De Taart: Nick Erkelens (NeptunusSchiebroek)

De Taart: Nick Erkelens (NeptunusSchiebroek)

PERNIS – De beroemdste banket en broodbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar Nick Erkelens van NeptunusSchiebroek.

“Je hebt echte mannen en voetballers. Ik heb van oudsher altijd een zwak gehad voor voetballers, die in het veld ook nog een kerel waren. Kracht en klasse, geslepen en gehard. De voetballers met het vermogen om een bal prachtig neer te leggen, maar als het moest ook te schoffelen. Uitdelen en incasseren zonder bij de scheidsrechter om geel te vragen. Nederland – Brazilië, halve finale WK van 1974. Geweldig met Van Hanegem en Neeskens op een legendarisch middenveld. Twee camara’s, waardoor veel, heel veel niet werd waargenomen wanneer de bal  niet in de buurt was. Zelden is er in mijn beleving zo’n veldslag geleverd als toen. Van Hanegem en Neeskens kwamen als overwinnaars van het veld en zeurden niet over wat er was gebeurd. Uitgedeeld en geïncasseerd en bovenal gewonnen, dus het was het waard. Neeskens was een Amsterdammer, maar met een Rotterdamse mentaliteit van de Rotterdammer Van Hanegem. Niet lullen maar poetsen. Zulke mannen worden niet meer geboren. Natuurlijk was het een andere tijd, maar ik werd deze week blij.”

De Bakker der bakkers verontschuldigt zich. “Het is bijna vreemd om blij te worden van een breuk. Maar het verhaal van Nick Erkelens maakte mij blij. De speler van NeptunusSchiebroek speelde bij Nootdorp met een gebroken middenvoetsbeentje. Zijn opmerking was dat het pijn deed, maar dat hij er een paar aspirientjes in had gegooid om zijn team niet in de steek te laten. Prachtig verhaal. Zo’n bikkel verdient de Taart. Laat Rob Jacobs er niet te veel van snoepen, want die is een liefhebber van de Taart,” aldus Dekker. Maar Jacobs heeft zich in de kantine van de eersteklasser echter al aan de tafel met de Taart neergezet naast het onderwerp van gesprek. Nick Erkelens is op krukken de accommodatie van de club van voorzitter Jan D. Swart binnen gekomen. Nog steeds met een glimlach. “Maar dat was zaterdag en zondag wel anders. Ik heb met pijn gespeeld, maar niet zeuren en op je tanden bijten. We hebben al veel geblesseerden en ik wilde de ploeg niet in de steek laten. Zeker niet nadat we al vroeg in de eerste helft door tweemaal geel met tien man tegen Nootdorp kwamen te staan.”

De middenvelder van de Rotterdamse club heeft met een speciale schoen onder het gips van zijn voet nog steeds geen idee hoe hij aan het gebroken middenvoetsbeentje is gekomen. “Maar vreemd is het niet, want ik heb een ander botje al driemaal gebroken. Dat wordt in mijn voet nu met schroeven bij elkaar gehouden. Leuk als je op het vliegveld door een detectorpoortje moet. Maar hoe deze breuk is gekomen, is nog steeds niet duidelijk. Het spelen met aspirientjes ging nog wel, maar na afloop was het niet meer te harden. Ik kon niet eens in de auto terug naar huis rijden, omdat ik de koppeling met mijn rechtervoet niet meer ingedrukt kreeg. Zondag ben ik naar het IJsselland ziekenhuis gegaan maar dat was niet bepaald een succes te noemen. Vier uur wachten op het maken van een foto om vervolgens te horen dat mijn voet niet in het gips kon worden gezet en ik maandag maar terug moest komen. Pff wat een gedoe. En dan ook nog weten dat ik dit seizoen niet meer in actie kan komen voor de club. Dit is niet echt mijn week. Ondanks de Taart van bakker Dekker. Maar ik vind het erg attent van de bakker en regiorijnmondvoetbal.nl om hem te brengen.”

Rob Jacobs die de Taart eerder kreeg in verband met zijn rentree in het amateurvoetbal, zit watertandend naar het stuk gebak op zijn bord te kijken. “De Taart van bakker Dekker is grote klasse. En deze speler ook. Daar kunnen veel andere spelers een voorbeeld aan nemen. En ook nog even naar de training komen kijken, zodat de selectie na afloop een stuk van zijn Taart kan krijgen. Als ik er nog een paar van dit soort jongens bij had, stonden we met NeptunusSchiebroek een stuk hoger. Maar goed, we moeten gewoon zorgen dat we in deze eerste klasse zo rond de zesde plaats eindigen en dan volgend seizoen met Erkelens in de eerste klasse spelen met clubs uit deze regio. Uitwedstrijden naar HEDW en Volendam zijn volslagen zinloos. Leuk als je wint, maar verder veel te ver weg om het voor wie dan ook leuk te maken. Dan volgend jaar met clubs als Rijsoord, Heerjansdam en al die andere verenigingen, die wel publiek mee nemen. We zingen dit seizoen gewoon uit,” aldus de ex-trainer van Feyenoord, SVV, Excelsior en Sparta.

De bij de Kuip werkzame Erkelens heeft het seizoen overigens nog niet helemaal afgeschreven. Ik moet over drie weken terug voor controle. Dan nog een paar weken erbij, dus ik hoop toch een paar wedstrijdjes voor het einde van de competitie mee te doen. Aan de kant zitten en toekijken is helemaal niks voor mij. Lekkere taart trouwens van de bakker. De trainer heeft gelijk. Dit proeft echt goed.”

Lees meer over club: NeptunusSchiebroek
Lees meer over de spelers: