De Taart: Hans Henneveld

De Taart: Hans Henneveld

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Hans Henneveld die zondag tijdens het duel tussen NOCKralingen en Donk door Gouwenaar Steenbergen werd geschopt.

“Ik kan er met mijn verstand niet bij,” aldus de bovenste beste bakker. “Ik zag op internet lekkere, mooie, ludieke en vertederende actie voor de scheidsrechter. Zwervers kocht vlaai, Berkel had speciale gebakjes, bij andere clubs was er een cadeautje of een erehaag. Allemaal ter ondersteuning van de Week van de Scheidsrechter. Eigenlijk is het onzin. Op alle andere zondagen van het jaar ben je ook goed voor je moeder of vader. Op andere dagen ander dan Valentijndag ben je ook lief voor je geliefde en op alle 364 andere dagen van het jaar na Dierendag ook goed voor de hond, de kat of welk ander huisdier dan ook. Dus eigenlijk moeten we de andere 51 weken van het jaar ook aardig doen en zijn voor de scheidsrechter. Natuurlijk zijn we het soms niet eens. Natuurlijk ziet hij of zij het wel eens fout, of mist iets. Maar laten we eerlijk zijn, ongeacht het niveau, een wedstrijd zonder scheidsrechter wordt een puinhoop. Een hele grote puinhoop. Ik heb in mijn leven wel eens een wedstrijdje gefloten, maar ik blijf lekker bakker. Alles lijkt vanaf de zijlijn of voor de televisie zo simpel. Weet je, ik krijg door Heel Holland Bakt mensen in de winkel in Pernis, die nu begrijpen welk werk het is om een taart met roosjes of andere speciale wensen te maken. Hoeveel ingrediënten er in een taart gaan en dat het al naar gelang de wensen en smaken vaak niet goedkoop is om een taart te maken. Ach, ik kan het wel vertellen, maar als mensen door Heel Holland Bakt plotseling zelf aan het bakken slaan, lijkt een taart toch veel meer te kosten dan ze zelf vaak denken. Het is meer dan een beetje deeg, slagroom en wat vruchten. dus fluiten is lang niet zo simpel als het lijkt. En als er dan een Week van de Scheidsrechter is om daar de nadruk op te leggen, moet je toch wel oliedom zijn om dan juist in die week een scheidsrechter te schoppen. Het is elke week dom en niet goed te praten, maar in de Week van de Scheidsrechter Hans Henneveld tegen de grond schoppen, kan gewoon niet. Trouwens Donk dat geen bos bloemen stuurt kan ook niet. Dus laten wij maar het goede voorbeeld geven, dus met De Taart naar deze scheidsrechter.”

De vrouw van Henneveld heeft het mes nog niet in de Taart gezet of een twee man sterke delegatie van Nicolaas Boys meldt zich bij de voorkeur met een bos bloemen. De mannen zijn vanuit Nieuwveen komen rijden om de arbiter te steunen. “Je bent van die mensen waar je een klik mee hebt en deze scheidsrechter is er daar een van. Toen we lazen wat er was gebeurd, hebben we gelijk gezegd, die gaan we een bloementje brengen.” Het lijdend voorwerp van afgelopen zondag neemt de bos in ontvangst en verwijst naar een vaas met een ander boeket. “Van de Capelse sportwethouder Van Cappelle gekregen. Die vond het vreselijk wat er was gebeurd en wil direct een werkgroep tegen agressie in het voetbal in het leven gaan roepen. Of ik er over wilde nadenken om daar zitting in te nemen. Ik was echt overvallen door het gebaar, laat staan door het verzoek, maar het was mooi dat ze dit heeft gedaan. Ik moet eerlijk bekennen dat ik met afschuw denk terugdenk aan wat er die zondag aan het Toepad in Rotterdam is gebeurd, maar de reacties die ik heb ontvangen zijn hartverwarmend. Ja, ook van de KNVB. Ik heb in 1999 op het veld van ONA een hersenbloeding gekregen en toen heb ik de bond aan alle kanten gemist, maar dit hebben ze echt goed opgepakt. Direct gebeld en er alles aan gedaan om mij in deze bij te staan. Niets dan lof voor de KNVB. We zijn wel eens kritisch op de mensen in Zeist, maar ik moet ze nu echt een compliment maken.”

Henneveld neemt een hap van de Taart van bakker Dekker en proeft als een bijna volleerd jurylid van Heel Holland Bakt. “Dit is geen gewone taart. Dat proef je zo. De slagroom lijkt er wel voor de deur opgespoten. Heerlijk en heel attent. En ja, het doet mij wel pijn dat een bakker uit Pernis via www.regiorijnmondvoetbal.nl een taart laat bezorgen en het bestuur van DONK tot op de dag van daag niets van zich heeft laten horen. De elftalleider heeft zich keurig gemeld en zich verontschuldigd. En de dader heeft maandag ook gebeld. Dat waardeer ik, maar hij had na afloop van de wedstrijd zich moeten melden. Dat had niets aan het voorval af gedaan, maar het zegt vaak iets van de mensen. Zoals de twee bestuursleden van DONK na afloop in de bestuurskamer van NOCKralingen nergens over gesproken. Heel vreemd. Nog nooit meegemaakt en om heel eerlijk te zijn, ik hoop het ook nooit meer mee te maken. En ik fluit toch al wat jaren. Niemand hoeft mij te vertellen als ik iets fout heb gedaan of er naast heb gezeten. Voor mijn hersenbloeding heb ik wedstrijden voor het kampioenschap van Nederland gefloten en stond ik op de nominatie voor het betaalde voetbal. Ik heb zelfs de finale van de eerste Regio Rijnmond Cup bij Smitshoek geleid. Ja, die bewuste zondag bij ONA zestien jaar terug werd alles anders. Maar ik ben lekker blijven fluiten. Het is voor mij wekelijks een feest om tussen 22 spelers te staan. Ik probeer iedereen te laten voetballen en ben geen kaartentrekker. Ik probeer het altijd pratend op te lossen. Maar zondag ging het mis. Niet bij mij, maar bij DONK. 0-2 bij rust, 3-2 achter komen en op elkaar lopen schelden. Er was veel onderlinge irritatie, maar ik vraag me nog steeds af waarom die bewuste speler mij heeft getrapt. Hij zei over de telefoon dat hij hoopte nog wel eens een biertje met mij te kunnen drinken. Maar daar heb ik maar even geen antwoord op gegeven.”

Henneveld kijkt naar zijn vrouw en neemt een hap van de Taart. Tegen bezoekers uit Nieuwveen zegt hij: “Fijn dat jullie zijn gekomen. Dat waardeer ik echt. En die Taart ook. Bedankt de bakker uit Pernis. Mooi gebaar. Dat doet me wat.”

Lees meer over de spelers: