De Taart: Amin Amghar (HWD)

De Taart: Amin Amghar (HWD)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar de Rotterdamse vierdeklasser HWD dat bij Pretoria door een 15-jarige B-junior Amin Amghar bij de hand werd genomen.

“Kijk dat vind in nou zo leuk aan het amateurvoetbal,” zegt Bakker Dekker. “Het meel zit nog in zijn snor als hij De Taart voor het talent van de vierdeklasser uit de Rotterdamse wijk Overschie uit de bakkerij haalt. Zijn vrouw veegt het meel van zijn snor en complimenteert hem met de Taart. “We merken dat mensen de artikelen lezen. Dat is leuk, nu nog kijken of we er nieuwe klanten door krijgen. Dat is niet ons eerste doel, maar het zou leuk zijn als er vanuit de samenwerking nieuwe contacten ontstaan.” De bakker zegt dat dit niet het belangrijkste is, maar behalve de naamsbekendheid is de zakelijkheid ook een onderdeel van de sponsoring van www.regiorijnmondvoetbal.nl “Ik heb niet de illusie dat voetballers voortaan naar Pernis komen om hun Taart te bestellen. Aan de andere kant merken de mensen en clubs die De Taart hebben ontvangen en gegeten, welke kwaliteit wij leveren. Wij maken echt nog alles zelf. En bakkerij Dekker staat voor kwaliteit, anders komt het hier de winkel niet uit. En ook deze Taart is weer vers gemaakt, dus die moet naar die jongen van vijftien jaar. Ik stel mij zo ver dat Pretoria toch gek moet hebben gekeken dat ze een zeker lijken 2-0 voorsprong verloren en met 2-3 HWD het sportpark zagen verlaten om een B-junior na de rust de wedstrijd helemaal omdraaide. Ik weet nog dat we Kevin Zimmerman van SSW nog scoorde tegen SC Emma. We mogen ruwe diamanten best een beetje koesteren. Dus na twee pechgevallen bij Deltasport en Oude Maas wordt het nu tijd voor een Taart met een glimlach. Dus met de Taart naar Amin Amghar.”

HWD-trainer Omar Rziki (links in blauw) is net klaar met zijn wedstrijdbespreking als hij de Taart van bakker Dekker ontdekt. Amin Amghar weet nog van niets en valt een beetje stil van alle aandacht. Een jongen tussen de grote mannen. Een wereld van verschil, maar voetbalwetten kennen geen leeftijdsverschil, wel klassenverschil. En Amghar maakte tegen Pretoria het verschil, waardoor HWD in het spoor van ONA zonder puntverlies bleef. “Ik heb bij de 2-0 achterstand puur en alleen gekeken naar wat we misten. Iemand die in de laatste fase van de aanval mensen kon bereiken. Dat gegeven gaat boven zaken als leeftijd. Daarom heb ik Amin Amghar ingebracht en ik moet eerlijk zeggen dat hij mij positief heeft verrast. Natuurlijk wist ik dat deze jongen in de rol van aanvallende middenvelder kon voetballen. Vanaf het moment dat ik door een van de jeugdtrainers bij HWD werd getipt, heb ik hem bij de selectie gehaald. Maar de kunst is om zo’n jongen rustig te brengen. Hij is net een maand vijftien jaar en dus nog eerstejaars B-junior. Ik begreep dat hij in de eredivisie in de zaal speelde, dus dan moet je iets in mars hebben. Maar wat ik op het veld heb gezien heeft mij aangenaam verrast. Zeker op het niveau van handelingssnelheid en balbehandeling. Op andere vlakken komt hij nog tekort, maar dat is logisch als je een C-junior naar het eerste elftal overhevelt. De kunst is om rustig aan met hem te doen. Op de training hoeft hij ook niet met alle oefeningen mee te doen. Een kwestie van belasting. Maar hij is bezig om zijn plaats in de groep te krijgen. Het feit dat hij bij Pretoria de wedstrijd open brak, helpt daar natuurlijk bij. Hij wordt wat mondiger. Een goed teken.”

Het onderwerp van de Taart wordt er alleen wat stil van. Compleet met een foto in de kleedkamer met een drukke selectie. Het zal je maar gebeuren. “Ik weet nog goed dat ik hem belde om te zeggen dat hij bij het eerste mee mocht gaan trainen. “Toen vertelde hij dat hij het een eer vond om onder mij te gaan trainen. En zijn ouders waren ook trots en positief, dus iedereen was blij. Inclusief de selectie want van goede voetballers heb je er nooit genoeg. Ik probeer hem op mijn beurt goed te begeleiden en zijn plaats in de selectie te laten vinden. Maar daar heb ik alle vertrouwen in,” aldus de bij HWD debuterende Rziki. In de afgelopen zomer kwamen er dertig spelers naar de club uit de wijk Overschie, dicht bij de Spaanse polder. De meesten kende de club niet, laat staan dat ze weten dat het Het Witte Dorp betekent. Maar ze kwamen uit mijn netwerk dus van Alexnadria’66, SVDPW, PPSC, en Spartaan’20 en wilden graag bij mij en dus de club komen spelen,” aldus de makkelijk pratende oefenmeester. Rziki heeft ook de B-jeugd van de proftak van Sparta onder zijn hoede. De Rotterdammer is pas 26 jaar oud, maar heeft na zijn actieve loopbaan bij Steeds Hooger, EDS, Spartaan’20, Alexandria’66, VFC en SVVSMC mede door een blessure en de invloed van Rob Jacobs al vroeg voor de positie in de dug-out gekozen.

Als trainer van HWD en Sparta betekent dat hij net als Jack van den Berg, Richard Mank en Frank Zwakhals van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. En Rziki neemt dat zeer serieus. Bij HWD is niet alleen afgesproken dat de spelers op zondag een lunch krijgen, loopschoenen, trainingskamp en een uitgebreid kledingpakket, maar ook dat er een video-analist is aangetrokken. “We zijn er serieus ee bezig bij HWD. Dat maakt ons geen titelkandidaat. Dat woord zal je uit mijn mond niet horen. Ik ken de meeste tegenstanders in onze afdeling niet eens. HWD is er in kwaliteit en kwantiteit op vooruit gegaan, maar rond de winterstop gaan we kijken waar we staan en wat de ambities worden. Maar met jongens als Amin Amghar gaan we zeker beter presteren dan vorig seizoen. Prachtige Taart trouwens. Ik ken Bakker Dekker niet, maar dit is een man die zijn vak verstaat.”

Lees meer over club: HWD
Lees meer over de spelers: