De Taart: Edinho Goodett (Papendrecht)

De Taart: Edinho Goodett (Papendrecht)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website van de Bakker der bakkers www.banketbakkerrijdekker.nl

Bakker Dekker schudde het hoofd. “Weet je,” zo sprak hij tussen de zaken meel in de bakkerij in Pernis, “sommige zaken ga ik nooit begrijpen. Echt met de beste wil van de wereld niet. Discriminatie in de ruimste zin van het woord niet. Discriminatie in de sport niet en discriminatie in het voetbal niet. Deze week blijkt een van de rappers van Broederliefde iets over de spelers van Ajax te hebben gezegd dat absoluut niet door de beugel kon. Geen ambassadeurs van het Bevrijdingsfestival meer. Terecht. Een keer sorry zeggen en dan toch mogen optreden is niet mijn keuze, maar ik ben bakker en geen rechter. Gelukkig niet zeg. Maar ik weet wel wat mijn eigen norm is. En discriminatie hoort daar niet mee. Kijk, er mag door een cabaretier best wel eens iets scherp gesteld worden of iets of iemand op de hak genomen worden. Maar een opmerking vanaf de zijlijn richting een donkere speler valt in mijn beleving niet goed te praten. Nu niet, in het verleden niet en in de toekomst niet. Nooit. Simpel. In ben geen rechter, maar bakker, maar wel de bakker van De Taart. Als een speler voor de tweede keer in twee seizoenen van het veld afloopt vanwege opmerkingen vanaf de zijlijn, dan is er iets mis. Dus gaat er De Taart naar een scheidsrechter na een kopstoot van een speler van Kocatepe-speler. Dus gaat De Taart naar Papendrecht-speler Edinho Goodett die afgelopen zaterdag in Numansdorp bij NSVV van het veld is afgelopen na woorden uit het publiek die ik hier niet wil herhalen.”

De Bakker der Bakkers schudde nogmaals het hoofd. “Goodett was al een in Bleiswijk bij Soccer Boys van het veld gelopen. Toen hebben de Taart juist naar die club gebracht, omdat de club het zowel binnen als buiten de velden prima oploste. Ook daarmee heb ik toen een statement willen maken en de slachtofferrol van Goodett niet willen benadrukken. Maar nu is het genoeg. Een tweede keer in twee seizoenen, gaat ook mij te ver. Naar Papendrecht met De Taart, want dit is een man met een ruggengraat. Niet zeuren dat hij niet moet reageren, of die woorden vanaf de kant moet incasseren. Er boven moet staan is ook een dooddoener. Met het van het veld aflopen, samen met de tien andere ploeggenoten is een statement dat respect verdient. Ergens een streep trekken en gewoon zeggen tot hier en niet verder. En daarin gesteund worden door je ploeggenoten en het bestuur. Grote klasse. Goodett is geen eenling daardoor die alleen kwam te staan, maar werd aan alle kanten gesteund. Daar wil ik De Taart aan toevoegen. Een klein gebaar, maar wel heel gemeend. Sport kent geen kleur. We jeugd voor blank, zwart, geel, rood. Binnen de lijnen is iedereen speler. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij soms al mateloos stoor aan wat er binnen het betaalde voetbal wordt geroepen, maar laten we zorgen dat het mede door Goodett in het amateurvoetbal het niet net zo gewoon gaan vinden als in het betaalde voetbal. Het hoort er niet bij en we moeten er vooral de schouders niet over ophalen.”

Op het moment dat de Taart der Taarten op sportpark ‘t Slobbegors wordt bezorgd voor Edinho Goodett, spreekt voorzitter Bram Blom de selectie in de kleedkamer toe. Het gaat over het incident in de wedstrijd bij NSVV en de afhandeling daarvan. Rapporten van Papendrecht, de scheidsrechter en NSVv, die elkaar overigens tegenspreken, waardoor de kans dat het een welles-nietes discussie zal worden meer dan groot is. Goodett hoort het aan, en spreekt vervolgens de selectie van de Papendrechtse derdeklasser toe. Hij legt zijn gevoel uit en dankt iedereen voor de steun. Het is even stil in de volle kleedkamer. De Taart van Bakker Dekker neemt hij met een warme dankbetuiging in ontvangst. “Heel attent van Bakker Dekker. Dit wordt erg gewaardeerd. Kijk, voor mij is de zaak feitelijk al afgedaan. Iemand langs de lijn riep of er niet een zwarte bal was voor mij om mee te spelen. Dat was niet het eerste wat werd geroepen. Ik hoorde het en de scheidsrechter hoorde het. Dat was het sein om van het veld af te lopen. Je snapt het niet, want op Facebook heb ik begrepen dat NSVV gewoon donkere jongens in elftallen heeft spelen. Dan is een opmerking zoals ik die kreeg niet alleen dom, maar ook kortzichtig. Je zegt dat namelijk niet alleen tegen mij, maar ook tegen de donkere spelers van NSVV. Die horen dus volgens die persoon langs de lijn met een zwarte bal te spelen. Ik accepteer het gewoon niet en dan ben ik echt geen speler die bij de eerste de beste opmerking van het veld afloopt. Ik vond het nu gewoon te ver gaan.”

De ex-speler van de zondagafdeling van Papendrecht, Rijsoord, Nieuw Lekkerkerk en Jai Hind accpeteerde de excuses van de spelers van NSVV en de voorzitter. Wat hem betreft is de kous daarmee af. “Ik ben er niet op uit om NSVV door de KNVB in punten te laten bestraffen. Maar ik laat zulke opmerkingen gebaseerd op mijn huidskleur niet over mijn kant gaan. Het is 2017, dit kan gewoon niet meer,” aldus de 30-jarige administrateur in de oliehandel. “Het is feitelijk te gek voor woorden dat het nog gebeurt. Mensen die zeggen dat je er boven moet staan of net moet doen alsof je het niet hoort kiezen voor de makkelijkste weg. Racisme hoort niet op de voetbalvelden. Met dank aan Bakker Dekker. De Taart was lekker, maar ook een steun in de rug. Dat wordt gewaardeerd.”