De Taart: Henk van Stee (Sparta am)

De Taart: Henk van Stee (Sparta am)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

De Bakker had de verkiezingsdag achter de rug. Geen aardverschuiving in Pernis in zijn gevoel. “Weet je, dit is een dorp. Hier passen de mensen gelukkig nog op elkaar. Ja, natuurlijk, het touwtje van Jan Terlouw hangt hier ook niet meer uit de brievenbus, maar we letten hier nog een beetje op elkaar. Mensen kennen elkaar en geven om elkaar. Je gaat niet anoniem op in de massa. Pernis is klein en overzichtelijk. Natuurlijk is niet alles goed, maar het lijkt wel alsof mensen zuiniger zijn op elkaar. Minder schreeuwen vanuit anonimiteit, maar proberen in oplossingen te denken. Dus met of zonder verkiezing verandert er in Pernis feitelijk niet veel. En misschien is dat maar goed ook. In Pernis is de afstand tot Rotterdam groot, dus ook wat daar gebeurt heeft niet zo’n invloed. Hier groeten wij elkaar nog op straat. In Rotterdam kijken ze je dan vreemd aan. Of je iets van iemand zou moeten. Nee, Pernis is een koninkrijk op zich, met of zonder Rutte als premier blijft Pernis gewoon Pernis. Dorp met normen en waarden. Niet meer zo als vroeger, maar dat is niets meer. Dat moet ook ik accepteren. De wereld verandert, dus ook in Pernis. Maar weet, misschien is het de leeftijd. Ik houd van tradities en zaken waar mensen gevoel in leggen. Mensen die niet vergeten waar ze vandaan komen. Iemand als Henk van Stee. Volgens mij heeft die aardig wat consumptiebonnen verdiend in Oekraine en Rusland. Terug in Nederland besluit hij adviseur te worden bij de club waar het voor hem allemaal begon, de amateurs van Sparta. Kijk daar houd ik van. Misschien een sentimentele inslag, maar ik ben een groot fan van de stichting Rotterdamse Sporticonen. De toekomst nastreven, zonder het verleden te vergeten. Dat heeft Van Stee dus ook zo gedaan. Dus de Taart naar Schiedam. Ik hoor dat het voormalige hoofd opleidingen van Feyenoord veel fietst, dus hij kan een extra groot stuk nemen.”

Van Stee heeft zich in huize Van Stee nuttig gemaakt door met het mooie weer het terras met de hoge drukspuit schoon te maken. Hij doet momenteel wel meer zaken die hij in het verleden voor onmogelijk heeft gehouden. “Ik ben langer in het buitenland geweest dan de bedoeling was, dus kijk nu een jaar om mij heen. Mijn vrouw Wilma en ik zijn net opa en oma geworden en we gaan in Schiedam verhuizen. Lekker dicht bij de kinderen dus genoeg dingen om de tijd mee door te komen. Ik ben in verschillende landen wat mensen op gaan zoeken en wedstrijden blijven bekijken. Nee, voetbal is nog steeds de rode draad. En ik ben inderdaad ook adviseur van de amateurs van Sparta geworden. Frans Kerpel zet zich enorm in voor de amateurs, dat is een maatje van mij, dus die heb ik besloten om te gaan helpen. Sparta zit in mijn hart en dat laat je niet los. Ik ben laatst bij Robert Ouwendijk in brasserie Geen Idee in Nieuwerkerk aan den IJssel geweest voor het programma Ouwe Helden. Bleek ik opeens een ouwe held te zijn. Ik vind Frans Kerpel een ouwe held, dus als ik de club en hem kan helpen dan doe ik dat. Maar wat leuk dat bakker Dekker dat zo waardeert om deze reden. En wat een knots van een Taart man. Daar kan ik de hele buurt wel een stukje van geven. Of nog beter de hele selectie van de amateurs van Sparta. Dat doe ik. Met de complimenten van bakker Dekker natuurlijk. Lekker hoor.”

Van Stee verkiest volgens zijn zeggen een rol op de achtergrond op Nieuw Terbregge. “Maar er moet bij de amateurs wel wat gebeuren. De club moet de club blijven en meer de club van vroeger worden. Ik snap wat bakker Dekker zegt. De amateurs van Sparta moet weer een vereniging worden, waar het om meer dan alleen voetbal draait. Het moet gaan over normen en waarden, samen en bovenal plezier. Man, via Rotterdamse Sporticonen krijgen we de Kevin Strootman Cup op 22 oktober het complex. Prachtig, maar niet gelijk denken in de sterkste E-jeugd, buitenlandse clubs of andere zaken. Gewoon een toernooi waar kinderen aan meedoen, plezier aan beleven en allemaal met een medaille naar huis gaan. Kinderen zien lachen, gemotiveerd raken door de aanvoerder van het Nederlands elftal. Voetballen bij Sparta moet in eerste instantie om plezier gaan. Al spelertjes vervolgens talent blijken te hebben, dragen we ze met alle liefde over aan de proftak. Maar de amateurs van Sparta moet niet de proftak van Sparta gaan kopiëren. Ook bij Robert Ouwendijk kwamen weer de verhalen over tafel over hoe gezellig het vroeger op donderdag na de training was. Het plezier dat je met elkaar had. Ik kan de klok niet terugdraaien, maar probeer met Frans Kerpel en nog veel meer mensen wel iets te veranderen. Spelers moeten weer bij Sparta willen horen. Voor die club willen spelen. En niet omdat we binnen vijf jaar naar de Derde Divisie willen of extra consumptiebonnen gaan weggegeven. Welnee, het gaat om veel meer dan het voetbal alleen. Het gaat feitelijk om een cultuuromslag. Dat gaat niet van de een op de andere dag daarvan zijn we ons bewust. Maar als je iets wilt, moet je daarvoor je best doen.”

Van Stee noemt de benoeming van Robert Verbeek in dat proces ook als een bewuste stap. “Verbeek is net als Luiten een echte Sparta, maar een man die als trainer zo veel kennis en ervaring over de hele wereld op heeft gedaan. Zulke mensen komen niet vaak voorbij. En als de kans zich voordoet, moet je die grijpen. Dat heeft helemaal niets te maken met Luiten, die van het bestuur van Sparta in een andere rol had kunnen blijven. Maar dat wilde hij niet. Jammer, want Luiten is een echte Sparta, die past prima in het plaatje dat we voor ogen hebben. Sparta moet weer Sparta worden. De club die ook mijn leven heeft gevormd en voor een deel bepaald. Ik snap wat bakker Dekker zegt. En ik weet ook niet of ons dat op Nieuw Terbregge gaat lukken. De tijd van vroeger kan je niet terughalen, dat is een gegeven. Maar je kan er wel wat van leren en proberen om zaken daardoor te veranderen en aan te passen. De amateurs van Sparta moeten nog steeds proberen om wedstrijden te winnen, maar het moet niet alleen daar om gaan. De club moet een rode draad worden voor mensen en als ik daar iets aan toe kan voegen dan doe ik dat graag. En het feit dat Henk van Stee zich ermee bemoeit, is ook geen garantie voor succes. Ik heb in Oekraïne en Rusland alle mogelijkheden gehad om iets op te bouwen. Maar daar werd geïnvesteerd om de top te bereiken. Met geld dwing je niet alles in het leven af, maar wel veel. In die landen zijn alle randvoorwaarden gecreëerd om een inhaalslag te maken.”

Bij Sparta ligt dat anders. Daar zijn we niet uit op resultaat. Natuurlijk is winnen een belangrijk  onderdeel van het spel, maar bij de amateurs Sparta moeten mensen zich weer thuis voelen. Graag komen, het gezellig vinden en eigenlijk te laat naar huis gaan. De amateurs van Sparta moet weer een deel worden van het leven van mensen. Dat gaat verder dan wedstrijden winnen. Sparta moet weer een beetje familie worden. Dat is het voor mij en dat gun ik andere mensen ook. Vandaar dat ik meedenk en mijn steentje bijdraag. Leuk dat Bakker Dekker dat herkent en waardeert. Prachtige Taart, heel erg bedankt daar voor. Ik zal direct een foto naar Frans Kerpel sturen. Die heeft nu al spijt dat hij op vakantie is gegaan,” aldus Van Stee. Die voegt er tot slot overigens nog aan toe dat hij niet van plan is om direct weer naar het buitenland te vertrekken. “Nee, ik kijk rustig om mij heen en zie wat er op mijn pad kom. Dat zou zelfs een club uit het amateurvoetbal kunnen zijn. Ik heb de tijd om zaken of te wegen. In het voetballen is elke dag anders, dus ik wacht rustig af. Het terras is schoon, het kleinkind is gezond en de zon schijnt. Het komt wel goed.”