De Taart: 111-jarige Xerxes(DZB)

De Taart: 111-jarige Xerxes(DZB)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Deze week gaat de Taart der Taarten overigens weer naar Rotterdam. Een van de oudste clubs van Nederland verjaart en viert dat vrijdag 6 maart. Jaarlijks wordt op gepaste wijze het feest gevierd met het zogenaamde Mohikanendiner. Een uniek traditie in amateurvoetballand, waar dient te worden gekoesterd. De club en de ouwe helden worden er geëerd.  De historie gekoesterd, het verleden opgepoetst en de toekomst besproken. “Er zijn zaken in het leven waar je heel zuinig op moet zijn. Een traditie is er daar een van. Dus gaat de Taart naar golfcentrum Seve, want daar zit voor veel eeuwen aan blauwwitte historie bij elkaar.” 

Voordat de Taart de bakkerij in Pernis verliet, had de bovenste beste bakker uit Pernis nog een scherpe opmerking. “Ik vermoed overigens dat Danny Slegers lekkere trek heeft. hij heeft met zijn SC Amstelwijck al een keer bezoek gehad vanwege een miraculeuze ontsnapping bij Piershil. En zie wat er vorige week gebeurde in Krimpen aan den IJssel. SC Amstelwijck kwam bij DCV met 2-0 achter om vervolgens met een 2-5 overwinning terug naar Dordrecht af te reizen. Ik heb het vermoeden dat hij zijn ploeg bewust op achterstand laat komen om weer een Taart-stunt uit te halen,” aldus Dekker met een vette knipoog. De Taart dus niet naar Dordrecht, maar wel naar Rotterdam, waar Xerxes als onderdeel van het huidige XerxesDZB het verleden nog eens oppoetste op de 111 verjaardag.

Xerxes werd opgericht in 1904 door onder anderen leden van de familie Van Koetsveld. Het speelde aanvankelijk aan de Zanddijk in Rotterdam. Vanaf 1906 in de Boschpolder en vanaf 1908 had de club haar speelveld aan de Pelgrimsstraat, vanaf ongeveer 1911 aan de Hudsonstraat. Vanaf 1921 speelden de blauw-witten nog westelijker, aan het Groene Wegje. In 1931 bereikte Xerxes op dat complex de eerste klasse, de hoogste afdeling van het Nederlandse voetbal. Uiteraard was er grote vreugde, maar ook een probleem. Het veld en de inrichting aan het Groene Wegje voldeden niet aan de eisen van dat niveau. De thuiswedstrijden in het seizoen 1931-1932 moesten daarom op het VOC-terrein worden afgewerkt. In augustus 1932 kon het ‘westelijke’ Xerxes verhuizen naar een eigen stadion aan de Wilgenplas in Schiebroek. In ieder geval tot in het begin van de jaren ’20 van de vorige eeuw werd bij Xerxes, net zoals bij veel andere verenigingen naast voetbal ook aan athletiek gedaan. De Rotterdamse volkswijk die nu bekendstaat als het Oude Noorden bleek een Xerxaanse kweekvijver van voetbaltalent. Bekende voetballers als Leo Beenhakker, Hans Dorje, Willem van Hanegem, Nol Heijerman, Rob Jacobs, Wim Lagendaal, Coen Moulijn, Eddy Treijtel en Faas Wilkes droegen de blauw-witte kleuren van Xerxes.

De blauw-witten speelden tussen 1954 en 1960 profvoetbal. Na degradatie naar de amateurklasse werd de club in 1961 en 1962 algeheel amateurkampioen en promoveerden de Rotterdammers weer naar de tweede divisie. Tussen 1962 en 1967 speelde Xerxes nog eens vijf seizoenen betaald voetbal. In het seizoen 1965-1966 werd promotie naar de eredivisie afgedwongen. In het seizoen 1966-1967 behaalden de Rotterdammers een verdienstelijke tiende plaats in de hoogste afdeling. Desondanks kampte Xerxes met tegenvallende toeschouwersaantallen, mede doordat men noodgedwongen de thuiswedstrijden moest afwerken op Het Kasteel. Aan het einde van het seizoen 1966-1967 fuseerde de profafdeling van Xerxes met DHC’66, de profafdeling van DHC. De wedstrijden van deze fusieclub, Xerxes/DHC’66 geheten, werden in Delft gespeeld. Xerxes/DHC’66 behaalde in het seizoen 1967-1968 nog een zevende plaats in de Eredivisie, maar bleek desondanks een doodgeboren kindje. Al na één seizoen ging de club failliet. Na het faillissement van Xerxes/DHC gingen semi-profs als doelman Andries van Dijk, aanvaller Martin Snoeck en verdediger Ad Verhoeven voor de amateurtak van Xerxes spelen.

De club behaalde onmiddellijk vier kampioenschappen op rij: In 1969 werd Xerxes kampioen van de vierde klasse, in 1970 van de derde klasse, in 1971 van de tweede klasse en in 1972 van de eerste klasse, destijds het hoogste amateurniveau. In die vier succesvolle jaren kwamen ook semi-profs als Hans Hazebroek en Joop Langhorstt het team versterken. Xerxes werd in 1972 net geen amateurkampioen van Nederland. Wel bleef Xerxes een kweekvijver voor eredivisieclubs. Profspelers als Piet den Boer, Winand van Loon, Jan Everse, Nico Jalink, Bart Latuheru en Jan Villerius speelden aan het begin van hun carrière bij Xerxes. In 1980 wonnen De Zebra’s het amateurkampioenschap bij de zondagamateurs van Nederland. Dat succes kon echter niet voorkomen dat de eens zo roemruchte club in de jaren negentig verder afgleed. Een teruglopend ledenaantal en een verhuizing (de HSL-Zuidspoorlijn was gepland over het terrein van Xerxes) noopte de club in 2000 tot een fusie met DZB Zevenkamp. DZB (De Zomerhof Boys) was op 1 oktober 1935 opgericht. In 1988 voegde WIA zich bij DZB en vanaf 1989 werd als DZB Zevenkamp gespeeld. Van 1991 tot 1996 speelde de club in de zaterdag hoofdklasse. De fusieclub komt onder de naam XerxesDZB uit in de hoofdklasse van de zaterdagamateurs. De zondagtak van de vereniging speelt zijn wedstrijden op sportpark Faas Wilkes in de eerste klasse van de KNVB.  In de kantine hangen de portetten van ex-speler van naam en Faam en op demuur naar de bestuurskamer staat de historie van de club beschreven.

Lees meer over club: XerxesDZB