De Taart: FC Binnenmaas

De Taart: FC Binnenmaas

PERNIS – De beroemdste banket en broodbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar bestuur en selectie van FC Binnenmaas.

Bakker Dekker stond in dubio. Rond hem heen lagen hartjes in alle soort en maten voor Valentijnsdag. Weer zo’n piek in de agenda van de bakker der bakkers. “Weet je,” zo sprak de Koning van de ovens, “Ik heb er het hele weekeinde over nagedacht. Moest ik nu een statement maken door de Taart te sturen naar de trainer van de zondagafdeling van SVV. De man die door een stroom van speler die van buurman SVDPW voor zijn eigen spelersgroep is gestaan en vervolgens door zijn eigen voorzitter is verraden? Als ik hier drie nieuwe bakkers krijg, denk je dat ik dan de mannen die hier in de bakkerij voor mij klaar hebben gestaan, direct wegstuur. Nee natuurlijk niet. Ik weet wel dat het hedendaagse amateurvoetbal een doorgangshuis is, maar als we daarmee alles goed praten, kunnen we ook de laatste normen en waarden overboord gooien.”

De bakker uit Pernis vervolgt: “Ik heb ook nog gedacht aan de doelman van Feyenoord. Vreselijk beeld om jezelf aan een strop te zien hangen. En dan te bedenken dat iemand daarvoor helemaal vanuit Wageningen naar de Arena rijdt om een ex-speler van Ajax op te knopen. Maar Vermeer en de Rotterdammers keken er naar en deden… niets. Helemaal niets. Geen statement niets. Dan heb ik toch vooral respect voor de trainer van de zondagafdeling van SVV, die zijn rug rechtte en zei dat hij zijn spelers waarmee aan het begin van het seizoen was begonnen, niet in de steek wilde laten door ze te vervangen door spelers van SVDPW. Dat is in ieder geval een man van principes. Jammer ook dat Toon Wolters dit heeft gedaan. Ik was onder de indruk toen hij de Taart die paste bij de prijs van Voetbalpersoonlijkheid 2014 aan Ramon de Rond doorschoof. Dat was een kippenvelmomentje. Iemand met oog voor anderen. En juist hij laat zich als breekijzer op Harga gebruiken. Wolters heeft dat volgens mij niet nodig. Prima vent, wat ik hoor een goede trainer. Maar die had gewoon tegen de voorzitter van SVV moeten zeggen dat hij niet zaagt aan de stoelpoten van zijn collega.”

“Maar goed, gebeurd. Ik kwam er dit weekeinde via www.regiorijnmondvoetbal.nl achter dat FC Binnenmaas had gespeeld met rouwbanden uit respect voor het overlijden van de vader van arbiter Louis Wagner. Zijn vader was zijn grootste fan en had aangegeven bij een overlijden gewoon te blijven fluiten. Ook al was Vitesse Delft tegen FC Binnenmaas een oefenwedstrijd, hij stond er. En beide clubs begonnen het oefenduel met een minuut stilte en rouwbanden. Niet vanwege het overlijden van een eigen lid, maar voor de vader van een scheidsrechter. Het voetbal is maar een rare wereld, maar soms zijn er nog pareltjes te vinden. De Taart moet dus naar de club van trainer Leo Dekker. Hij, zijn selectie en het bestuur van de tweedeklasser hebben aangetoond dat er in deze wereld gelukkig nog meer is dan me, myself and I.” Dat bestuur en de technische staf is aangenaam verrast met de geste van de bovenste beste bakker uit Pernis. “Wij gaan hem aansnijden met de punt naar beneden,” aldus Leo Dekker. FC Binnenmaas ontving een telefoontje van Vitesse Delft over de minuut stilte en de rouwbanden voor de vader van Wagner en hoef niet na te denken over meedoen. “Ik ken de scheidsrechter vanuit het verleden. Bijzonder man. Voor de wedstrijd nauwelijks aanwezig, geen persoon die met zijn grensrechters en aanvoerders vooraf in overleg gaat. Hij leidt wedstrijden als Frans Derks vroeger deed. Een persoonlijkheid die geen kaarten nodig heeft om een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Misschien niet volgens de normen van de KNVB, maar wel heerlijk voor de beide elftallen.”

Dekker laat weten dat er in het met 2-0 verloren vriendschappelijke duel met Vitesse Delft, misschien wel door de bijzonder omstandigheden. “Er is misschien maar zes keer gefloten en geen overtogen woord gevallen. Heel bijzonder. Fantastisch om mee te maken,” aldus Dekker. Hij verhaalt nog even om de man die met veel respect werd behandeld. “Als een wedstrijd is afgelopen herken je de Wagner van voor de wedstrijd op geen enkele manier meer. Dan is hij druk, aanwezig en gezellig. Bij wijze van spreken voorop in de polonaise. Dat soort mannen kleur het voetbal in positieve zin en zijn het waard om soms bij mindere momenten in het leven te steunen. Zijn vader is van ouderdom overleden, maar dan nog past respect zoals zaterdag op initiatief van Vitesse Delft is gebeurd. Wij vonden het bijzonder om er bij te zijn geweest. Inderdaad, gelukkig kan dit nog wel in het voetbal.”

 

Lees meer over club: FC Binnenmaas
Lees meer over de spelers: