De Taart: Danny Kraijema (Nieuwenhoorn)

De Taart: Danny Kraijema (Nieuwenhoorn)

PERNIS – De beroemdste banketbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl

“Weet je,” zegt de bakker Dekker gezeten tussen stapels zelfs gemaakte chocolade letters, chocolademunten, boterletter, borstplaat, fondant en andere speciale Sint Nicolaas-lekkernij. “De decembermaand verandert mensen. Raar maar waar. En gelukkig maar, want de wereld wordt er soms niet leuker op. “Ik heb vorige week gemeld dat een speler van het FIOS en niet OFB zoals ik in eerste instantie schreef, zich negatief over de Taart had uitgelaten. Dat die alleen maar voor onszelf werd uitgereikt. OFB-trainer Wouter Zwackhalen, oud-Taart-ontvanger, direct aan de telefoon wie dat dan mocht zijn. Niemand in Ooltgensplaat. Mijn fout, zo eerlijk moet ik ook zij. Het ging om een speler van FIOS in Achthuizen, een dorp verderop zeg maar op het eiland Goeree Overflakkee. Verder niet belangrijk om diens naam te noemen. Maar het was wel goed dat trainer Rene Noort zich ook meldde en liet weten dat hij dit zeer betreurde. Dan vraag ik mij wel eens af, zou dat in een andere periode van het jaar ook zijn gebeurd? Zelfs als ik daar over twijfel, doe ik de trainer van FIOS natuurlijk tekort. Zeker niet de bedoeling. Want in de voetballerij zijn mensen niet zo schuldbewust. En Noort had nota bene zelf niets fout gedaan, maar voelde zich verantwoordelijk voor zijn club, waar hij dit seizoen verdienstelijk debuteert. Maar, zoals ik al eerder aangaf, het lijkt haast wel als Kerstmis dichterbij komt, mensen milder worden. Iets meer lijken na te denken over wat er in de wereld om hun heen gebeurt. Dus een compliment van Rene Noort, een ambassadeur voor zijn club.”

De Bakker der Bakkers knipoogt: “En voor die ene speler van FIOS zou ik zeggen de Taart brengen we nooit voor onszelf weg. Ik sta om die reden ook niet op de foto. Ik mag graag horen dat het gebaar wordt gewaardeerd en dat de Taart lekker is. Maar het gaat om de persoon die hem ontvangen. En ook alleen voor diegene. Soms met een lach, soms met een traan. Soms in goede en soms in slechte tijden. Maar nooit voor mijzelf. Nooit de insteek geweest. De dus de Taart van deze week gaat naar Danny Kraijema van Nieuwenhoorn, omdat hij in de derby tegen Hellevoetsluis zijn arm heeft gebroken. Niet voor de Bakker, maar voor Kraijema. Zijn arm is zo ongelukkig gebroken dat hij zelfs moest worden geopereerd. Gelukkig mist hij door het ongeluk maar twee wedstrijden van zijn club Nieuwenhoorn tot aan de winterstop. Maar pijn blijft het doen, dus vooruit met de Taart naar Barendrecht waar hij sinds kort woont.” De verdediger is net terug uit het Maasstad ziekenhuis waar hij onder het mes is gegaan. Het gezicht van de speler uit de formatie van trainer Steef Buijs verraadt de pijn. “Maar het gips mag er morgen al af. Vreemd om te horen. Ik begin eigenlijk direct met de revalidatie. Ik mag van de artsen mijn pijngrens opzoeken en zorgen voor een snel herstel.”

Kraijema neemt een hap van de Tart der Taarten. Zijn vriendin en schoonouders genieten mee. “Dit is een slechtere reden dan de Taart die we met Nieuwenhoorn kregen als eerste kampioen van de West II. “Die Taart was ook goed, maar de reden was beter dan deze. Al waardeer ik het gebaar van Bakker Dekker natuurlijk. Maar deze Taart is pijnlijker dan de vorige. Ja, het is niet anders.” De verdediger voelde overigens gelijk aan dat het fout zat toen hij bij een verdedigende actie werd geraakt door een aanvaller van Hellevoetsluis. “Ja ik gilde het uit van de pijn en toen ik mijn arm met mijn andere hand optilde, voelde ik als het ware twee delen. Foute boel. Er was geen opzet in het spel, maar ja, het deed wel pijn. Mijn schoonvader heeft mij direct in de auto gezet. Bij de poort hoorden we dat het 1-1 werd. Mensen adviseerden ons om naar Dirksland te rijden, maar wij zijn naar het Maasstad ziekenhuis gereden. Dichter bij Barendrecht. Daar wilden ze mij gelijk opereren, maar er was geen plaats. Dus hebben we mij tot aan mijn bovenarm in het gips gezet. Donderdag terug voor terug voor de operatie. Noodzakelijk kwaad. Niks aan te doen, maar snel herstellen en mij op het tweede deel van het seizoen richten.” De verdediger van de Nieuwenhoorners heeft moeite om zijn Taart met zijn verkeerde linker hand op te eten, maar looft de kwaliteit van Bakker Dekker. “Dat hij goed smaakt, wist ik al. Dank Bakker Dekker. We hebben familie in Pernis, dus misschien moeten we even bij hem langs. Werken zal nog wel even lastig zijn. Net als de Taart opeten. Ik ben met alles rechts. Pas nu merk je hoe veel en vaak je die arm en hand gebruikt. Lastig hoor.”

Vriendin Leonie luistert aandacht mee, maar houdt ook oog voor de hond die de Taart van Bakker Dekker ook kan waarderen. Over het seizoen zegt Kraijma tot slot dat het begin niet goed was, maar dat Nieuwenhoorn met elf punten uit de laatste vijf duels terug in de race is. “Dit is een afdeling waar je er elke week moet staan. Niks kan op zestig procent want dan verlies je punten. Nieuwenhoorn hoort in de top drie drie. Misschien een titel of anders een plek in de nacompetitie. Zeker haalbaar. Ik hoop er na de winterstop gewoon weer sta en een bijdrage daaraan kan leveren. Tot die tijd even op mijn tanden bijten.”

 

Lees meer over club: Nieuwenhoorn