De Taart: Kemal Fakili (Excelsior M)

De Taart: Kemal Fakili (Excelsior M)

MAASSLUIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak toch logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week heeft de bakker, die in de race is voor Beste Bakker 2014, opvallend oog voor detail. Hij wist namelijk te vertellen dat Excelsior Maassluis de derde overwinning van het seizoen in de Topklasse had weten te boeken. En voor het eerst werden punten voor eigen publiek veroverd. Leuk, maar niet bijzonder was het antwoord. Dekker fronste de wenkbrauwen en stelde dat de winst was veilig gesteld, omdat de vierde doelman van de club in blessuretijd bij een 1-0 voorsprong een penalty van GVVV had gekeerd. Vierde keeper herhaalde de Taartenmaker met hoofdletter T nog maar eens. Daar moet een speciaal verhaal achter zitten.

Dus ging de Taart naar de Lavendelstraat waar Kemal Fakili hun in de kleedkamer van Excelsior Maassluis in ontvangst nam. De week na de met 1-0 gewonnen wedstrijd tegen GVVV is voor de sluitpost een groot feest geweest en daar kwam de beroemdste Taart van het westelijk halfrond nog een keer bij. “Voor mij?” vroeg de 24-doelman de formatie van Cesco Agterberg. “Man wat er gebeurt als je een pingel stopt, is moeilijk te beschrijven. Het is vanaf zaterdag feest geweest. En het mooie is dat ik zaterdag bij Ajax weer in de basis sta. Ik weet niet wat ik hier meemaak. Mensen noemen mij een kanjer of een held, dat is wel raar voor een keeper die vanuit de A-jeugd naar MSV’71 vertrok, omdat hij niet met de trainer overweg kon. Man na het laatste fluitsignaal stroomden mensen het veld op. Ik moest direct na twee live-internviews in de kleedkamer was het feest. Toen ik later in de kantine kwam, gingen mensen voor mij applaudisseren. Maar hoe goed bedoeld het allemaal ook was, het mooiste was de blik van mijn vader. Zijn ogen straalden van trots. Die man was zo blij. En natuurlijk mijn vriendin ook, maar die was er niet bij, dus dat was toch anders. Vooraf had ze me al een paar keer geappt dat ze wist dat ik goed zou spelen en dat het goed zou komen. Na afloop was ze nog enthousiaster toen ze hoorde het de wedstrijd tegen GVVV was afgelopen. Ja dat was prettig thuis komen ‘s avonds kan ik je vertellen,” aldus Fakili.

Door de blessuregolf onder de lat kreeg de sluitpost van trainer Cesco Agterberg een kans in het duel met Rijnsburgse Boys. Dat ging voor eigen publiek met 0-2 verloren, maar daarna boekte Excelsior Maassluis met Fikiri in het doel zege op Spakenburg en GVVV. De Tricolores hebben de laatste plaats in de Topklasse verlaten en het geloof in handhaving op het hoogste amateurvoetbal is na een zwakke start alleen maar gegroeid. De vierde doelman die aanvankelijk in de B-selectie op de bank begon, had een belangrijk aandeel in de laatste zes behaalde punten. “Een strafschop in de slotfase is natuurlijk lekker voor een keeper. Je kunt je op die manier onderscheiden. Natuurlijk zit je daar bij een 1-0 voorsprong niet op te wachten, maar ik moet eerlijk toegeven dat het een zuivere pingel was. Ik had in de voorbereiding op de site van GVVV bewust wat beelden bekeken en daar zaten twee strafschoppen van Wilco den Hartog in. Allebei in dezelfde hoek geschoten. Ik kende daardoor de voorkeur van hun specialist, maar heb niet louter gegokt. Ik ben lang blijven staan en naar de bal blijven en heb die uiteindelijk links met mijn rechter benen gestopt. Ja, geweldig natuurlijk want je zorgt dat de gelijkmaker niet valt en er drie punten worden veroverd. Iedere keeper kent dat gevoel.”

Van vierde keeper na held leest als een jongensboek, maar Fakili valt niet op grootspraak te betrappen. “Ja, wie dit voor aanvang van het seizoen had gezegd, was natuurlijk vreemd aangekeken. Ik speelde in een vriendenteam bij MSV’71, maar de trainer zei dat ik veel te goed was voor dat niveau en adviseerde mij terug te gaan naar Excelsior Maassluis. Daar begin je als het ware opnieuw, dus sluit achteraan. Blessures hebben mij in het eerste gebracht, terwijl ik al tevreden was dat ik daar op de bank kwam te zitten. De rest is snel verteld. Man ik ben zo trots op het feit dat ik iets voor het team en de club heb kunnen betekenen. En mijn vader is trots op mij, dus eigenlijk heb ik een topweek gehad. Nu eten we taart en gaan we trainen, maar dan moet het weer over zijn. Dan gaan we ons op Ajax richten. Als ik in Amsterdam een fout maak en verliezen, gebruiken mensen ander woorden dan held of kanjer. Dat is het lot van een keeper. Ik moet gewoon zorgen dat ik goed speel. Dan wint het elftal punten en mag ik misschien blijven staan van de trainer. De vierde keeper van Excelsior Maassluis die toch speelt. Klinkt niet slecht. Wilt u de bakker trouwens bedanken voor deze eer. De Taart is niet alleen voor mij, maar voor het hele elftal. Ik heb de penalty gestopt, maar zij hebben de rest gedaan.”