De Taart: Lawrence Kuys (SC Emma)

De Taart: Lawrence Kuys (SC Emma)

DORDRECHT – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om een fenomeen te worden. De taartenmaker uit Pernis heeft binnen een seizoen er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid tot De Taart. Vers gemaakt en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker is geen voetbalkenner, maar wel een liefhebber. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak toch logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week koos hij voor SC Emma-doelverdediger Lawrence Kuys.

De sluitpost van de vierdeklasser zit thuis op een bed in de kamer als bakker Dekker hem samen trainer El Jouhri verrast met de taart. De Dordtenaar scheurde bijna twee weken geleden een spier, maar weigerde zijn ploeg in de steek te laten, dus speelde de wedstrijd gewoon uit. “Ik voelde wel wat, maar ik had twee paar kousen aan dus het viel volgens mij wel mee. Het werd wel stijf, maar ik heb na afloop nog gewoon een biertje met de jongens gedronken en ben toen naar huis gestrompeld. Gevalletje gaat wel weer over,” aldus Kuys. Maar op aandringen vans zijn vrouw werd nog dezelfde avond het ziekenhuis bezocht. “Van mij had het niet gehoeven, maar zij bleef maar zeuren dat het dik was en dat er echt iemand naar moest kijken. Toen zijn we maar gegaan,” lacht de keeper na een eerste hap van de beroemdste voetbaltaart.

In het ziekenhuis gingen na onderzoek de alarmbellen echter direct rinkelen. Vocht en bloed had zich zo opgehoopt in de kuit van Kuys dat hij moest worden geopereerd om de druk weg te nemen. “Ik had twee paracetamol genomen tegen de pijn, maar in het ziekenhuis vonden ze het echt nodig om te gaan snijden. Dat moest dus maar,” aldus de SC Emma-keeper. Er werden door de chirurg twee snedes van ongeveer dertig centimeter lang in het kuitbeen gemaakt. “Als ze dat niet operatief hadden gedaan, was het volgens de mensen in het ziekenhuis uit zichzelf gaan scheuren,” aldus Kuys. Maar het probleem was dat de wond na de operatieve ingreep niet wilde helen en sommige delen al tekenen van afsterven begonnen te vertonen. “Ik heb een keer in een wedstrijd tegen Groen Wit mijn kuit- en scheenbeen gebroken, maar daar had ik minder last van dan deze blessure. Toen stond ik twee maanden later al weer onder de lat. Terwijl ik zat te wachten op de ambulance hadden mijn medespelers het lastiger dan ik. Ik wilde alleen een shaggie, terwijl zij het niet meer hadden.”

Kuys, uitvoerder en wonend tegen de zijlijn van het complex van SSW, is het type bikkel zonder al te veel klagen. Komende week gaat hij terug naar het ziekenhuis, waar artsen zijn gewonde been opnieuw bekijken. In het slechtste geval moet er wild vlees worden weggesneden en moet er huid van zijn bovenbeen worden gehaald. “Dat kunnen ze beter onder mijn navel doen, dan gaat er daar een paar ons af,” lacht de doelman. Hij neemt het leven niet te serieus. Zoals hij ook de 8-2 nederlaag in de beker tegen stadgenoot Dubbeldam niet al te zwaar opvat. “Wij hebben talentvolle jongen keepers, maar niet echt een tweede keus achter mij in de selectie. Van de man die mij heeft vervangen, konden we eigenlijk niet meer verwachten dan dat hij de ballen zou tegen houden. Dat is acht keer niet gelukt. Een goede keeper gaat niet bij een vierdeklasser op de bank zitten, dus je weet dat je op die positie kwetsbaar bent. ik maak wel haast om er zo mogelijk weer te staan. Niet zeuren en gewoon weer onder de lat bij de club. Zo ingewikkeld is het niet. Als de dokter niet moeilijk doet, kunnen ze bij Emma snel weer op mij rekenen.”

Zondag hoopt de voormalige SVW’er de wedstrijd van de club al bij te wonen. “Vorige week ging ik douchen. Dat was niet zo slim. toen ben ik vanwege de pijn de deur niet meer uit gegaan. Nu ga ik na de wedstrijd gewoon douchen. Dan mond de wond worden gespoeld en eerlijk is eerlijk, dat is even op de tanden bijten. Verder valt het allemaal wel mee.”