Column Oscar | De zaadloze interviewtechnieken van Tom Egbers

Column Oscar | De zaadloze interviewtechnieken van Tom Egbers

Het nieuwe voetbalseizoen is weer begonnen. De voetballoze weekenden zijn achter het rug. Maar een ding dat nooit verandert zijn die zaadloze uitzendingen van Studio Voetbal met Tom Egbers aan het hoofd van de tafel.

Voor de grap zapte ik zondagavond zelfs naar NPO 1 om te zien of de schrijvers van dat programma iets hadden veranderd ten opzichte van de afgelopen jaren. Maar dat was weer niet het geval. Het begon weer als van ouds: beginnen met de landskampioen, daarna snel door naar het favoriete onderwerp van de mannen, Ajax, om de top drie af te sluiten met PSV. ‘Zo we hebben de top drie gehad,’ zei Egbers opgelucht met de bedoeling om door te gaan naar de overige ploegen in de competitie. Toen waren er al twintig minuten verlopen, ruim een vierde van het hele programma, en waren alle voetbalclichés weer op tafel gelegd.

Tom Egbers, als presentator, moet het programma aan elkaar praten. Het is juist zijn taak om alle clichés van tafel te vegen en om te zorgen voor discussies, nieuwe informatie en inbrengen. Maar elke keer valt het op dat hij knap knikt en elke spreker laat uitspreken tot de punt is gezet. ‘Pierre, wat vind je ervan? Ron, vertel eens wat over je functie als technisch manager van FC Groningen? Jongens, moet Van Persie komen?’ Kom op zeg, dit zijn de beginnersvragen voor een journalist in opleiding. En doorvragen ho maar. Egbers spreekt de boel niet aan elkaar, zorgt voor weinig tempo en volgt heel netjes het script van de redactie: er mag niet langer dan vijf seconden gelachen worden en je moet het eens zijn.

En dat alles voor een programma dat wordt uitgezonden door de NOS. Ze beginnen, zoals gezegd, met de landskampioen en dan Ajax en PSV. Maar zo’n Tom Egbers moet toch zien dat de redactie de ware volgorde en de nieuwswaarde niet helemaal in de gaten heeft. Op het opvallendste nieuws vond ik echt dat Sanchez ontbreekt bij Ajax wegens een gebrek aan motivatie om te spelen. Die jongen kan voor ruim 40 miljoen euro naar de top van het buitenland vertrekken. Dat is veel geld voor de Eredivisie. En dat Ajax er alles aan doet om hem niet te laten gaan is toch opvallend!  Toch? Waarom begint je daar dan niet mee!? En waarom ga je de discussies niet aan met je gasten aan tafel? Heb je daar de ballen niet voor?

Egbers kan ervaring op doen bij zijn collega’s van Voetbal Inside. Het programma dat voetbal niet serieuzer neemt dan dat het is, maar dat wel begrijpt dat je met Sanchez begint. De grappen die in hun oor worden gefluisterd, de discriminatie, de discussies die leiden tot ruzies en de interacties met de publiek heeft hen niet voor niets een Gouden televisie bezorgd. Iets wat Studio Voetbal nooit zal winnen, laat staan Egbers als presentator.