De Taart: Groote Lindt

De Taart: Groote Lindt

DORDRECHT – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om een fenomeen te worden. De taartenmaker uit Pernis heeft binnen een seizoen er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid tot De Taart. Vers gemaakt en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker is geen voetbalkenner, maar wel een liefhebber. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak toch logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week lijkt de bakker, die in de race is voor Beste Bakker 2014, het van eieren te maken. Hij kiest voor een verliezer, terwijl in de sport alle prijzen toch naar winnaars gaan. Maar Bakker Dekker vond dat er geen discussie mogelijk was. In zijn ogen was Groot Lindt namelijk geen verliezer. Acht wedstrijden en 24 punten. Geen periodetitel, maar dan toch zeker een prijs.

En dus ging de wekelijkse lekkernij naar Zwijndrecht, waar de formatie van trainer Miguel Munoz in het afgelopen weekeinde ondanks een perfect serie van acht duel geen periodekampioen werd. Honderd procent score en geen toegang tot de nacompetitie. Het is feitelijk onvoorstelbaar. Overal in het land had de prestatie van Groote Lindt een periodetitel opgeleverd, maar niet in het district West II, waar de tussenprijs naar debutant Sportclub Feyenoord ging, dat net als de rood-zwarten 24 punten wist te behalen maar met een beter doelsaldo. Trainer Miguel Munoz had zich er al bij voorbaat bij neergelegd. “Wij spelen in een afdeling met twee ranglijsten. Een met Sportclub Feyenoord, maar die club wordt kampioen, dus als je die club er vanaf knipt dan heb je echte ranglijst. Als wij tweede worden achter Sportclub Feyenoord dan plaatsen we ons voor de nacompetitie. Dat is het hoogst haalbare. Dat is niet vervelend bedoeld, maar getuigt van realisme. Over een heel seizoen is die ploeg gewoon te sterk voor de andere clubs in deze derde klasse.”

In de kleedkamer van het complex waar de laatste jaren veel is veranderd met eigen mensen, constateert Munoz dat de periodetitel ook niet heeft geleefd. “We stonden al snel op doelsaldo ver achter op Sportclub Feyenoord, dus we zijn er totaal niet mee bezig geweest. Nogmaals we richten ons op Groote Lindt en niet op de gedoodverfde kampioen in de afdeling. We moeten gewoon de twee of derde periodetitel veroveren en dan via de nacompetitie proberen naar de tweede klasse op te klimmen.” Munoz weet waarover hij praat. De kleine oefenmeester zit al 28 jaar in het vak. Hij begon zijn loopbaan bij het reeds lang ter ziele gegane Merwe Boys. Na assistent te zijn geweest Groot Lindt verhuisde hij naar Rotterdam om bij Spartaan’20 onder Hans Maus te werken om vervolgens bij Rijnmond Hoogvliet Sport zijn eerste stappen als hoofdtrainer te maken. De cirkel is in een paar opzichten al rond geweest. “Ik ben bij Groote Lindt terug op het oude nest en zaterdag spelen we de topper tegen Sportclub Feyenoord, waar Hans Maus de technisch eindverantwoordelijke is binnen de club. Dat zijn voor mij leuke dingen, maar die ontgaan waarschijnlijk veel andere mensen. Ach ja, al je lang in het amateurvoetbal meeloopt, kom je iedereen op den duur wel weer tegen.”

Dat geldt overigens niet voor Groot Lindt dat in de historie nog nooit in competitieverband tegen Sportclub Feyenoord speelde. “Je merkt aan mensen, maar ook aan de aandacht van de media dat deze wedstrijd speciaal is. Het zijn twee clubs die nog geen punt hebben verloren, maar je merkt toch dat Feyenoord een grote naam is. Het zijn de amateurs, maar toch. Ik heb vroeger zelf in de jeugd van Feyenoord gespeeld en je merkt met name buiten Rotterdam dat er dan toch tegen je wordt opgekeken. De kunst is zaterdag desondanks als een gewone tegenstander te benaderen. Wel een goede overigens. Sportclub Feyenoord heeft stuk voor stuk betere spelers. Dat is niet vervelend naar mijn eigen selectie, maar gewoon de zaak nuchter bekijkend. Groot Lindt stond twee seizoenen bijna met twee benen in de tweede klasse. Een doelpunt in blessuretijd hield ze toen in de derde klasse. Vorig jaar, mijn eerste seizoen bij de club, is de club slecht begonnen, maar sterk geëindigd. dit is een goede groep en we hebben erop gehamerd om goed aan de competitie te beginnen. September was een maand met vijf zaterdagen en daar hebben we de basis voor de goede serie gelegd. Inmiddels zit de groep in een flow. Winnen maakt dingen allemaal wat makkelijker en prettiger. Het is de kunst om dat momentum vast te houden. Er zitten nog andere goede club in de afdeling, maar de praktijk leert dat er in de rangschikking na de eerste periode geen spectaculaire veranderingen in de rangschikking volgen. Wij gaan ons best doen om Sportclub Feyenoord de eerste nederlaag toe te brengen. De druk bij hen wordt elke week groter om die status vast te houden. Als zij een slechte dag hebben en bij Groote Lindt verzaakt niemand, maken we kans. Maar niet een speler moet dan onder zijn eigen niveau zakken, want we kunnen deze tegenstander alleen als collectief verslaan. We gaan er ee mooie wedstrijd van maken en deze Taart hoort bij de voorpret. Erg attent van Bakker Dekker trouwens.”