De Taart: Heinenoord

De Taart: Heinenoord

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week had de Pernisser kunstenaar het weer lastig. De bovenste beste bakker heeft al een Taart heeft gereserveerd voor de grote boze Wolf van Excelsior Maassluis, maar die staat in de ijskast in afwachting van het laatste kunststukje van de oefenmeester: het winnen van de Regio Rijnmond Cup.

Deze week had de culinaire kunstenaar uit Pernis het makkelijk. Een kampioen en verder geen trainers die zich op een bepaalde manier hadden onderscheiden. “De Taart van Adrie Poldervaart was op Facebook, begreep ik, meer dan 9000 keer bekeken. En daar bovenop nog een keer de getallen op de website. Het is ongelofelijk hoe zaken worden bekeken,” aldus de bakker nog redelijk confuus over de exposure van zijn bakkunsten. “Ik moet eerlijk bekennen dat ik het verhaal van de OHVV-trainer misschien wel het meest bijzondere van dit seizoen vond en dan is dit seizoen weliswaar nog niet helemaal voorbij. Maar wat hij heeft gedaan was geweldig. Hij deed er zelf nogal nuchter over, maar laat ik dan zeggen dat ik het een heldendaad vond. Geweldig als iemand het leven van een ander kan en wil redden. Niet toekijken, maar doen. Het applaus van de selectie van zijn andere club, Zwaluwen Vlaardingen, was veelzeggend, maar tegelijkertijd wel oprecht en verdiend. Misschien moeten we eens nadenken over een Taart van het Jaar. In dat geval zou mijn keuze al vast staan. Poldervaart op een. Zonder welke andere trainer, club of speler hierbij te kort te willen doen. Alle Taarten waren verdiend, maar die van Poldervaart had een gouden randje. Dat heb ik toch even gezegd willen hebben.”

Bakker Dekker spoot de laatste slagroom op de Taart voor Heinenoord en constateerde dat de druiven voor Sliedrecht wel erg zuur moeten zijn geweest. “3-0 voor tegen VVGZ en dan via 3-3 de titel aan Heinenoord verspelen. Dat blijft nog een tijd zeer doen. Bovendien hebben beslissingswedstrijden iets extra’s. Kijk naar DBGC tegen Hellevoetsluis waar 2000 mensen langs de kant stonden. Spektakel en do-or-die. Mooier kan bijna niet. Dat had Heinenoord-Sliedrecht ook geweest, als… Maar als bestaat niet in de sport. Vraag dat maar in Madrid aan de supporters van Real. Dus hup met de Taart naar de kampioen.” Ralph Kalkman neemt de prijs voor de titel in de eerste klasse C graag in ontvangst. De oefenmeester heeft zojuist van de KNVB vernomen dat hij alsnog is toegelaten tot de cursus oefenmeester 1 van de KNVB. Een van de vrijwilligers, bezig met het schilderen van het hekwerk van complex Heinenoord, constateert dat de Taart zonder te proeven helemaal top moet zijn. Die komt uit mijn dorp. Bakker Dekker is prima. Die man maakt lekkere dingen. De oefenmeester traint niet meer, maar heeft nog wat spelers verzameld die nog met veel plezier aan het vieren van de titel terugdenken. “Eigenlijk moet deze Taart naar VVGZ, want zij hebben het belangrijkste werk gedaan. We hoorden dan het 3-0 was voor Sliedrecht, dus gingen er al vanuit dat het een beslissingswedstrijd zou worden. toen iemand in de tweede helft zei dat het 3-3 was dacht ik even dat het een grap was. We hebben VVGZ dat niets meer te winnen had nog uitgenodigd om als dank mee te feesten, maar niemand meer gezien.”

De verhalen over bier, plezier, weg kwijt, houten hoofd en het knuffelen van de zangeres in de kantine zorgen voor lachsalvo’s op het terras van Heinenoord. Kalkman geniet zichtbaar na van de promotie naar de hoofdklasse, waarmee Heinenoord in een jaar het verloren gegaan terrein goed maakte. Hij krijgt in ieder geval voor de selectie van volgend seizoen versterking van toppers als Bosschaart en Strik. Mogelijk komt er nog een aanwinst bij. “Je hebt in deze fase altijd goudzoekers. Die bellen en bieden zich aan, maar daar gaan we in de regel niet op in. Het moet hier geen doorgangshuis worden. Jongens die van de club zijn moeten niet moeiteloos worden vervangen door voorbijgangers die na een seizoen weer vertrokken zijn. We kijken goed en het moet passen, maar we halen geen spelers die niet aantoonbaar een meerwaarde zijn voor de club. We zijn zuinig op wat we hier hebben opgebouwd, dus zetten deze lijn voort,” aldus de oefenmeester die ook met Piershil een kampioenschap en promotie op zijn naam heeft staan.

Heinenoord sluit woensdagavond het seizoen af tegen Willem II. Een wedstrijd die eigenlijk op Hemelvaartdag gespeeld had moeten worden, maar omdat er in de vaderlandse eredivisie nog een wedstrijd moet worden gespeeld, moet het duel worden verplaatst. “Dat is een wedstrijd om er nog een van te genieten en op een goede manier afscheid te nemen van mensen die het verdienen. Tot die tijd genieten we na van het kampioenschap en deze Taart. Smaakt prima. Uit Pernis komen inderdaad goede dingen,” knipoogt Kalkman naar de vrijwilliger.

 

Lees meer over club: Heinenoord
Lees meer over de spelers: