De Taart: Overmaas

De Taart: Overmaas

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

De bakker der Bakkers was druk. Alle marsepijn, peper- en kruidnoten. De winkel moest nog vol met chocolade. In de etalage staan ouderwetse zwarte Pieten. “Natuurlijk,” zegt de bakker. “Snoepgoed, kadotjes en Sint Nicolaas en zwarte Piet horen bij de Hollandse traditie. Dat zou betekenen dat ik nu opeens die poppen uit de etalage moet halen. Nee dus, De Sint kwam ook gewoon met zwarte Pieten naar Pernis en ik hoor hier niemand klagen. Klagen is voor mensen die niet in oplossingen willen denken. Daar kan ik niks mee. Ik kan geen banketbakkerij runnen door af en toe te klagen. Als er problemen zijn, moet ik ze oplossen. Hoe is voor de klant niet relevant. Het product moet er zijn, lekker smaken en aan de verwachtingen voldoen. Daar gaat het om. Dat het in de decembermaand razend druk is, is voor de klanten niet interessant. Dus ik probeer het leven van de positieve kant te bezien en ben blij dat ik met de Taart iets kan doen. Ik las laatst een bericht van een speler van FIOS. Ik ben zijn naam even kwijt, maar die durfde te beweren dat ik de Taart alleen maar voor mijzelf weg gaf. Ja, wat moet ja nou met zo’n opmerking. Niks dus, gewoon laten gaan en niet op reageren. Neigt naar de zwarte Pieten-discussie. Hard schreeuwen en aandacht vragen. Bakker Dekker geeft vooral een Taart voor Bakker Dekker. Misschien moet die bewuste speler eens bellen met de speler van SSS die getroffen was door lymfeklierkanker. Het enige wat die zei, was ik geloof in de Heer en ik ga vechten. Hij werkelijk had alle recht om te klagen. 26 jaar relatie, zoon van drie en een eigen bedrijf dat hij niet meer kon runnen. Maar deed het tegenovergestelde. Daar houd ik van.”

De bakker der Bakker wreef nog eens door zijn snor. “Weet je wat. Ga maar met de Taart naar Overmaas. Die heb ik ook niet horen klagen toen ze met 22-0 verloren van ASWH in de eerste ronde van de strijd om de Regio Rijnmond Cup. Die hadden direct na de loting zich terug kunnen trekken. Die hadden moord en brand kunnen gillen over het niveauverschil, of een uitgedunde selectie kunnen opvoeren als reden om niet naar Hendrik-Ido-Ambacht af te reizen. Op papier is een club uit de onderkant van de KNVB kansloos tegen een club uit de derde divisie. Geen probleem. Niet over klagen, bal op de middenstip en gewoon negentig minuten tegen spelen. We vinden de Engelse beker altijd geweldig, omdat daar kleine clubs aan deelnemen uit plaatsen waar we nog nooit van gehoord hebben of zelf maar naar kunnen raden. Maar die maken het dan met een spits zonder voortanden het Arsenal, Liverpool of Manchester United moeilijk maken. Zelfs een rematch afdwingen. Clubs die bestaan uit bakkers, stukadoors en mijnwerkers. De romantiek van het voetbal in de overtreffende trap. Niet zeuren en vanaf het eerste fluitsignaal gaan. Dat gevoel kreeg ik bij Overmaas. Dat klinkt misschien minder spannend dan een Engelse volksclub, maar het principe is hetzelfde gebleven. Je doet mee met een Cup-toernooi, dus speel je ook. En als de tegenstander ASWH is, dan is de tegenstander ASWH. Lastige loting, maar niet zeuren. En dat ze dan met 22-0 verliezen is natuurlijk een iets grotere nederlaag dan ingecalculeerd, maar ze zijn gewoon gegaan. 22-0 het verschil tussen amateurs en semiprofs. Tussen liefhebbers en halve broodvoetballers. Niks mis mee, maar des te meer respect voor de mannen die daar stonden.”

 

Lees meer over club: Overmaas