De Taart: Bestuur Soccer Boys

De Taart: Bestuur Soccer Boys

PERNIS – De beroemdste banket en broodbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar het bestuur van de Bleiswijkse derdeklasser Soccer Boys.

Hersteld van een venijnig griepje was de bakker der bakkers uit Pernis weer vlijmscherp. In de bakkerij sprak hij de redactie van www.regiorijnmondvoetbal.nl aan op het tijdelijk staken van de wedstrijd tussen Soccer Boys en Papendrecht. Een supporter van de thuisploeg uit Bleiswijk had iets geroepen tegen Papendrecht-verdediger Goodett. “Wat is niet precies duidelijk geworden, maar laten we het maar scharen onder de noemen racistische taal. Jammer, slecht, verschrikkelijk, dom. Alles mag er over worden gezegd. Maar wij zijn het er allemaal over eens dat het niet hoort op en rond een voetbalveld.  Niet bij ADO Den Haag tegen Ajax en ook niet bij Soccer Boys tegen Papendrecht. Eigenlijk nergens niet. Ik hoef niemand te veroordelen, of te verdedigen. Bazoer heeft zich in Den Haag als een ware prof gedragen. Ik heb inmiddels begrepen dat Papendrecht-verdediger Goodett toch ook iets terug schijnt te hebben geroepen. Begrijpelijk, in het vuur van de strijd gebeuren die dingen. Sport is bovenal emotie, maar misschien niet altijd helemaal verstandig om die de vrije loop te laten gaan. Er zijn grenzen, ook in het uiten van emotie.”

Dekker trekt een ernstig gezicht en vervolgt op nuchtere toon, waar beroepszeurder Jan Mulder nog iets van kan leren. “Nogmaals, het gaat mij er helemaal niet om naar wie dan ook met een beschuldigende vinger te wijzen. Ik was er afgelopen zaterdag in beiswijk immers zelf niet bij. Ik kan niet uitgaan van eigen waarneming, dus dan moet je helemaal voorzichtig zijn met het geven van je mening. Het is belangrijk is dat die altijd op feiten gebaseerd is,” aldus de bovenste beste Bakker. “Maar weet je, dit is een lange inleiding naar mijn keuze voor Soccer Boys. Wat mij namelijk in deze kwestie zo is opgevallen is de nuchtere, rustige manier van acteren van zowel Soccer Boys als ook Papendrecht. Er is over en weer niet met modder gegooid, naar dubieuze verklaringen gezicht om met halve waarheden gekomen. Toen Papendrecht-speler Edinho Goodett besloot om na de afkoelingsperiode van de arbiter niet meer terug te keren binnen de lijnen, besloot Soccer Boys ook met tien man verder te gaan. De bezoekers hadden op dat moment immers al driemaal gewisseld. Ik hoor sceptici zeggen dat Soccer Boys dat bij een 4-1 voorsprong makkelijk kon doen, maar het gaat wat mij betreft vooral om het statement van sportiviteit die de club daarmee afgaf. Ik had gehoopt dat Henk Fraser dat ook zou doen toen de donkere Bazoer in zijn stadion onheus werd bejegend met oerwoudgeluiden.”

De bakker had duidelijk een beeld gevormd van de situatie en Bleiswijk en was van mening dat de Taart naar het bestuur van voorzitter Jaap van Dijk moest. Die was voor zaken in het Duitse München, waardoor vicevoorzitter Gerard van der Kolk (foto rechts) samen met Carina van der Wurff en Justin Linkerhof de Taart in ontvangst namen. De grootste emotie omtrent het voorval was weliswaar weggeëbd, maar het standpunt van het bestuur van de Bleiswijkse derdeklasser nog onverminderd helder. “Wij betreuren zeer wat er is gebeurd in de wedstrijd tegen Papendrecht. Dit hoort niet en daarover kan ook nooit een discussie ontstaan. Niet intern en niet extern. We hebben zaken met Papendrecht gelukkig goed en rustig kunnen bespreken. Niets dan lof ook voor hun houding. De persoon waarom het gaat, is gaan lid van de vereniging, maar ook de twee mensen die naast hem stonden niet. En dus gaan we komende week met de commissie normen en waarden van de club met deze drie personen om de tafel zitten. Een heeft namelijk verkeerde dingen geroepen , maar is door de twee anderen daarin niet gecorrigeerd. Wij zijn niet Roomser dan de Paus of streng in de leer, maar wij vinden dat volwassenen een voorbeeldfunctie hebben. We hebben een commissie waarden en normen juist voor dit soort zaken waarvan je hoopt dat ze niet gebeuren. Maar als dat helaas wel het geval is, moet je als bestuur je verantwoordelijk nemen.”

“Dat zullen we doen, terwijl de scheidsrechter de KNVB heeft ingelicht, dus komende week wordt duidelijk welke consequenties dit alles heeft voor Soccer Boys en de drie mensen waar het om gaat. Ik hecht er wel aan om te constateren dat dit trouwe supporters zijn, waar nooit problemen mee zijn geweest. Er is inderdaad door de speler van Papendrecht ook terug geroepen, maar dat doet in onze optiek even niet te zaken. Dit moet op een voetbalveld, en ook daar buiten, niet gebeuren. Zeker niet bij een vereniging waar ook donkere jongens spelen. Wij hebben afgelopen zaterdag het drietal van het complex verwijderd en gaan deze week met ze in gesprek. Pas dan valt er iets over de afloopt te melden. Natuurlijk is dit negatieve publiciteit voor Soccer Boys. Jammer, want de 4-1 zege op Papendrecht was cijfermatig een uitstekende revanche voor de 8-1 nederlaag daar. Er speelden misschien bij de bezoekers wat frustratie over de stand bij, maar ook dat mag geen excuus zijn in deze zaak. Wat wij wel waarderen is dat www.regiorijnmondvoetbal.nl deze zaak van de positieve kant wil benaderen en niet alleen stil staat bij wat er is gebeurd, maar ook hoe wij dit hebben aangepakt. Samen met het bestuur van Papendrecht. Want laat duidelijk zijn, dit is op zaterdag toch vooral in samenspraak tussen beide besturen opgelost.”

“Gelukkig kan het ook zo in het amateurvoetbal. Het is erg wat er is gebeurd, maar het is goed hoe beide besturen tot een oplossing kwamen. Nu maar kijken hoe de bond reageert en het gesprek afloopt. De Taart is prachtig en lekker. Fijn dat bakker Dekker de zaak vanaf deze kant heeft willen bekijken,” aldus Van der Kolk.  (Foto Ton Koorevaar/Soccer Boys)

 

 

 

Lees meer over club: Soccer Boys