeven is geen optie. Dertien van de eerste zestien wedstrijden met Dilettant verliezen, te horen krijgen dat je contract na twee jaar niet wordt verlengd en toch blijven knokken. En zie de laatste drie duels zijn plotseling in winst omgezet. Met zaterdag een 2-4 zege bij Kamerik na een 2-0 achterstand. Fiets maar naar Krimpen aan de Lek, dan eren we op onze manier een beetje Ramon de Rond. De Taart van deze week gaat eigenlijk naar de niet opgevers. Het lijkt wel herfst, de ene na andere trainer sneuvelt. Van Buren dus met de complimenten van De Rond.”

Van Buren reageert aangenaam verrast op de Taart die in de regio Rijnmond in een jaar tijd is uitgegroeid tot een begrip. “Ik lees vaak dat hij groot en lekker is, maar het idee achter de benoeming van de bakker uit Pernis vind ik eigenlijk een nog groter compliment. Nee, opgeven is geen optie. niet als speler en niet als trainer. Trainer worden vaak wel makkelijk geslachtofferd. Het amateurvoetbal is een afgeleide van het betaalde voetbal. De trainer is van voorbijganger gedegradeerd tot een wegwerpproduct. Geen resultaat is wegwezen. Of een gebrek aan chemie tussen oefenmeester en selectie, zoals het dan vandaag de dag zo fraai heet. Natuurlijk zijn er voorbeelden dat een tussentijdse vervanging wel heeft gewerkt, maar vaak is het resultaat van een schokeffect niet veel beter dan met de man die buiten de poort is gezet,” aldus de voormalige aanvaller van DCV en Excelsior. Toch is de serie van drie gewonnen wedstrijden van het in het zaterdagvoetbal debuterende Dilettant opvallend. De uitleg is overigens opvallend simpel. “Wij zijn met een relatief kleine selectie aan de competitie begonnen. Er zijn trainingsavonden dat ik met tien tot twaalf spelers moest beginnen. Dat is voor geen ekele trainer ideaal, dus ook voor mij niet.”

“We zijn lang bezig om wat oud eerste elftalspelers, die dit seizoen in het vierde elftal met vrienden zijn gaan spelen, terug te halen. Daar waren heel wat gesprekken voor nodig, want die jongens wilden wel, maar de rest van het team had daar weer problemen mee. Maar nu Zwijnenburg, Felt en Van den Herik weer met het eerste elftal meedoen, valt alles op zijn plaats,” aldus de 48-jarige Krimpenaar. Zelfs afgelopen zaterdag toen Dilettant in Kamerik al vroeg in de wedstrijd op een 2-0 achterstand kwam. “Normaal hadden we die wedstrijd verloren en als je toen had gezegd dat we nog met 2-4 zouden winnen had ik je voor gek verklaard, maar met wat omzettingen en het nieuwe elan van de twee overwinningen daarvoor werd het dat wel. Kijk, het heeft puur aan de smalle selectie gelegen. De sfeer is goed en de groep doet zijn stinkende best. Maar winnen verandert veel. We staan nu boven in de nieuwe periode en je hoort mensen er over praten. Ja, dat is natuurlijk veel leuker dan verliezen. Dat hoef ik niemand uit te leggen. Maar het bestuur is hier rustig gebleven en we hebben de kans om via de laatste periode het seizoen nog glans te geven. Zaterdag komt SPV op bezoek en we hebben daar in Polsbroek van verloren, dus ook dat kunnen we rechtzetten,” aldus Van Buren. De voormalige oefenmeester van VDL, DCV en Stolwijk wordt aan het einde van het seizoen in Krimpen aan de Lek vervangen door Richard Mank. Zelf heeft de ex-prof nog geen nieuwe werkgever.

Van Buren dubt. Voetbal is de rode draad in zijn leven, maar met zijn nieuwe bedrijf De Maas is er veel op hem afgekomen. “Wij doen bij begrafenissen en crematies eigenlijk alles behalve de rouwplechtigheid en de volgwagens. Verder alles, maar doen we alles als onderaannemers van uitvaartverzorgers. Ook zaken die ik niet gewend was, zoals intern de boekhouding. Extra tijd kan dus geen kwaad, maar zonder voetbal kan ik mij eigenlijk niet voorstellen. Mevrouw Van Buren vindt het zeker niet erg, maar als er nog een leuke kans zich voordoet, vrees is dat mevrouw Van Buren nog even moet wachten met juichen. Het voetbal is nog te leuk om te missen en als je goed je best doet, krijg je er plezier en soms zelfs een Taart voor terug. Top dat de bakker mensen in de regio Rijnmond op deze manier beloond. Die Taart is in het echt nog groter dan op de foto en smaak echt perfect. Je proeft dat de bakker er iets van maakt. Ik heb in de afgelopen maanden al heel wat mensen gezien die misschien geen logische keuze waren, maar hem daardoor niet minder verdienden. Maar laat Hiele het vooral goed doen bij ASWH en Dubbeldam zich plaatsen voor de grote KNVB beker. Ik gun iedereen het beste. Je ziet met Ramon de Rond en in ons vak al genoeg verdriet.”

 

Lees meer over club: Dilettant
Lees meer over de spelers: