De Taart (en): IFC (zat en zon) en Excelsior M.

De Taart (en): IFC (zat en zon) en Excelsior M.

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

En weer stond de beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond, die momenteel ook echt bakkersijs maakt en daarmee van alle markten thuis is, voor een duivels dilemma. Maar liefst drie kampioenen kwamen in aanmerking voor de Taart der Taarten. RCD, Excelsior Maassluis en IFC tweemaal. Het werd de bakker, die met deze zonnige dagen ook IJsmeester is even te veel. “Kiezen is de laatste weken niet eenvoudig geweest, maar deze week wordt het onmogelijk. Kampioen van de vierde klasse is knap, kampioen worden van de Topklasse is van Leiscester City-niveau en tweemaal in een weekeinde kampioen worden ook historisch. Daar moet ik volgens de regels tussen kiezen, maar mijn hoofd en hart vechten met elkaar om rechtvaardigheid. De regels schrijven voor dat een club geen twee Taarten in een seizoen mag krijgen. Bovendien mag er in een week geen twee Taarten worden uitgereikt. Dus ik breek feitelijk niet een maar twee regels als ik IFC en Excelsior Maaslsuis een Taart toeken. Natuurlijk ben ik het enige jurylid, maar ik ben ook de man die de regels heeft opgesteld aan het begin van het seizoen 2014-2015. Dus ja, dan maar de stelling, waar staat geschreven dat je consequent moet zijn. Ik wil bij twee historische prestaties eigenlijk niet volgens de regels handelen. Ik wil mijn hart laten spreken. Excelsior Maassluis en IFC hebben geschiedenis geschreven. Dus voort met de geit, geen regels, maar vooral waardering en respect voor die twee clubs. Dus met een diepe buiging met de Taarten naar Maassluis en Hendrik-Ido-Ambacht.”

Aan de Lavendelstraat was Cesco Agterberg Koning, John de Wolf Keizer, maar Jeroen Rijsdijk Admiraal. De trainer van de Maassluise Tricolores leidde in de Topklasse precies een week, maar stond na de 0-1 zege bij Spakenburg in Bunschoten toch met de schaal in handen. Een filmscript waardig. Maar Rijsdijk, die met de titel zonder twijfel een nominatie van amateurtrainer van het jaar verdiende, had het drie dagen eerder al voorzien. Op www.regiorijnmondvoetbal.nl voorspelde de trainer van Excelsior Maassluis een PSV-scenario voor het laatste weekeinde van de reguliere competitie in de Topklasse. “Katwijk kan de druk niet aan, HHC wilde de vertrekkende trainer een mooi afscheid bezorgen en wij verliezen niet na een serie van 23 wedstrijden zonder verlies. Geloof mij, wij worden kampioen,” aldus Rijsdijk. De oefenmeester mag sinds afgelopen weekeinde door het leven als Jomanda, want zijn voorspelling kwam precies uit, met een titel voor Excelsior Maassluis als gevolg. Een prestatie van Leicester City achtige proporties in een seizoen dat door de bekendmaking van grote financiële een gitzwart randje leek te krijgen.

Rijsdijk en zijn selectie hadden eerder al de Taart van Bakker ontvangen voor de eerste Rijnmond-club die zich voor de nieuwe Tweede Divisie had geplaatst. Maar ook dit baksel was meer dan terecht voor de club die genot van het succes, maar ook niet al te lang kon nagenieten, omdat de dubbel met zondagkampioen FC Lienden wacht voor de rijs van algemeen amateurkampioen van Nederland. Een prijs die door de nieuwe voetbalpiramide voor het laatst valt te verdienen. Maar zeker is dat Excelsior Maassluis volgend seizoen met een ster op het shirt mag spelen en voorgoed geschiedenis heeft geschreven met de titel in de Topklasse. IFC kan in tegenstelling tot de Tricolores wel lang nagenieten van een historisch weekeinde. Het is dat het in een Pinksterweekeinde gebeurde, anders had de club uit Hendrik-Ido-Ambacht zelfs binnen 48 uur twee titels veroverd. Nu werd het op zaterdag onder leiding van Frank Zwakhals op zaterdag en op maandag onder Jack van der Berg kampioen met de beide afdelingen van de buurman van ASWH. Zelden vertoond en vechtend met Excelsior Maassluis om de titel van meest historisch. Alle reden voor de bakker der bakker om de Taart der Taarten voor een week te wijzigen in de Taarten.

Voor Zwakhals had het historische dubbel van IFC nog een extra gouden randje, omdat hij in dezelfde 72 uur zelf ook tweemaal kampioen werd. Op zaterdag dus met de zaterdagafdeling van IFC en op maandag met RCD. Beide titel werden in de vierde klasse behaald, waardoor de Dordtse oefenmeester na het memorabele weekeinde volgend seizoen twee derdeklassers onder zijn hoede heeft. De titel van de zaterdagafdeling van IFC was volgens Zwakhals geen verrassing. “We waren op den duur te goed geworden voor de vierde klasse geworden. Dat is niet hautain, maar  dat is gegroeid. En feitelijk is het bij RCD niet anders. Dat kampioenschap is ook het resultaat van veel tijd en trainen. Het is fijn dat het loont als het halen van spelers geen doelstelling op zich is. Dit is vooral met eigen spelers gedaan, dus te groter is de voldoening van deze prijzen. Het was een prachtig seizoen en ik weet niet of het ooit mooier wordt. Fijn dat de bakker niet heeft willen kiezen tussen IFC en Excelsior Maassluis. Dat zou niet rechtvaardig zijn. Uniek en uniek valt niet met elkaar te vergelijken,” aldus Zwakhals. “Uniek is iets waar je vooral van moet genieten. Doe mij maar een lekker stuk van die Taart. Als wij met ASWH nu ook nog de nacompetitie winnen, dan heeft op sportpark Schilman in Hendrik-Ido-Ambacht iedereen een historisch jaar achter de rug. Nog even de tanden op elkaar en zien hoe ver we komen.”

 

 

Lees meer over club: Excelsior Maassluis
Lees meer over club: IFC