Laatste Fluitsignaal: Alex Jansen

Laatste Fluitsignaal: Alex Jansen

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Alex Jansen.

Wedstrijd:  FC Zoetermeer JO19-1 – Foreholte JO 19-1

Klasse: Eerste/hoofdklasse

Plaats:  Zoetermeer

Naam sportaccommodatie: Sportvelden Scheglaan

Scheidsrechterstenue: Shirt  (Klupp blauw), Broekje (Hummel grijs) en Sokken (Stanno)

Fluit: Fox 40

Voorbeeld(en): Kuipers/Makkelie

Aantal toeschouwers: 20

Eindstand: 4-0

Kaarten: 0

Algehele indruk: sportief, een wedstrijd die toch vaak een hoog niveau bereikte.

Alex Jansen heeft de hobby voetbalscheidsrechter zijn nog niet zo lang geleden serieus opgepakt. De Rotterdammer wisselt het fluiten af met vrije tijd voor zijn gezin en zijn dagelijkse werkzaamheden. Er is meer dan alleen fluiten, zo geeft hij ook terecht aan. Maar het lijkt hem wel wat om een opstapje te maken bij de KNVB. “Maar daarvoor is ervaring opdoen een vereiste.” Hij leidt een diversiteit aan wedstrijden zowel bij de jeugd als bij de senioren mannen en vrouwen, zowel voor zijn club als voor Scheidsrechters op Maat. “Ik vind de afwisseling erg leuk en dat het niveau vaak verschilt ik merk dat ook aan mijn conditie.” En stelt zich proactief op. Het maakt volgens hem geen verschil uit om voor een vereniging te fluiten, of voor de KNVB als neutrale arbiter. “Ik vind dat je je als scheidsrechter altijd neutraal moet opstellen als je een wedstrijd fluit.”

Alex Jansen werd in Zoetermeer goed verzorgd door de ontvangende club. “Heel erg goed zelfs. Na aankomst kreeg ik eerst een vers bakkie koffie. Men vroeg waar ik mijn drankje in de rust wilde hebben; men adviseerde mij dat ik naar de commissie kamer moest komen. ‘Dit was gezelliger’. Zo gezegd zo gedaan en het was ook prettiger.” De wedstrijd ging ook prima. “Ik vond dat ik de wedstrijd goed in de hand had. Ik gaf ook voor de wedstrijd aan wat mijn grenzen waren, dat het een testduel was en dat de spelers ervan moesten genieten.” Volgens Alex Jansen was er ook reden om zichzelf te verbeteren. “Dat ik bepaalde situaties beter moet uitleggen, bijvoorbeeld. En dat ik vaak ook twijfel of ik een kaart moet geven (momenteel geef ik bijna nooit een kaart). Dit kan positief zijn maar ook negatief uitpakken.”

Hij weet ook dat hij alert moet blijven. “Van een toeschouwer hoorde ik ineens ‘scheids, wisselllll!’, en ik ging hier op in. Maar, vijf seconden later vernam ik dus dat er niet gewisseld hoefde te worden.” De les die eruit geleerd kan worden is dat de zich vriendelijk opstellende arbiter zich wat formeler zou kunnen opstellen. “Eigenlijk ging alles naar wens, alleen werd het in de tweede helft wat rommeliger met plofballen en wat kleine overtredingen. Iedereen genoot van deze wedstrijd die vol stond van mooie acties en uitgespeelde spelmomenten. Misschien had ik in één situatie iets anders moeten besluiten. Na een eenvoudige overtreding gaf ik FC Zoetermeer een vrije trap. Maar daarna – toen het spel zich al had vervolgd – bedacht ik me dat de vrije trap eigenlijk voor de tegenstander was.”

De sfeer na afloop was ook goed. “Na het laatste fluitsignaal was er voor mij wat te drinken en iedereen was eigenlijk bij de nabeschouwing wel te spreken over mijn leiding tijdens deze wedstrijd.” Aankomend weekend is Alex Jansen vrij. “Ik heb geen wedstrijd van mijn club CVV Zwervers, maar op 7 maart ben ik wel aangesteld bij de bekerwedstrijd van XerxesDZB – Portugaal (vrouwen). En zo wordt mijn ervaring er alleen maar groter door…”