Kerstquiz: 30 vragen voor kenners en liefhebbers

Kerstquiz: 30 vragen voor kenners en liefhebbers

ROTTERDAM – Ook tijdens de Kerstdagen houdt de website www.regiorijnmondvoetbal.nl de voetballiefhebbers bezig. De eerste Kerstquiz is in samenwerking met het in Papendrecht gevestigde bedrijf Bureau Voetbalquiz geproduceerd.

Zij hebben voor de kenners, liefhebbers, fijnproevers, diehards, zondagliefhebbers, zaterdagfans, Spartanen, Feyenoorder en Excelsior-fans dertig vragen verzonnen. Voor de winnaar wacht een mooie prijs, Een weekeinde in Princess Hotel Residence Victoria in Hoenderloo. Antwoorden kunnen tot 30 december worden gemaild naar  kerstquiz@bureauvoetbalquiz.nl onder vermelding van kerstquiz.

 1. 1; Na zes seizoenen in de Jupiler League promoveerde Sparta als kampioen naar de Eredivisie. Wie was de tegenstander tijdens de kampioenswedstrijd van Sparta?
 2.  2: Eric Botteghin hoopt aan het eind van het seizoen de landstitel te kunnen vieren met Feyenoord. Welke landgenoot ging hem voor en is de enige Braziliaan, die kampioen werd met Feyenoord?
 3.  3: Welke speler van Excelsior scoorde dit seizoen een doelpunt vanaf eigen helft?
 4.  4: Feyenoord moet in de eerste wedstrijden na de winterstop één van zijn smaakmakers missen. Karim el Ahmadi speelt met Marokko om de Afrika Cup. In welk land wordt in 2017 de Afrika Cup gespeeld?
 5.  5: FC Dordrecht speelde in het seizoen 2014-2015 voor het laatst in de Eredivisie. Wie nam het laatste doelpunt van de Schapenkoppen voor zijn rekening?
 6.  6: Welke speler scoorde dit seizoen het allereerste tegendoelpunt van Feyenoord in de Eredivisie?
 7. 7:  Welke amateurclub uit Dordrecht, die vorig seizoen actief was in de tweede klasse van het zaterdagvoetbal, hield deze zomer op te bestaan?
 8.  8: Welke ex-Feyenoorder was de eerste Nederlander die topscorer werd van de Primera Division?
 9.  9: Wie is de laatste Oranje-debutant, die er in slaagde om zijn debuut op te luisteren met een doelpunt?
 10.  10: Welke regionale amateurclub speelt zijn thuiswedstrijden sinds enige maanden op het ‘dak’ van een tunnel?
 11.  11: Het Nederlands Elftal schitterde op het afgelopen EK door afwezigheid. Wel waren er de nodige spelers met een verleden in de Eredivisie actief. Welke voormalige Feyenoorders kwamen in actie tijdens het EK in Frankrijk?
 12. 12: Slechts twee spelers slaagden er ooit in om zowel topscorer van de Eerste- als van de Eredivisie te worden. Klaas-Jan Huntelaar is de ene, maar wie is de andere?
 13. 13: Sparta-trainer Alex Pastoor beleefde in 2014 een kortstondig buitenlands avontuur. Bij welke club was hij werkzaam?
 14. 14: Johan Cruijff bezorgde Feyenoord in 1984 de dubbel en zette vervolgens een punt achter zijn loopbaan. Wie was de doelman die na het laatste officiële doelpunt van de grote meester de bal uit het net moest halen?
 15. 15: Op 17 september werd de wedstrijd tussen FC Dauwendaele en DBGC in de tweede klasse E (zuid 1) afgelast. Wat was de reden van deze afgelasting?
 16. 16: Welke voormalige speler van onder andere FC Dordrecht en Excelsior maakte dit jaar zijn debuut als international van Zuid-Afrika?
 17. 17: Op 27 augustus maakte Dogucan Haspolat zijn debuut in de Eredivisie tijdens de wedstrijd Feyenoord – Excelsior. Wat maakte zijn debuut bijzonder?
 18. 18: Deze speler kwam slechts één eredivisiewedstrijd in actie voor Feyenoord en zal met weinig plezier terugdenken aan zijn debuut… hij verloor met 6-0. Na zijn periode bij Feyenoord vertrok hij naar FC Volendam. Welke speler, die ook nog voor Dordrecht’90 uitkwam, zoeken we?
 19. 19: Sliedrecht speelde afgelopen seizoen een miraculeuze nacompetitie. Na een 8-2 zege op Bennekom plaatste de ploeg zich voor de finale. Welke club werd in deze finale na penalty’s verslagen
 20. 20: In de loop der jaren zijn er bij het Nederlands elftal een behoorlijk aantal vader-zoon combinaties geweest. Wie is de laatste zoon, die zijn opwachting maakte in Oranje en zodoende in de voetsporen van zijn vader trad.
 21. 21: Er is door de jaren heen een aantal spelers geweest dat is uitgekomen voor Feyenoord, Sparta en Excelsior. Wie is de laatste speler die voor deze drie clubs uitkwam. Hij maakte zijn trilogie compleet in het seizoen 2013-2014?
 22.  22: Begin dit jaar kondigde Rick Kruys zijn afscheid als betaald voetballer aan. Aan het eind van het seizoen verliet hij Excelsior en besloot hij te kiezen voor een loopbaan als trainer. Zijn grootste succes als speler boekte hij in 2010. Met welke club werd hij kampioen?
 23.  23: Jerzy Dudek behoort tot de beste keepers uit de Feyenoord-historie. Noem twee landgenoten, die Dudek voorgingen en eveneens bij Feyenoord onder de lat stonden.
 24.  24: Welke ex-Spartaan miste dit seizoen binnen een tijdsbestek van twee minuten twee strafschoppen?
 25.  25; Het eerste, echte voetbalstadion van Nederland vierde dit jaar een bijzondere mijlpaal. Het Kasteel van Sparta bestond op 15 oktober exact 100 jaar. Tegen welke club werd 100 jaar geleden de openingswedstrijd gespeeld?
 26.  26: Welke Spartaan maakte in het kampioensjaar 2015-2016 de meeste minuten?
 27. 27: Welke club werd in 2016 voor de allerlaatste keer algeheel amateurkampioen van Nederland?
 28.  28: Jean Paul Boëtius maakte op 28 oktober 2012 zijn debuut voor Feyenoord in de Klassieker tegen Ajax en scoorde meteen. Welke andere Feyenoorder scoorde ooit ook tijdens zijn debuut tegen Ajax?
 29.  29: Deze regionale amateurclub slaagde er voor de winterstop in om al zijn 7 uitwedstrijden winnend af te sluiten met de overtuigende doelcijfers 21 voor en 3 tegen. De zes thuiswedstrijden verliepen een stuk moeizamer en leverden slechts vier punten op…. Naar welke club zijn we op zoek?
 30.  30: Voor de laatste vraag van deze quiz blikken we terug op de gelijkmaker die Michiel Kramer scoorde tegen FC Utrecht. Zijn doelpunt in de 99-ste minuut bleek het ‘laatste’ doelpunt ooit gescoord in de Eredivisie. Van welke voormalige Spartaan nam Kramer dit bijzondere record over?