De Taart: Deltasport

De Taart: Deltasport

DORDRECHT – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om een fenomeen te worden. De taartenmaker uit Pernis heeft binnen een seizoen er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid tot De Taart. Vers gemaakt en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker is geen voetbalkenner, maar wel een liefhebber. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak toch logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week koos hij voor Deltasport dat door een opmerkelijk hattrick van Jimmy van der Vaart een ‘Rijsoordje’ deed tegen Forum Sport. 2-0 achter en toch met 2-3 winnen.

De zege van de koploper in de eerste klasse bij Forum Sport werd gevolgd door een 4-1 nederlaag in de derde ronde van de beker tegen De Graafschap. De taart was volgens Bakker Dekker ook een vorm van waardering hoe de formatie van trainer Ton Pattinama zich in het toernooi had geprofileerd door zeges op Leonidas en Willem II. “Man, ik ben zo trots op die gasten. Nog voor het begin van de wedstrijd in Doetichem al. Het schijnt dat De Graafschap drie en sommigen zeggen zelfs viermaal naar Deltasport is komen kijken om te scouten. Wij zijn als eersteklasser uit Vlaardingen door een club uit de Jupiler League heel serieus genomen. Dat hebben we afgedwongen. En wij hebben daar goed gespeeld. We kwamen voor de rust 2-0 achter, maar scoorden in de tweede helft 2-1 dus we zijn zeker niet weggespeeld. Je zag dat twee, drie van mijn spelers de bal uit het doel wilden halen om snel weer naar de aftrap te kunnen om 2-2 te gaan scoren. Dat zegt iets over de instelling van deze groep. De Graafschap-trainer Jan Vreman vertelde na afloop dat hij pas bij 4-1 rustig in zijn stoel is gaan zitten. Ook die opmerking zie ik als een compliment voor mijn selectie,” aldus de inwoner van Spijkenisse.

Het succesvolle bekeravontuur van Deltsport kende behalve een grote publicitaire zijde, ook een financiële kant van het verhaal. De Vlaardingers hielden maar liefst 28 duizend euro over aan de wedstrijden met Leonidas, Willem II en De Graafschap. “Dat is een prettige bijkomstigheid, maar met geld kan je niet altijd alles afdwingen. Deze club heeft dringend behoefte aan jeugd. Die kan je niet kopen. Het complex is prachtige, we hebben een van de meest gezellige kantines van de regio, maar zitten buiten een woonwijk. Ik zou mijn kind ook niet op de fiets naar Deltasport sturen. In de zomer is dat nog wel te doen, maar nu is het om 18.30 uur donker. Ik kan ouders wel begrijpen, maar als je als vereniging iets wil opbouwen, dan moet dat van onder af aan met jeugd. Dat is jammer dat dit een probleem blijft,” aldus de ex-prof. Die wil met de rood-zwarten zo snel mogelijk terug naar de hoofdklasse, waar Deltapsort vorig seizoen uit duikelde. “Via een titel of periode. Belangrijk is dat we zaterdag de periodetitel pakken. Als we die binnen hebben, dan is dat een zekerheidje. Maar als we de winterstop als koploper ingaat, moet je ook durven uitspreken dat je voor het kampioenschap gaat. Daar is het nu nog net iets te vroeg voor.”

Dat Deltasport als koploper aan de achtste speelronde begint, is mede te danken aan Jimmy van der Vaart. Als invaller was hij hoogstpersoonlijk verantwoordelijk geworden voor de 2-3 overwinning van Deltasport bij Forum Sport. Bij een 2-0 stand in het voordeel van de thuisploeg verscheen Van der Vaart bij de Vlaardingse koploper in de eerste klasse B binnen de lijnen. De invaller stelde zijn trainer Ton Pattinama niet alleen tevreden, maar ook nog eens gelukkig door tussen de tachtigste en negentigste minuut maar liefst driemaal te scoren. Zo hielp de ex-speler van VFC de Vlaardingers tegen de middenmotor in de afdeling aan een zwaarbevochten 2-3 zege. “Dat geloof je als trainer natuurlijk ook niet als je iemand inbrengt. Je hoopt terug in de wedstrijd te komen en te scoren, maar in vier minuten van 2-0 naar 2-3 was echt ongelofelijk. Maar nogmaals zoals ik ook over de 2-1 tegen De Graafschap vertelde, bij 2-1 tegen Forum Sport stonden drie man in het doel om de bal er snel uit te halen. Dat tekent de gretigheid van deze selectie. En die heb je nodig als je terug naar de hoofdklasse wilt. Dat moet je zelf afdwingen.”

Op de vraag of Pattinama wel meer krankzinnige wedstrijden als Forum Sport-Deltasport in zijn geheugen heeft zitten, antwoordt de voormalige middenvelder van Excelsior en FC Utrecht direct Fortuna Sittard tegen Excelsior. “0-2 voor, 5-3 achter komen en dan alsnog met 5-6 naar huis gaan. en FC Utrecht – Excelsior. 3-0 achter komen en dan nog met 3-5 winnen. Dat zijn wedstrijden die je nooit meer vergeet, zoals we ook Forum Sport-Deltasport niet meer vergeten. Wat een feest. Maar denk nou niet dat we hier alleen feesten als we winnen. We hebben na afloop van De Graafschap tegen Deltasport ook gewoon gezellig in de kantine na afloop van de busreis lang in de kantine met elkaar gezeten. Je kunt soms ook trots zijn op een nederlaag. En met deze Taart hebben we opnieuw wat te vieren en als het meezit zaterdag de periodetitel. Met de baromzet zit het wel goed bij de club.”