De Taart : Hennie Huigen (Vrienden van Feyenoord)

De Taart : Hennie Huigen (Vrienden van Feyenoord)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

De Taart van deze Week had naar Zinkwegse Boys en Leonidas gekund, maar beide aanstaande kampioenen in de vierde en eerste klasse kregen last van kampioensstress en speelden gelijk tegen buurman Oud-Beijerland en verloren van regiorivaal Nieuwerkerk. Dus geen feest en nog geen Taart. De Taart kon wel naar Rhoon en Slikkerveer. De clubs werden definitief de beste in de derde klasse van het zaterdag en tweede klasse van het zondagvoetbal. Maar op 4 mei werd er in Ridderkerk en Rhoon niet getraind, dus viel er geen Taart uit te reiken. Maar bovendien had de Bakker der Bakkers bovendien een verrassende voorkeur voor de Taart van deze week. Geen voor de hand liggende keuze, maar de besnorde Pernisser is niet altijd van de dertien in dozijn keuzes. “Weet je,” zo sprak hij in de bakkerij op een steenworp van derdeklasser Pernis. “Iedereen is blij met het kampioenschap van Feyenoord. Als zelfs de supporters van andere clubs je de titel gunnen dan is dat een teken. Je moet alleen oppassen dat mensen je niet zielig gaan vinden. Dat je na achttien ook weer een keer een feestje kan vieren om er daarna er weer achttien jaar op te moeten wachten. Zo van, dit is Feyenoord in een tussenjaar. En vanaf volgend jaar gaan we zelf weer voor de hoofdprijs spelen. Zo van we hebben Feyenoord weer wat gegund, maar dit was de uitzondering op de regel. Dus dit kampioenschap moet zeker worden gevierd, maar niet als een titel zoals bij Ajax of PSV. Dit is voorlopig een prijs in de categorie als AZ en FC Twente.”

De Bakker schraapte de keel. Het meel stof van de bakplaat waarop zijn Dekkers Donker was gebakken. “Het is geen moment om kritisch te zijn, maar tegelijkertijd is het geen moment om zaken uit het verleden nu te vergeten. Feyenoord snakt naar deze titel. Het Legioen snakt naar deze titel. Rotterdam snakt naar deze titel. Maar laten we daardoor niet vergeten wie er aan de basis van deze titel hebben gestaan. Dat zijn na de 10-0 nederlaag van Feyenoord bij PSV de Vrienden van Feyenoord geweest. Die hebben de club toen gered en op dat fundament is er verder gebouwd. Maar zonder fundament geen huis dat blijft staan. Zonder fundament geen toekomst en zonder fundament geen titel. Uiteindelijk is gebleken dat de titel van FC Twente ook geen fundament had. Dat bleek gebaseerd te zijn op opportunisme en verkeerde geldingsdrang. Daar is de club hard voor gestraft en ondanks dat mensen zich in zelf geschreven boeken vrij laten pleiten, is de titel voor FC Twente een bewijs hoe je het toch vooral niet moet doen. Wat de supporters zijn geen maatstaf. De personen die Joop Munsterman in Enschede op de schouders hebben genomen, zijn de supporters die hem later hebben verketterd. Roem is in de voetballerij een dagkoers en die is grilliger dan de beurs.”

“Dus enige nuance bij het feest dat zondag losbarst is wel op zijn plaats,” aldus de Bakker met een strenge blik. “De titel is een feest, maar ook een momentopname. De titel is een feest, maar verbloemt ook veel. De titel is een feest, maar zet ook verkeerde mensen in de schijnwerpers. Natuurlijk verdient de selectie een groot feest in de Kuip en een fantastische huldiging op de Coolsingel. De droom van iedere supporter. Het is ze allemaal gegund. Maar achter het feest vind ik dat we eigenlijk een speciaal moment moeten vinden voor de Vrienden van Feyenoord. Dit is hun kampioenschap. Niet het kampioenschap van welke werknemer van de club dan ook. Iedereen heeft zijn aandeel, van de trainer tot de terreinknecht. Van de directeur tot de grote ambassadeur Ome Gerard Meijer. Maar dat aandeel is in Rotterdam gebouwd op het fundament dat Vrienden van Feyenoord heet. Alles is gebouwd op de miljoenen die deze club van vermogende Rotterdammers of ondernemers met een Feyenoord-hart bijeen heeft gebracht. Een groep vaak anonieme mensen die Feyenoord boven alles wilde redden zonder daarvoor de meerderheid in de zeggenschap te eisen. Dat zijn stuk voor stuk mensen die het niet voor hun eer en glorie hebben gedaan. Ik zie Pim Blokland nog zitten bij de Wereld Draait Door zitten terwijl Sjaak Swart op een scherm tien euro aanbod voor de redding van Feyenoord. Dat zijn veel mensen misschien vergeten. En dat is wat euforie doet. Het lift mensen op van de harde realiteit.”

De Bakker der Bakkers keek een beetje streng. “Genieten zonder te vergeten. Feesten zonder de realiteit te vergeten. Dit wordt de titel van de selectie van Giovanni van Bronckhorst en zijn selectie. Maar dit is bovenal de titel van de Vrienden van Feyenoord. Een groep mensen die anoniem is en waarvan de meesten dat ook willen blijven. Zakenmensen die het belang van de club boven hun eigen ego stellen. Mensen die niet op het balkon van het stadhuis de schijnwerper zoeken. Hun missie was Feyenoord redden. Hun beloning is het kampioenschap van de club. Het is deze stille kracht in de Kuip die titel verdient. Niet claimt, niet opeist, maar verdient. Dus met de Taart naar de stille krachten achter dit succes. Pim Blokland als voorzitter en als die mannen die het voor de club hebben gedaan. Laat hen genieten, want het gaat hen om de club en niet om hen zelf. En het gaat mij nu heel even om de Vrienden van Feyenoord. Laat iedereen zondag en maandag genieten van dit succes en maak er een groot feest van. En laat het feest vooral een feest zijn. We hebben na achttien iets te vieren. Laten we ons daar allemaal vooral naar gedragen.”