De Taart: Crowdfundingactie (Pelikaan)

De Taart: Crowdfundingactie (Pelikaan)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week ging de Taart der Taarten naar Pelikaan dat haar nieuwe tribune voor vijftig procent financierde met geld vanuit crowdfunding.

Het is topdrukte bij de bakker in Pernis die nog volop in de peper- en kruitnoten zit. Marsepein en ander snoepgoed voor het heerlijk avondje. In de etalage staan nog gewoon Zwarte Pieten, want bakker Dekker heeft een zwak voor tradities. Maar ondanks de drukke dagen en korte nachten van de warmste bakker van het westelijk halfrond had bakker Dekker nog tijd om na te denken over de keuze voor de laatste Taart van november. “Ik las een paar maanden geleden op www.regiorijnmondvoetbal.nl het verhaal over Pelikaan dat via crowdfunding haar tribune wilde financieren. Dat vond ik een prettig plan. door het schrappen van overheidssubsidies moeten clubs inventiever worden. Daar is op zichzelf niets op tegen. Het is misschien minder makkelijk en harder werken, maar misschien is de voldoening wel groter dan wanneer de gemeente Zwijndrecht het bouwwerk had neergezet. Aan de andere kant is de wereld van het amateurvoetbal soms gek geworden. IJsselmeervogels haalt in een week tijd vier spelers voor het nieuwe seizoen. De competitie is nog niet eens halverwege. De KNVB zou hier wel eens van mogen gaan vinden. Maar goed, dat is een bijzaak. Ik vond het zeer inventief dat Pelikaan geen protest tegen de gemeente is gaan voeren vanwege het uitblijven van financiële steun voor de nieuwe tribune, maar een middel uit deze tijd heeft aangegrepen om het pronkstuk op sportpark Bakestein te realiseren. Du in galop naar het Pelidrome, want zo heet het sportpark. Galop, moet je mij horen.  Ik ben helemaal in Sint Nicolaas-sferen,” lachte de bakker.

De nieuwe tribune van de eersteklasser werd van het materiaal van containers in China gefabriceerd en over water naar Moerdijk gevoerd, van waaruit het gevaarte over de weg naar Zwijndrecht werd getransporteerd. Een kraan zette de prefab tribune aan de lange zijde van het hoofdveld. Bestuursleden zijn onder leiding van voorzitter Hans Kostense de aanwinst aan het inspecteren. De tevredenheid straalt van de gezichten af. Op de ranglijst van de eerste klasse C staat de club in de probleemzone, maar het bestuur van de Zwijndrechtse club straalt tevredenheid uit. “De hoofdmacht is natuurlijk belangrijk, maar Pelikaan is een vereniging dus kunnen we niet ontevreden zijn, omdat de selectie van Ron Tempelaar niet voldoende punten heeft verzameld voor een plaats in de veilige middenmoot doet niets af aan het feit dat het met de vereniging goed gaat. Zeker niet nu dit pronkstuk op de juiste plaats staat.”

De bestuursleden en voorzitter hebben al proef gezeten. Natuurlijk had de tribune er eerder moeten staan, maar nu hij een prominente plaats in het Pelidroom heeft gekregen, maalt niemand daar meer om. Tevredenheid overheerst bij het bouwwerk. De voorzitter glimt zelfs een beetje van trots. “Dit is een tribune voor de vereniging van de vereniging. Ik ben inderdaad trots op de manier waarop iedereen dit voor elkaar heeft gekregen. Crowdfunding was een redelijk nieuw fenomeen, maar wij kunnen het iedereen aanraden,” aldus de Zwijndrechtse preses. Vijftig procent van het aankoopbedrag is via het online donatiesysteem opgehaald. De andere helft kwam via de businessclub en Pelikaan en de supportersvereniging ’t Pelioen. “In de eerste weken regende het met de gedoneerde bedragen, maar daarna begon het op een Tena-lady te lijken. Het druppelde nog zo af en toe met stortingen. Dan moesten we weer even de actie onder de aandacht brengen om weer meer druppels te ontvangen.”

Volgens Kostense hebben de A2, D1 en het vijfde en zesde elftal zich ook extra ingespannen om het benodigde bedrag voor de aanschaf van de tribune bij elkaar te krijgen. “Trainer Ron Tempelaar heeft zelfs in een Paashaas-pak gelopen bij de sponsorloop. Die bracht 2700 euro op en de boutdag met Pasen leverde nog eens 930 euro op. Verder waren er nog vijftien donateurs van 50 euro en bracht de Club van 50 ook nog eens 1250 euro in. Alles bij elkaar voldoende voor het bedrag dat nodig was. Achteraf was het natuurlijk niet zonder risico, want hoe ga je de leden vertellen dat we ook met crowdfunding niet in staat gebleken zijn om het bedrag bij elkaar krijgen. De voorzitter krijgt normaal gesproken de schuld, dus dat risico zat er hier ook in,” lacht Kostense met een knipoog. “Maar even serieus, wij zijn er als club hartstikke trots op dat we dat in de gezamenlijkheid hebben gerealiseerd. Het is met recht onze tribune. Als die vol zit en het eerste elftal gaat er meer door winnen, wordt hij zelfs tweemaal zo veel waard. Maar het wordt koud en donker en ik heb trek in koffie met De Taart. Dank bakker Dekker voor deze geste, wij stellen het zeer op prijs.”

 

Lees meer over club: Pelikaan