De Taart: Marc van der Zee (Spirit)

OUDERKERK AAN DEN IJSSEL – Donderdag werd bekend dat voetballer Marc van der Zee voorlopig niet in actie kan komen voor tweedeklasser Spirit. De 20-jarige aanvaller kampt met een meniscusblessure en is twee weken geleden opnieuw geopereerd. De blessure achtervolgt Van der Zee al sinds vorig seizoen, maar toen was de ernst van de situatie nog niet bekend. Nu de aanvaller is geopereerd, kan hij pas aan zijn herstel gaan werken. Maar hoe iemand het ook went of keert, het seizoen is voor de speler van Spirit uitgelopen op één grote flop. Of toch niet? Regiorijnmondvoetbal.nl zocht de pechvogels van Spirit op, en bracht hem de taart van de week van banketbakker Johan Dekker uit Pernis. Als opsteker.

Marc van der Zee baalt als een stekker. De voetballer loopt momenteel op krukken en moet daar nog vier weken mee door. ,,Het is behoorlijk frustrerend aan het worden dat ik niet op het veld sta,” erkent de speler van Spirit. ,,Natuurlijk wil ik liever met mijn teamgenoten meedoen, en daarom sta ik mij regelmatig langs de zijlijn de verbijten. Maar ik laat mij er niet door afleiden. Ik ga hier zeker sterker uit komen. Vooral op mentaal vlak.” De aanvaller liep de blessure eind vorig seizoen al op. ,,In de laatste trainingen richting het eind van het seizoen kreeg ik last van mijn knie, maar ik ben er mee doorgelopen,” blikt Van der Zee terug. ,,Ik ging voor school vijf maanden naar het buitenland, en daardoor kon ik mij niet laten opereren. Bij terugkomst heb ik weer meegetraind en wat wedstrijdjes gespeeld, maar al snel voelde ik dat het goed mis was.” Na een kijkoperatie werd duidelijk dat het probleem zat in de meniscus, daar is hij nu twee weken geleden aan geopereerd. ,,Ik kijk er niet te veel op terug. Ik wil vooruit kijken, snel de krukken weg over vier weken en met de fysiotherapeut keihard werken aan mijn herstel. Ik hoop nog wat duels mee te kunnen pikken, maar wanneer ik weet inzetbaar ben, durf ik niet te zeggen.”

Wel zegt Van der Zee met gepaste trots dat hij blij verrast is door de prestaties van zijn ploeg. ,,We staan verrassend tweede tot onze eigen verbazing, maar we hebben dat wel zelf voor elkaar gekregen,” vind de aanvaller. ,,De kracht is vooral de eenheid en saamhorigheid binnen het team. In duels tonen wij een veerkracht waar je u tegen zegt. Daardoor denk ik dat er zomaar een periodetitel in zit.” Van der Zee is wel duidelijk over wie de belangrijkste titelkandidaat is. ,,Brielle steekt met kop en schouders boven iedereen uit. Veel voetballend vermogen en daardoor een maat te groot voor de meesten. Maar wij doen voor niemand onder, en kunnen bovenin blijven meedoen. Daar ben ik wel apetrots op.” Of de eerste klasse haalbaar is, durft de aanvaller niet te zeggen. ,,Je weet nooit hoe het kan lopen in de nacompetitie, maar realistisch is het niet. Ik denk dat het voor dit jonge elftal van Spirit te vroeg komt. We moeten eerst wat meer ervaring op doen, en misschien dat we dan over twee jaar wel de stap kunnen maken.”

Vooralsnog moet Spirit zich tevreden stellen met de tweede klasse. Een niveau dat wel past bij de statuur van de club die eerder dit seizoen werd uitgeroepen tot ‘Beste Amateurclub van Nederland’. ,,In de tweede klasse misstaan wij niet, en daarom is het mooi dat we zo goed meedraaien. Dit was nooit ons voornaamste doel, maar nu we er staan, moeten we er zien te blijven.” Of Van der Zee nog een rol kan spelen in de slotfase van de competitie, is nog niet bekend. ,,Nog vier weken en dan begint het echte herstel. Ik hoop gewoon snel aan te sluiten.” De taart van de week ervaart Van der Zee dan ook als een welkome opsteker. ,,Dank jullie wel. Dit geeft mij een goed gevoel om hard te werken en terug te komen. Daar ga ik alles aan doen. Ik wil heel graag weer voetballen.”