De Taart: Janus van Peenen (Heerjansdam)

De Taart: Janus van Peenen (Heerjansdam)

HEERJANSDAM – Elke week is er een goede reden waarom de vermaarde Pernisser banketbakker Johan Dekker de taart van de populaire website www.regiorijnmondvoetbal.nl maakt. Geen product uit de fabriek, maar een smaakvol product uit eigen bakkerij. De Taart van banketbakkerij Dekker is in de regio Rijnmond op basis van smaak, omvang en presentatie in zes maanden tijd uitgegroeid tot een begrip. Banketbakker Dekker had deze week maar een optie. Volgens hem moest de Taart naar een boegbeeld dat uit het amateurvoetbal in de regio verdwijnt: Janus van Peenen.

De meest spraakmakende voorzitter van de regio Rijnmond en KNVB-afdeling Zuid I levert bij Heerjansdam de hamer in die hij 42 jaar in bezit had. Janus van Peenen stopt als preses. Tot op het bot gekrenkt, voor zijn gevoel vernederd door mensen binnen de eigen vereniging. Het boegbeeld verdwijnt overigens nooit helemaal van sportpark De Molenwei. Om te beginnen is Van Peenen niet van plan om de club helemaal in de steek te laten. Hij stopt met HDO als sponsor, legt zijn functie zijn, maar de titel van erevoorzitter is eeuwig durend. “Feitelijk kan niemand mij in die positie iets weigeren bij de vereniging, maar ik heb geen zin in ruzie. Mensen moeten ook niet stoppen met hun werkzaamheden voor de club, omdat ik vertrek. Maar dat zal lastig blijken te zijn. Er is veel gebeurd en dat is niets voor Heerjansdam. Het was in mijn ogen ook niet nodig geweest. De enige die er wijzer van is geworden is mijn vrouw. Die heeft in een week tijd nog nooit zo veel bossen bloemen ontvangen als deze week. Die heeft met een knipoog al geroepen dat ik dit vaker had moeten doen.”

Van Peenen zit in de kantine van Heerjansdam na afloop van de training. Een vreemde gewaarwording. De preses legt per direct als zijn functies neer, maar is toch zoals gewoonlijk naar de training van de selectie wezen kijken. “Het is en blijft mij club, dus dit gaat mij aan mijn hart. De spelers staan hier buiten dus die heb ik uitgenodigd voor een stuk taart. En ik neem een stuk mee naar huis voor mijn vrouw, want die heeft hier ook een half mensenleven achter de bar gestaan. Ja het zal even wennen zijn om straks niets meer te moeten, maar dat zal waarschijnlijk ook wel weer wennen.” De Heerjansdamse ondernemer probeert het luchtig te houden, terwijl de club in de brand staat. Het is bijna tekenend voor de man die met de groen-zwarten vergroeide. Natuurlijk had elke trainer het lastig op sportpark De Molenwei en had Van Peenen een duidelijke mening. Maar hij was oprecht, eerlijk en duidelijk en diende in zijn beleving altijd het belang van de club.

Die club gaat het moeilijk krijgen, getuige een brief van tweede sponsor Ron Neele. Een kleine passage uit diens hartenkreet. “Janus, laat ik bij deze spreken namens de overgrote meerderheid, die er anders over denkt. We zijn je veel dank verschuldigd voor wat je 41 jaar lang voor de vereniging hebt gedaan. Je hebt veel, heel veel mensen voetbalplezier bezorgd. Grote successen behaald en een klein dorp groot gemaakt. Je was een markante voorzitter en je bent een bijzonder respectabel mens. Dan is er nog de discussie over ‘eigen jeugd eerst’ en ‘club van het dorp’. Ik sta hier anders in. Heerjansdam heeft immers in de hoogste klassen van het amateurvoetbal gespeeld. Dat was ook altijd de ambitie en jouw ambitie. En ook de mijne. Betaalde voetballers van buiten halen, maar waar mogelijk ook Heerjansdamse jongens in het eerste, echter mits gelijkwaardig.”

“Daar wordt door een aantal mensen anders over gedacht. ‘Dan maar een paar klassen lager, maar onze jongens in het eerste’. Als de meerderheid van de vereniging daar zo over denkt, dan moet het worden gerespecteerd. De vraag is echter of dat zo is. Mij bekruipt het gevoel dat dit argument is misbruikt om jou eruit te werken. Ik adviseer je daarom om radicaal met de sponsoring te stoppen. Ik doe dat in ieder geval wel. Ik voel mij financieel niet thuis bij een vereniging die dit heeft laten gebeuren. Loop waardig weg, met opgeheven hoofd. Het kan niet zo zijn, dat je je laat krenken door respectloze minkukels. als er een leuke wedstrijd is, alhoewel ik bang ben dat dat er niet veel zullen zijn, ga dan gezellig kijken. Dat doe ik ook en dan drinken we nog een biertje. Maar er is een grotere kans dat ik je bij interessantere wedstrijden bij andere verenigingen in de omgeving ga tegen komen. Ondanks alles, blijf ik de vereniging een warm hart toedragen. En ik weet zeker dat jij dat ook zult doen.”

Van Peenen neemt een slok van zijn Spa-water en knikt. “Mooie brief. Niets aan gelogen. Jammer dat het zo loopt. Dit levert alleen maar verliezers op. Ik had die taart van regiorijnmondvoetbal.nl graag ontvangen, maar dan vanwege  andere redenen. Ik stel het gebaar overigens wel zeer op prijs. Ik ga naar huis een klein stukje naar mijn vrouw brengen. Die verdient het net zo goed als ik.”