De Taart: Joraline Wielders (Zwervers)

De Taart: Joraline Wielders (Zwervers)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week gaat de Taart der Taarten naar Capelle aan den IJssel. De bakker was namelijk van mening dat de dames eens voor het voetlicht moesten komen. “Die staan toch nog vaak in de schaduw van de mannen en dat is niet altijd terecht,” aldus Dekker. “Het damesvoetbal is een volwaardige tak aan het worden en de snelst groeiende afdeling binnen de KNVB. Het wordt dus  de hoogste tijd om dit seizoen ook een Taart naar een dame te brengen. In Joraline Wielders zit een aardig verhaal.”

Bakkers wil is wet, dus ging de lekkernij deze week naar de voormalige keepster van Zwervers die in haar eerste wedstrijd voor de Capelse hoofdklasser als invalster tegen Heerenveense Boys (3-3) direct scoorde. Achter dit doelpunt zit een verhaal, want Wielders stapte in het seizoen 2014-2015 tweemaal over. Eerst van Zwervers naar het Etten-Leurse DSE en bovendien van keepster naar veldspeelster. De geboren Hardinxveldse is ondanks haar 23 jaar een dame met een duidelijke wil en mening. Zij stopte per direct bij Zwervers, op dat moment de koploper in de eerste klasse, omdat ze het niet eens was met de gang van zaken binnen de vereniging. Op het moment dat ze haar spullen op sportpark Couwenhoek inleverde was ze met twaalf tegendoelpunten de minst gepasseerde keepster van de afdeling. Sharon Schoonderbeek, afkomstig van FC Utrecht nam vervolgens haar plaats in en promoveerde met de club naar de hoofdklasse. “Het heeft niet zo veel zin om terug te blikken op die periode. Ik ben weer terug bij de club. Er zijn in de winterstop zaken uitgesproken en we kunnen samen weer verder. Zwervers moet in de hoofdklasse zien te blijven en dan is al moeilijk genoeg. Maar daar zijn we met z’n allen hard mee bezig. De sfeer is goed en iedereen weet we ons te doen staat.”

De rentree van Wielders in de winterstop bij Zwervers, maar nu als veldspeelster vraagt overigens om uitleg. Na haar vertrek bij Zwervers besloot de Rotterdamse om zich aan te sluiten bij DSE, maar niet als keepster. “Ik was alles door de problemen bij Zwervers een beetje zat. DSE is een leuke en heel gezellige vereniging dus heb ik besloten om daar voor mijn  plezier te gaan spelen en niet te gaan keepen. Ik was het allemaal een beetje zat en wilde gewoon lekker voetballen en het plezier in het spelletje weer terug krijgen,” aldus Wielders. Juist op het moment dat dat in Brabant bij de winnaar van de Omroep Brabant Cup gebeurde, kreeg zij te horen dat een belangrijk persoon in haar leven door een gevreesde ziekte nog maar drie tot vijf maanden te leven had. “Op zo’n moment wordt voetbal maar een bijzaak. Ik wilde graag zo veel mogelijk tijd met haar doorbrengen en dat combineren met voetballen, was lastig. Zeker door de reistijd die er nog eens bij kwam naar Etten Leur. Gelukkig snapten ze dat bij DSE en hebben ze voor de hele situatie begrip getoond,” aldus Wielders. Het gekke was dat ze juist in die bewuste periode ook door PSV werd benaderd voor een proeftraining. “Het was allemaal dubbel. Ik had al bijna een jaar niet meer in het doel gestaan, maar ja een kans bij PSV laat je ook niet lopen. Ik heb die middag puur op mijn atletisch vermogen en talent geprobeerd een zo goed mogelijke indruk achter te laten. Ik heb van aanleg en ben als voormalig judoka niet bang om te vallen. Sommige dingen verleer je bovendien niet en ik ben altijd gedreven. Ze hebben bij PSV drie keepsters, maar er komt in Eindhoven een plaats vrij en ze hebben me na die training gevraagd om mee te komen trainen. Dat is nog niets, maar trainen op De Herdgang is geweldig en ik wil er wel voor gaan.”

Het levens van Wielders was de laatste maanden een rollercoaster maar inmiddels lijkt er even rust. “De persoon waar ik veel tijd mij wilde doorbrengen heeft de drie tot vijf maanden niets gehaald. Na tweeënhalve maand is ze overleden. Het is vandaag precies honderd dagen geleden. Ik koester de momenten die ik met haar heb doorgebracht. Heel waardevol, maar ook spannend en eng om op een begrafenis te moeten spreken. Het heeft allemaal behoorlijk wat indruk gemaakt.” Na de dood van haar vriendin, pakte de Rotterdamse die werkzaam is in de uitzendbranche, de draad weer langzaam op. Ze ging voor haar plezier bij haar oude club Zwervers spelen en begon met een vriend een bedrijf in personal training en voedingsadvies. Ze speelt ook nog eens bij TPP ook nog in de zaal en zegt dat ze feitelijk een te druk leven heeft voor een relatie. “Zwervers had speelsters nodig en ik ben zonder hard-feeling vertrokken. Zaken zijn uitgesproken e ik vond het fijn om weer te kunnen spelen na de zware maanden die ik achter de rug had. Gelukkig heb ik van de KNVB toestemming gekregen voor de overstap naar Zwervers. De mensen snapten mijn argumenten en DSE heeft ook meegewerkt. Ik heb een heftige periode achter de rug, maar kijk nu weer vooruit. Ik speel lekker bij Zwervers, train bij PSV en ben druk met veel zaken, waaronder het schrijven van een biografie. Ik ben inderdaad pas 23 jaar, maar heb genoeg meegemaakt om het op papier te zetten. Ik heb op dit moment veel gesprekken met mensen die tijdens mijn moeilijke jeugd belangrijk voor mij zijn geweest. De vrouw die is overleden was er daar een van. Ik ben het allemaal aan het opschrijven en heb inmiddels gesprekken gevoerd met twee uitgeverijen. Zij zijn aan het kijken zijn of ze het boek in 2016 uit zouden kunnen brengen.” Het leven lijkt haar weer toe te lachen. In haar eerste optreden tegen Heerenveense Boys scoorde Wielders en werd door de bovenste beste bakker uit Pernis daarvoor beloond met De Taart.

“Leuk gebaar en prachtige Taart. En erg lekker. Ik heb hem graag gedeeld met de andere speelsters, maar hij was zo groot dat ik nog een stuk mee naar kantoor heb genomen. Leuk dat damesvoetbal een keer op deze manier aandacht heeft gekregen. De Bakker heeft er verstand van,” besluit de speelster van Zwervers. “We zijn na de Taart overigens nog wel gaan trainen, want de missie voor het tweede deel van het seizoen is in de hoofdklasse blijven.”

Lees meer over club: Zwervers
Lees meer over de spelers: