De Taart: John Lopes Cruz (SC Botlek)

De Taart: John Lopes Cruz (SC Botlek)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week had de Pernisser kunstenaar het wat makkelijker met de start van de nacompetitie. De bovenste beste bakker heeft al een Taart heeft gereserveerd voor de grote boze Wolf van Excelsior Maassluis, maar die staat in de ijskast in afwachting van het laatste kunststukje van de oefenmeester: het winnen van de Regio Rijnmond Cup.

“Dus,” verklaarde de Pernisser fijnproever. “Ik heb een lijstje met afzwaaiers waar ik respect voor heb. Lwrence Kuys bij SC emma, maar die heeft al een Taart ontvangen toen hij werd geopereerd. Sneu dat de doelman van het Jaar op het Dordt Centraal Voetbalgala daardoor moest afhaken. Zelden zo’n bikkel gezien. Als die stopt is er echt iets aan de hand. Verder zijn er nog wat ouwe taaien. Maar de taaiste der taaien, zeg maar taai taai, is de man die op zijn 48-ste nog meekan in de tweede klasse. 48, hoe is het mogelijk. Ik zie sommige spelers bij Feyenoord wel eens in de weer en die lijken dan 48, maar deze is 48 en op geen enkele manier lijkt dat zo. De Taart moet naar deze ouwe taaie. Een man waarvoor we veel respect hebben. John Lopes Cruz gaat bij Sportclub Botlek stoppen en verdient groot respect. Alle lof en eer en dus ook een Taart. Die gaat dus deze week naar Spijkenisse. Niets ten nadelen van Heinenoord-aanvoerder Petersen die na 287 duels in de hoofdmacht van de club stopt. Ook goed voor aandacht die hij terecht op de site heeft gekregen. Maar Lopes Cruz is met 48 jaar van de buitencategorie. Dus naar Spijkenisse met de Taart.”

John Lopes Cruz ziet er op sportpark De Brug nog uit als een jonge god. Toch heeft de 48-jarige middenvelder van Sportclub Botlek besloten om zijn schoenen definitief aan de wilgen te hangen. Niet vanwege slijtage, maar door een aanbod van buurman Spijkenisse om de A-jeugd op sportpark Jaap Riedijk te gaan trainen. “Ik weet wel waar ik mee stop, maar niet wat de toekomst brengt. Ik heb geen idee of ik als trainer iets wil bereiken. Ik heb het gevoel dat ik deze kans niet moest laten lopen en ga gewoon ervaren of ik dit net zo leuk vind als zelf spelen. Deze kans wilde ik niet laten lopen, want anders was ik bij Sportclub Botlek misschien nog wel door gegaan.” Met het afscheid van Lopes Cruz verliest de tweedeklasser in degradatienood een icoon op het middenveld. Een ouwe taai die schier onverslijtbaar oogt. Het aantal dienstjaren is verbluffend en het aantal blessure verbazend gering. Het seizoen bij het reeds lang ter ziele gegane Rotterdamse Zwart Wit’28 betitelt de Spijkenisse zelf als verloren door een gebroken middenvoetsbeentje. “Verder kan ik het afkloppen. Ik heb weinig fysieke tegenslagen gekend, dan houd je het lang vol. Net zoals ik op mijn 48-ste.”

 

 

Lees meer over club: SC Botlek