De Taart: Autistenafdeling NOCKralingen

De Taart: Autistenafdeling NOCKralingen

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week gaat de Taart der Taarten naar Rotterdam. De bakker was namelijk van mening dat een relatief kleine club als NOCKralingen vanwege haar autistenafdeling eigenlijk al lang een en zelfs De Taart had verdiend. “Geweldig dat G-voetbal een volwaardige tak binnen de KNVB is geworden. De autistenafdeling is hard op weg om dat ook te worden. En voetbal voor autisten is twaalf jaar geleden door drie vaders van NOCKralingen opgezet. Inmiddels overweegt de voetbalbond om er een echte afdeling van te maken. Misschien zelfs al vanaf het seizoen 2015-2016. Geweldig nieuws.”

De Bakker is breed georiënteerd. Terwijl hij de Taart van NOCKralingen voorzag van de laatste slagroomrand stelde hij een gewetensvraag. “Weet je eigenlijk waar gehandicaptenvoetbal G-voetbal heet? Niet om de G-voor gehandicapten staat. Dat was puur toeval. De KNVB werkt met letter. F voor F-jeugd was de laatste letter die was gebruikt, dus was G de logische volgende.” Het lijkt dus logisch met die uitleg dat autistenvoetbal als nieuwe officiële tak van de voetbalbond geen A-, maar H-voetbal wordt. De Bakker moet nog oppassen dat hij niet voor voetbalprofessor in de boeken komt. Bij NOCKralingen zijn ze blij dat de door hun opgezette afdeling mogelijk een officiële status krijgt. “A of H is niet zo belangrijk. Het feit is dat de KNVB deze tak een volwaardige status geeft met een officiële competitie,” aldus Danny Goedhart. “Maar feitelijk verandert er niets, omdat er inmiddels al door acht clubs met een team een competitie wordt gespeeld.”

Tot die acht behoren onder meer het Rotterdamse Zwervers, ASW uit Waddinxveen, Slikkerveer en TOGB, terwijl TransvaliaZw overweegt om na de G-afdeling ook met een autistenteam te gaan starten. “We hadden twaalf jaar geleden niet kunnen vermoeden dat we nog eens elf clubs met een autistenteam zouden hebben, waarvan er acht aan de competitie deelnemen. In eerste instantie leefde bij NOCKralingen ook het idee dat trainen wel genoeg was, maar toe het eerste team eenmaal een wedstrijd had gespeeld, wilden de jongens niet anders,” aldus jeugdvoorzitter Albert Lubeek. De Rotterdamse vierdeklasser met het complex aan het Toepad, begon met zes spelers, maar groeide aanvankelijk niet. Pas toen sportkoepel NOCNSF en instanties als Sport op Maat aandacht aan het initiatief schonken, kwamen er nieuwe leden voor de speciale afdeling binnen de vereniging binnen. Inmiddels heeft NOCKralingen 45 autisten, waarvan er dertig actief spelen,” aldus trainer Andre Blanker. Het ‘probleem’ van autisten is dat ze op het oog niets mankeren, maar toch in een aangepaste 7×7-competitie spelen. Maar er zijn ook uitzonderingen op de regel, zoals Damien Blanker (met Taart op de foto), die vanuit het autistenteam als doelman doorstroomde naar de C-jeugd van NOCKralingen. “Ik ben gewoon keeper, maar reageer volgens mensen alleen af en toe wat druk. Toen de C-jeugd in keepersnood kwam ben ik daar gaan spelen. Elf tegen elf in een groot doel is veel moeilijker. De verdediging doet zijn best, maar ik houd niet alle ballen tegen. We spelen in een hoge klasse, maar ik kan in het doel niet meer doen dan mijn best. Verder vind ik voetballen hartstikke leuk.”

De KNVB heeft inmiddels ook door dat autistenvoetbal een volwaardige afdeling binnen de bond kan worden. “We hopen dat er met ingang van het seizoen 2015-2016 een officiële competitie komt. Die jongens van NOCKralingen spelen toch wel, maar de KNVB kan veel voor deze groep betekenen door het autistenvoetbal te omarmen. Tijdens de finaledag van de districtsbeker in de regio West II zal er een wedstrijd tussen twee teams worden gespeeld. Dat helpt om te beginnen voor het begrip en de promotie van het autistenvoetbal. Er zijn inmiddels ook twee clubs in België die met een team begonnen zijn. daar waar we kunnen promoten we de afdeling als NOCKralingen. We spelen wedstrijden en verstrekken informatie,” aldus Danny Goedhart (foto links). “En wat de bakker doet met De Taart is natuurlijk fantastisch. De meeste aandacht gaat natuurlijk naar betaald voetbal, dan naar de top van het amateurvoetbal en zo verder. De autisten komen nauwelijks in het nieuws en dat begrijp ik ook wel. Het is fijn dat de Regio Rijnmond Cup ook het G-voetbal op het programma heeft staan. En dat www.regiorijnmondvoetbal.nl met de Taart iets voor deze jongens doet. Echt geweldig van de bakker. We zijn echt een beetje overdonderd door de aandacht. En die Taart natuurlijk. Heerlijk en groot. Echt geweldig van de bakker uit Pernis. Taart en aandacht. Meer kan de man niet voor deze speciale groep voetballers doen. Hartelijk dank.”

 

Lees meer over club: NOCKralingen