Column Oscar | Ajax verder dan Feyenoord? Laat me niet lachen!

Column Oscar | Ajax verder dan Feyenoord? Laat me niet lachen!

Sánchez weg, meer spelers willen weg, kritiek op het transferbeleid, geen lekkere start in de Eredivisie, om over het Europese avontuur nog niet te praten: voorronde Champions League verloren en zelfs nimmer kans op Europa League.

Hakim Ziyech sprak laatst met de NOS over het nieuwe seizoen van Ajax. Ik pak er een zin uit: ‘Bovendien denk ik dat wij de stijgende lijn van vorig jaar doorzetten.’ Dat begint goed als je de lead leest. Uiteindelijk is het een feit. Ik pak er een tweede zin uit: ‘En daarom denk ik dat wij verder zijn dan Feyenoord.’ Feyenoord is kampioen geworden, speelt Champions League, heeft veel miljoenen binnengehaald en weer uit kunnen geven. Larsson, Haps, Boëtius, Berghuis, Diks en Amrabat hebben de club versterkt. Geen misselijke aankopen. Beste Ziyech, vertel mij eens waarin Ajax verder is dan Feyenoord?

Nog geen half jaar geleden had ik hem volkomen gelijk gegeven. Want toen was Feyenoord nog geen kampioen en had het maar een armzalige troostprijs (zoals mensen het vinden) op zak. En Ajax had in die jaren vijf landstitels gepakt, een goede begroting en was op weg om (bijna met twee vingers in de neus) de finale van de Europa League te bereiken. En met het Ajaxvoetbal dat men kent.

Er leek geen vuiltje aan de lucht in Amsterdam. Ik dacht dat, op Davy Klaassen na, iedereen wel graag de lijn door wilde zetten. Maar nu, augustus 2017, ligt de bal er heel anders bij. Door het bereiken van de Europa League finale rinkelde de telefoon Marc Overmars continue. Elke club stond, of staat eigenlijk nog steeds, klaar met een zak geld om een speler weg te kapen. Klaasen wilde graag weg. Hij was er aan toe. Te goed voor de Eredivisie. Maar Sánchez is gek gemaakt door het grote geld. Niet alleen hij, maar bijna de hele Ajaxselectie staat nu op springen om weg te gaan. Ergens ligt bij Dolberg of Ziyech ook de vertrekwens. Zeker nu de Champions League voor de komende jaren uit beeld is verdwenen en de Europa League aan een zijden draadje hangt.

Het is niet meer het Ajax van nog maar een half jaar geleden die vol overtuiging de Europa League finale bereikte en tot op het laatst mee deed om de landstitel. Ik denk dat als Ajax de kampioen was geworden, dat de telefoon van Overmars nog vaker over ging. Inplaats van vertrokken spelers waren er dan allang nieuwe spelers gekomen die graag bij Ajax wilden voetballen. En nu is dat niet zo. Anders waren bijvoorbeeld Haps en Larsson wel gekomen. Die zijn naar de concurrent gegaan. Bovendien ben ik heel erg benieuwd hoe Marcel Keizer de koppen dezelfde kant op krijgt en de ploeg in de Eredivisie (en Europa League?) weer als van ouds laat voetballen. Qua figuur komt er veel overeen met Peter Bosz, maar niet in het spel. Nog niet..

Maar weet je Ziyech: een voordeel van geen Europa League spelen is dat je snel kunt werken aan een goed spelend en hechter team. En wie weet sta je door een rustiger speelschema aankomend jaar met twee vingers in je neus met de schaal in je handen. Dan ben je niet zo op je pik getrapt. Of je nou tegenover de NOS of tegenover Heleen Hendriks staat van FOX Sports. Tot die tijd is Ajax echt niet verder dan Feyenoord. De euforie ligt in Rotterdam en niet in Amsterdam.