De Taart: Egbert Hadders (SoM)

De Taart: Egbert Hadders (SoM)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week ging de Taart naar Egbert Hadders, oprichter van Scheidsrechters op Maat.

De bakker des Bakkers had nog even getwijfeld. “Ik had ook te doen met Mark Vosselman. Die had nog niet veel gespeeld voor de club uit Oud-Beijerland en kreeg afgelopen zaterdag tegen Smitshoek (2-6) een trap in het gezicht. Het resultaat was een gebroken neus, oogkas en voorhoofd. Het herstel wordt geschat op minimaal zes weken waardoor SHO de verdediger dit kalenderjaar kan afschrijven. Triest en heel pijnlijk. Pijn en pijn valt niet te vergelijken, maar ik lees op Facebook wel eens iets over scheidsrechterbaas Egbert Hadders en diens problemen zijn na de winterstop zeker nog niet verdwenen. Deze man heeft al heel wat fysieke tegenslagen te verwerken gekregen, maar weigert zich om bij alle tegenspoed neer te leggen. Hadders kan je vergelijken met een oude lichting verdedigers. Nooit klagen, niet zeuren en altijd door gaan. Niet te koop lopen met je problemen, want alleen jijzelf en de artsen in het ziekenhuis kunnen je immers helpen. Ik heb een zwak voor mensen die niet met hun pijn en zorgen te koop lopen en op hun tanden bijten om hun werk en afspraken na te komen. IJzervreters van het zuiverste soort. Natuurlijk hopen we dat Vosselman weer snel terugkeert op de velden, want SHO is in de eerste klasse C in een vrije val geraakt. Maar de Taart moet naar Capelle aan den IJssel voor die kleine grote man van Scheidsrechters op Maat.

In Capelle aan den IJssel wacht een van de twee papagaaien van Hadders achter de voorkeur. De oprichter van Scheidsrechter op Maat, samen met zijn kompaan Remco van der Hul, is verrast door de geste van de inmiddels beroemde bakker Dekker. “Ik hen deze Taart op de site van regiorijnmondvoetbal vaak voorbij zien komen, maar nooit gedacht dat ik hem zelf zou krijgen. Ik ben er erg door verrast, want ik wist niet dat de bakker uit Pernis mij op Facebook ook volgde. Ja, daar staar wel eens iets over mijn gezondheid, maar niet te veel. Ik wil mensen niet belasten met mijn zorgen, maar aan de andere kant doet het je wel eens goed dat mensen je een steuntje in de rug geven. Er is een kleine groep waar ik altijd op kan terugvallen. Die moet ik eigenlijk nu direct bellen om deze Taart voor twintig personen met mij te komen delen. Ik kan die twee papgaaien wel mee laten eten, maar dat lijkt mij niet verstandig. Een beetje slagroom kan misschien geen kwaad, maar taart voor twintig personen is veel te veel voor mij alleen. De bakker had ook een moorkop of tompouce kunnen sturen, maar dat klinkt misschien wat ondankbaar. Ik waardeer dit gebaar van bakker Dekker zeer en ik kan me nu voorstellen hoe mensen zich voelen die dit cadeau van hem ontvangen.”

Hadders geeft toe dat hij lichtelijk nerveus is, omdat hij maandag terug moet naar het IJsselland ziekenhuis. “Dokteren zijn geen zekerheid voor goed nieuws. Ik ben geholpen aan mijn rechter voet. Ik heb die ingreep lang kunnen uitstellen, maar er bleef echt niets anders over. Mijn probleem zit op dit moment in mijn darmen, maar dit is geen doktersroman dus laten we het hier maar bij houden. Ik zal blij zijn als ik maandag een uitslag krijgt. Dan is er tenminste iets duidelijk. En hopelijk valt het nieuws niet tegen, want het houdt mij toch bezig.” Ondanks de lichamelijke klachten weigert Hadders om zijn taken bij Scheidsrechter op Maat neer te leggen. “Nu zeker niet, want we hebben onlangs besloten dat SoM een stichting wordt. We werken samen met de KNVB en dat zien we feitelijk als een soort waarborg dat we goed werk leveren. Daar ben ik best trots op. We zijn begonnen met de Regio Rijnmond Cup van scheidsrechters te voorzien en daarna eigenlijk alleen nog maar gegroeid. We doen de Provincie Brabant Cup, Coen Moulijn Memorial Cup en de Dordt Centraal Indoor Cup met dezelfde organisatie die onder leiding staat van Ruud Kooijmans. Zij organiseren de toernooien en wij leveren de scheidsrechters. Dat is door de jaren heen een natuurlijk een-tweetje geworden. Wij vertrouwen elkaar en dat is prettig werken. Zij weten dat we de juiste man voor de juiste wedstrijd leveren. Ook de KNVB is daar tevreden over en dat doet mij als voormalig scheidsrechter goed.”

SoM is sinds de start door Hadders en Van der Hul stevig gegroeid. “Zowel in mensen die ons organisatorisch ondersteunen als het aantal scheidsrechters dat via ons wil worden aangewezen voor Cups, toernooi en vriendschappelijke wedstrijden. We hebben inmiddels ook contact met clubs die voor de aanstelling van arbiters bij vriendschappelijke duels ons in de arm nemen. Onlangs had ik contact met Roelof Luinge, die aangaf via SoM af en toe een Cup- of vriendschappelijke wedstrijden te willen leiden. Ja, ik ben er trots op dat zo’n naam zich heeft verbonden aan onze stichting. En het feit dat bakker Dekker ons volgt, vind ik prachtig. Net als die grote taart. Man, ik kan bijna de halve flat hier in Capelle aan den IJssel een stukje geven.”

 

Lees meer over de spelers: