De Taart: Adrie Poldervaart (OHVV)

De Taart: Adrie Poldervaart (OHVV)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week had de Pernisser kunstenaar het weer lastig. De bovenste beste bakker heeft al een Taart heeft gereserveerd voor de grote boze Wolf van Excelsior Maassluis, die na het bereiken van de halve finale van de Regio Rijnmond Cup bij Barendrecht tegen de eerste nederlaag van het seizoen opliep.

Maar dat maakt het niet makkelijker. Er zijn zo veel opties. Het was het afgelopen weekeinde een waar kampioenenbal. SteDoCo knap naar Topklasse, Zuidland in een jaar terug naar de eerste klasse, het Schiedamse KethelSpaland op zaterdag naar de tweede klasse en de dames van Barendrecht kampioen van de hoofdklasse. Kies daar maar eens een goede uit,” zuchtte de bakker. “En weet je waar ik mee zit. Mijn gevoel zegt dat het allemaal prachtige prestaties, maar mijn hart zegt dat ik een andere keuze moet maken. Ik heb op mijn favoriete website www.regiorijnmondvoetbal.nl het verhaal van Adrie Poldervaart gelezen. Die man heeft in mijn ogen iemand het leven gered. Een vader van een speler van OHVV. Als ik dan toch moet kiezen een titel of deze daad, dan zegt mijn hart dat het niet de club van Virgil Breetveld, Adri van Tiggelen of Joop Hoornweg wordt. Hoe knap ik hun prestatie over het hele seizoen ook vind, de Taart moet naar de reddende Engel van het afgelopen weekeinde. Ik heb veel bewondering voor mensen die op dergelijke kritische momenten rustig en kalm blijven en daardoor het leven van een ander redden. Toen ik het las kreeg ik kippenvel. Dan weet je dat iets je raakt. Ik hoop dat de kampioenenmakers het begrijpen dat Poldervaart de Taart verdient,” aldus de bovenste beste Bakker uit Pernis op serieuze toon.

Zelden kreeg een beslissing van bakker Dekker meer bijval dan zijn keuze voor Poldervaart. De interim-trainer van OHVV kreeg op het complex van zijn eigen club Zwaluwen Vlaardingen een applaus van de spelersgroep bij de overhandiging van de Taart. De oefenmeester die de hoofdklasser binnenkort verruilt voor Topklasser Barendrecht werd er een beetje stil van. De Rotterdamse fysiotherapeut had geen behoefte om zijn adequaat handelen de titel van heldendaad te bezorgen, maar dat deden anderen wel. “De bakker probeert de beste taarten te bakken en ik probeer te doen waarin ik ben geschoold. We doen ons best en vaak is genoeg en soms niet. Gelukkig afgelopen zondag wel.” Poldervaart werd samen met Harry Rusken enkele weken geleden door OHVV benadert met het verzoek om de club als interim-trainers te redden voor degradatie uit de tweede klasse D. Het duo, dat een eigen club heeft in het zaterdagvoetbal besloot de taken te verdelen en aan de slag te gaan. Afgelopen weekeinde moest de formatie uit Oudenhoorn bij kampioen PFC in een do-or-die wedstrijd winnen om degradatie nog even te voorkomen. Bij een 0-0 stand werd Poldervaart door de Geervlietse verzorgster gevraagd om even mee te komen. “Ik had op dat moment helemaal niets in de gaten. Ik was langs de lijn aan het coachen en gefocust op de wedstrijd. Wat er zich op de tribune had afgespeeld was helemaal langs mij heen gegaan.”

Op de tribune zag Poldervaart volgens eigen zeggen direct dat het foute boel was. “De vader van een speler van OHVV lag helemaal verkrampt tussen tribunebanken. Dan schiet je verstand direct in de zorg modus en dan breng je in praktijk wat je hebt geleerd. Ik zal het niet al te technisch maken, maar er zijn een aantal zaken die je dan controleert en vervolgens doet. Ondertussen hoop je dat andere mensen politie en ambulance bellen, terwijl je probeert het slachtoffer bij kennis te houden. Je kijkt of hij op prikkels reageert en blijf praten,” aldus Poldervaart. Die belden ondertussen ook met de clubarts van Excelsior voor medische back-up. Je handelt op zo’n moment naar bevinden en het is prettig als je ziet dat iemand in ieder geval nog bij kennis is als hij in de ambulance naar het ziekenhuis wordt vervoerd. Als je later hoort dat hij daar is opgeknapt geeft dat de dag extra waarde. Natuurlijk, want de stelregel is dat wanneer je niets doet, het vrijwel zeker fout gaat. Maar je doet het om iemand te helpen. Redden is niet het goede woord. Dat wordt er later op geplakt,” aldus Poldervaart die niet eens door had dat de wedstrijd tussen PFC en OHVV inmiddels was gestaakt.

“Een menselijk terechte beslissing, want niemands hoofd staat op dat moment nog naar voetballen. Dat is toch het mooie van dit soms rare wereldje. Het kan op sommige moment keihard en agressief zijn, maar soms ook prachtig verbroederen. Zie wat er is gebeurd rondom de dood van de vrouw van Patrick Lodewijks. Er is op sommige momenten onvoorstelbaar veel empathie. Ja, ik ben na het bericht op de site van regiorijnmondvoetbal door veel mensen aangesproken. Heb een app of Facebook-bericht gekregen. Vroeger was je als amateurtrainer blij dat je eens in het Rotterdams Nieuwsblad of Vrije Volk stond. Dan was je de held van het dorp, want je stond in de krant. Tegenwoordig zijn er zo veel kanalen waar nieuws op wordt gebracht dat het direct een sneeuwbal wordt. Daar was het mij niet om te doen. Al zegt het applaus van de spelersgroep natuurlijk wel iets. Net zoals het gebaar van de bakker met deze Taart. Maar nog belangrijker is dat de bewuste vader van een speler van OHVV er nog is. Hij is door een scan gegaan, maar ze hebben nog niets kunnen vinden. Maar hij is er nog en dat is belangrijk. Niet de persoon die daarbij heeft geholpen. Ik ben niet zo van de helden, maar stel dit gebaar van bakker Dekker wel enorm op prijs.”

 

 

Lees meer over club: OHVV
Lees meer over club: Zwaluwen Vlaardingen
Lees meer over de spelers: