De Taart: Gökhan Cayir (Excelsior’20)

De Taart: Gökhan Cayir (Excelsior’20)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Gökhan Cayir. De meesterbakker met oog voor detail wilde Excelsior’20 belonen voor het feit dat de club een clubman vanuit de C-jeugd, via de A-junioren en het tweede elftal durfde door te schuiven naar de hoofmacht. “Dat is dus een echte vereniging, waar clubmensen de ruimte krijgen om door te groeien. Waar de trainers van buiten de club niet groter worden ingeschat dan de eigen kweek. Oftewel een schoolvoorbeeld van hoe het reeds in grote mate uitstervende verenigingsleven zou moeten werken,” aldus de besnorde fijnproever uit Pernis.

Bakker Dekker’s wil is wet en dus ging de meest beroemde Taart van de regio Rijnmond naar sportpark Thurlede, waar de twee dagen eerder benoemde trainer in de commissiekamer handen en schouders tekort kwam om de felicitaties in ontvangst te nemen. De keuze voor de trainer uit eigen gelederen viel bij de achterban duidelijk meer dan goed. “Het lijkt wel alsof we het zo geregisseerd hebben, omdat de Taart wordt gebracht” lacht voorzitter Bob Donkervoort. De hoofdpersoon neemt glimlachend de felicitaties in handen. “Wat scherp van bakker Dekker dat hij oog heeft gehad voor dit gegeven en daarom de Taart aar Excelsior’20 heeft gestuurd. Knap van de man en lekker voor de club,” aldus Cayir. De 36-jarige commercieel adviseur begon zelf bij de F-jeugd van de zwart-witten op sportpark Thurlede, maar maakte tussen het prille begin en de hoofdmacht van de Schiedammers uitstapjes naar SVV en Hermes DVs. Met Excelsior’20 maakte hij de glorietijd in de hoofdklasse mee en werkt nu vanuit het tweede elftal mee om de club te behoeden voor degradatie uit de tweede klasse. “Ik ben bij de club terug gekomen voor het plezier. Het was onder Oscar Biesheuvel een geweldige tijd en toen ik op het hoogste niveau klaar was, ben ik in het vierde elftal gaan spelen met allemaal voormalig selectiespelers. Een vriendenelftal, waar het plezier er wekelijks vanaf spatte. Maar als iemand mij toen had verteld dat ik trainer van het eerste zou worden had ik vreemd opgekeken. Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat er een trainer in mij schuilde. Dat is langzaamaan gegroeid. Er zat geen carrièreplanning achter.”

Cayir treft komend seizoen bij de Schiedamse hoofdmacht een selectie die voor tachtig procent bestaat uit spelers die hij in de jeugd van Excelsior onder zijn hoede had. “Dit is een weloverwogen keuze, maar ook wel een unicum dat je een clubman kunt doorschuiven als trainer van de hoofdmacht van de vereniging. Dat kan wel de doelstelling zijn van het bestuur, maar een trainer moet er ook klaar voor zijn. Dat was Cayir in onze ogen, dus bestond er geen twijfel over de keuze,” aldus Dave van der Linden. Het feit dat Excelsior’20 in de tweede klasse van het zondagvoetbal dreigt te degraderen, deed het bestuur van de Schiedammers niet van mening veranderen. “We hebben het gevoel dat we weer aan het bouwen zijn. De club draait goed en er komt weer een talentvolle lichting nieuwe, jonge spelers aan. Cayir past daar als trainer wat ons betreft uitstekend bij. Hij kent ze vanuit zijn periode bij de C-jeugd en A-junioren. Natuurlijk wil je dan geen stap terug doen, maar juist vooruit. Iedereen werkt op dit moment keihard om de club voor degradatie te behoeden. Natuurlijk is het vervelend als het zou gebeuren, maar geen ramp. Wij zijn een stabiele club. Daar waren we als hoofdklasser en dat zijn we als tweedeklasser nog steeds. We hebben meer stormen overleefd. Maar het gaat vooral om het feit dat je het huidige momentum binnen de club niet kwijt wil raken,” aldus voorzitter Donkervoort (rechts op de foto).

De voorzitter van Excelsior’20 is geen man voor grote uitspraken en een profetische visie. “Eerste doelstelling is om met deze trainer uit te groeien tot een stabiele tweedeklasser. Daarna kijken we wel weer verder. Wij zijn een vereniging waar we het met vooral met spelers van uit de eigen opleiding doen en dat gegeven laten we niet los. Ook niet als we degraderen. Als we promoveren trouwens ook niet.” Cayir die op sportpark Thurlede twee jaar bij de C-jeugd werkzaam was en vijf seizoenen in de dug-out zat van de A-juinoren zegt bij de club te passen en graag te willen bouwen aan de toekomst. Maar wel op zijn eigen manier. “Mijn voordeel is dat ik onder veel goede trainers heb gespeeld. Bij SVV onder Henk Salari. Maar er is een prachtig lijstje Tanis, De Roos, Diliberto, Verhagen en Biesheuvel. Van iedereen heb ik in de loop der jaren iets geleerd. Gelukkig staat het thuisfront toe dat ik inmiddels vijf dagen per week met voetbal bezig ben. Stappen zetten als trainer betekent namelijk ook dat je cursussen bij de KNVB moet volgen. Het is druk, maar ik had nooit verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. De aanstelling voor volgend seizoen is een waardering en een enorme stimulans. En verder zal ik mijn weg wel vinden. Ik ben natuurlijk al trainer van het tweede en ken veel mensen. Ik ben geen nieuwe trainer,” aldus Cayir. Die betitelt zich als een combinatie van Verhagen en Biesheuvel. “Nogmaals ik heb van iedere trainer iets geleerd, maar De Roos was fantastisch als man in de groep en Biesheuvel misschien wel de beste trainer die ik heb meegemaakt. Ach, iedere oefenmeesters heeft sterke en minder sterke punten. Dat zal bij mij niet anders zijn. Ik ben trots dat het bestuur van Excelsior’20 aan de slag wil. Ik moet dat vertrouwen gaan terugbetalen.”

“Bakker Dekker heeft het scherp gezien. Niet veel clubs zouden het wellicht aandurven om een eigen man naar voren te schuiven. Dat siert deze vereniging en dit bestuur. Ja, ik ben trots op mijn benoeming en de reacties zijn warm en positief. Dat is belangrijk, de basis is goed. We gaan nu eerst hard werken om de club in de tweede klasse te houden en dan verder bouwen. En de Taart is een eerste winst. Knap dat de Bakker zo veel oog heeft voor details. De man is een echte kenner,” aldus Cayri.