Laatste Fluitsignaal: Jeroen Lubberding

Laatste Fluitsignaal: Jeroen Lubberding

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week eens een assistent-scheidsrechter, regelmatig ook voor SOM actief: Jeroen Lubberding (rechts op de pr foto).

Wedstrijd:  Vlissingen – Quick

Klasse: Hoofdklasse B

Plaats:  Vlissingen

Naam sportaccommodatie: Sportpark Irislaan

Scheidsrechterstenue: Nike groen lijn 2014-2016

Fluit: n.v.t., namelijk vlag met piep.

Voorbeeld(en): Erwin Zeinstra

Aantal toeschouwers: 150

Eindstand: 1-1

Kaarten: 2

Algehele indruk: Sportief. Het was een aantrekkelijke wedstrijd, waarin hard gewerkt werd door beide ploegen. Vlissingen kwam in de eerste helft achter, maar wist in de 2de helft de gelijkmaker te scoren.

Jeroen Lubberding is geen onbekende in de regio. De uit Utrecht afkomstige inwoner van Barendrecht is inmiddels al enkele jaren assistent-scheidsrechter voor de KNVB en op niveau actief. Onmisbaar voor de scheidsrechter om wedstrijden in de landelijke competities te ondersteunen. En dan kom je nog eens ergens. Met de trein reisde hij af naar het verre Vlissingen, waar hij en zijn maatjes uitstekend werden ontvangen door de gastheren. “Absoluut. Als arbitraal trio kregen wij een mooie grote kleedkamer met spiegel en stopcontact. Verder was er genoeg drinken, er werd prima voor ons gezorgd. De wedstrijd ging goed, eigenlijk zoals ik verwachtte. Alleen twee keer was de samenwerking tussen mij en de scheidsrechter niet zoals ik zou willen. Dat soort dingen zijn vervelend, maar je kunt ze alleen maar verbeteren door nog veel meer wedstrijden te assisteren en het geleerde in de praktijk toe te passen.”

Op spelregelgebied was er wel een bijzonder moment voor de assistent-arbiter. Een situatie die ook niet zo vaak voorkomt. “Nou, beide doelen waren niet in orde; deze zijn netjes in orde gemaakt door de organiserende vereniging.” Het trio had ook best wel veel te doen. “Er waren momenten tijdens de wedstrijd en na het eindsignaal, waarbij vooral de thuisclub in woord en gebaar liet weten het niet altijd met ons eens te zijn. Maar dat mag en het bleef wel binnen de grenzen van het fatsoen.” Daarom was er ook geen ruimte voor humor gedurende de speeltijd. “Het was een best pittige wedstrijd. De belangen waren groot en tijd voor humor was er niet.”

De sfeer na afloop was ‘op zich goed’. “Beide clubs konden leven met een punt.” Altijd voor verbetering vatbaar handelend over zaken die beter gekund zouden hebben vervolgt Jeroen Lubberding met: “Op het gebied van communicatie zou ik in de bespreking met de scheidsrechter duidelijkere afspraken willen maken.” Om niets aan het toeval over te laten, maar ook om het nóg beter te willen doen, en daar is  uiteraard veel voor te zeggen. Aankomend weekend was Lubberding op een wedstrijd in Delf gezet om langs de lijn de vlaggen. “Ik stond op het wedstrijdschema vermeld voor DHC tegen Gestel (hoofdklasse B), maar hiervoor heb ik mij afgemeld. Ik verwacht namelijk hoog bezoek uit Spanje.”