Column Oscar | Weinig geld voor vrouwenvoetbal is juist goed

Column Oscar | Weinig geld voor vrouwenvoetbal is juist goed

De kritiekpunten van Ronald Waterreus hebben veel overeenkomsten met de Eredivisie, terwijl het juist goed is dat vrouwen minder goed betaald worden. 

Zo Ronald Waterreus. Wat deed jij donderdagavond? Je keek toen zeker hoe PSV zich knap voor lul zette tegen NK Osijek. Gelukkig voor jou was heel Nederland afgeleid toen de Oranjedames een geweldige prestatie neerzette tegen Engeland en vervolgens tegen Denemarken. De prijs is binnen. Iets wat de mannen niet na konden doen de afgelopen jaren en het is nog maar afwachten of het WK 2018 wordt gehaald.

In jouw column trof ik veel overeenkomsten met de Eredivisie (voor het mannelijke geslacht dan). Tijdens de competitiewedstrijden zitten stadions vaak niet (helemaal) vol, het geld ligt meer in het buitenland dan in Nederland en spelers klagen snel over overvolle wedstrijdschema’s terwijl ze buiten Nederland om niet anders kennen. Wat een topsportmentaliteit is dat zeg! Oh ja, en jou oude club PSV is, met een begroting van ruim 85 miljoen euro uitgeschakeld in de eerste voorronde van de Europa League. Ik dacht: ik benoem het maar even voor het geval je de eerste keer erover heen las. Herken je de overeenkomsten ten opzichte van jouw punten richting het vrouwenvoetbal? Je hoeft er geen hoge wiskunde of diepe onderzoeken voor gedaan te hebben om dit te weten.

Waar je ook geen hoge wiskunde voor nodig is is het feit dat er een enorm financieel verschil zit tussen het vrouwen- en mannenvoetbal. Waar de Eredivisie en het Nederlands elftal al jaren lang op Europees niveau niks presteren, op Ajax een keer na, doen de Oranjevrouwen het met een minimaal budget uitstekend. En moet je voorstellen dat de beste speelster van het het EK, Lieke Martens, dit jaar naar FC Barcelona vertrekt. Maar als ik lees wat het transferbedrag is schrik ik enorm. Want wat ervoor betaald is is vergelijkbaar met die van een speler uit de Jupiler League, die de overstap maakt naar de Eredivisie.’ En blijkbaar is Martens dat bedrag meer dan waard. Ze gaat vooral voor een mooie uitdaging, voetbalsucces. Het plezier is daaruit te iets wat tijdens het vrouwenEK, op het veld en tribunes, ook te zien was.

Je kunt zeggen dat dit discriminatie is voor vrouwen, aangezien Neymar voor ruim 220 miljoen euro naar PSG vertrekt. Maar ik vind het niet. Eigenlijk is het juist goed dat er weinig geld omgaat in het vrouwenvoetbal. Het is een voorbeeld voor het mannenvoetbal. Zulke bedragen zijn enorm en zelfs voetbalonwaardig. Iedereen eromheen kan meer geld vragen om zo’n speler te zien voetballen en daardoor benadeel je steeds meer mensen, omdat de prijzen steeds hoger worden. Dit bewijst dat het mannenvoetbal alleen om geld draait en vrouwenvoetbal om voetbal, plezier en (individueel) beter worden in je sport. Juist waarvoor het bedoeld is. De wijze waarop de Oranjevrouwen het EK hebben gewonnen is een topsportmentaliteit.