Laatste Fluitsignaal: John Pang

Laatste Fluitsignaal: John Pang

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: John Pang (pr foto Fred van Erkel).

Wedstrijd:  FC Blankenburg  – SV Madestein

Klasse: Vierde klasse B zondag West II

Plaats: Rozenburg

Naam sportaccommodatie: Sportpark Oost

Scheidsrechterstenue: Nike Geel 2014-2016

Fluit: Tornado 2000

Voorbeeld(en):  Ik heb niet echt één voorbeeld scheidsrechter, Bjorn Kuipers, Mark Clattenburg, Howard Webb en P. Collina zijn en waren de toppers in het internationale voetbal.

Aantal toeschouwers: Ongeveer 50

Eindstand: 3-1 ( ruststand 1-1 )

Kaarten: 1x geel (thuisclub)

Algehele indruk:  Na een afwezigheid van 3 seizoenen is het standaard elftal FC Blankenburg weer vertegenwoordigd in 4e klasse zondag. FC Blankenburg 1 is samengesteld uit een vriendenteam. Goed onderhouden accommodatie bestaat uit een veld (gras) in Rozenburg. Een relaxte sfeer op de accommodatie.

John Pang stond een aantal weken buitenspel vanwege een achillespeesblessure en pakte vorige week de fluit weer op. De ervaren scheidsrechter leidt zowel wedstrijden voor de KNVB als voor Scheidsrechters op Maat en heeft veel plezier tijdens het uitoefenen van zijn hobby. Hij is vriendelijk van aard, maar doortastend als het nodig is. Eigenschappen die een arbiter vandaag de dag niet mogen ontberen.

“Bij aankomst in de hal van de kantine ben ik uitstekend ontvangen, met een kop koffie ben ik begeleid naar de bestuurskamer van FC Blankenburg. Na kennismaking met de tegenstander VV Madestein en de trainers, zijn de spelers passen gecontroleerd in de DWF. Begeleiding voor en tijdens, na de wedstrijd was uitstekend”, aldus John Pang. “Ik probeer mij altijd optimaal goed voor te bereiden op wedstrijden, wedstrijden in de kelder of top. Door een goede voorbereiding kom ik vaak niet voor verrassingen te staan voor en tijdens of na de wedstrijd.”

“De wedstrijd verliep zeer sportief tussen beide teams. De wederzijdse acceptatie was groot en er was geen intimidatie naar elkaar toe. Men accepteerde mijn beslissingen. Overtredingen werden uitsluitend gemaakt tijdens duels om de bal. Eén overtreding was onbesuisd door een thuisspeler, waarna ik hem een waarschuwing gaf.”  Ofschoon de wedstrijd prima verliep zou John Pang toch nog wel iets kunnen verbeteren. “Het volgen tijdens de spel, zou altijd beter kunnen, nog sneller anticiperen op situaties.” Hoe gaat de acceptatie was bleek wel uit een kort gesprek tijdens de wedstrijd tussen de scheidsrechter en de spits van FC Blankenburg.  “Er ontstond een overtreding door de thuisclub, ik floot, waarna de spits verhaal kwam halen bij mij. ‘Scheids, ik mag toch netjes wat vragen aan u?’. Ik reageerde met ‘ja, dat mag, maar na één keer vragen volgen er altijd meer vragen. Dus vraag het maar niet, nu niet of een volgende keer’. Hij keek mij verbaasd aan. Waarna zijn tegenstander riep ‘Ja, de scheids heeft gelijk’. Daarna heb ik ook helemaal geen vragen meer vernomen van de speler tijdens de wedstrijd.”

Volgens John Pang ging alles verder naar wens. “Men accepteerde mijn beslissingen, doordat ik het spel van nabij bleef volgen.” De wedstrijd verliep vooral sportief. “Het was een spannende sportieve wedstrijd, waarin beide teams speelden voor de overwinning, met respect naar elkaar toe. Ik heb geen opmerkingen gehoord of gebaren gezien tijdens de wedstrijd, ook niet van de toeschouwers. De beslissende doelpunten vielen laat in de tweede helft. Er stond zelfs een toeschouwer op de dak van de dugout om de wedstrijd toe te schouwen.”

Er was volgens John Pang ook ruimte voor humor tijdens de wedstrijd. “De keeper van de thuisteam ging tijd rekken, waarna een speler van de bezoekers riep ‘Houdt u alstublieft de tijd in de gaten scheids’. Ik reageerde adrem: ‘Ja natuurlijk, ik heb een Rolex om, ik hou de tijd goed in de gaten. Het was even stil, waarna er hilariteit ontstond in het veld.” De sfeer na afloop was goed te noemen, het waren de eerste punten in de competitie voor de thuisclub. “Blijdschap en vreugde waren dan ook groot. Natuurlijk was er ook teleurstelling, met name voor de bezoekers. Het is nu eenmaal winnen of verliezen.” De reis gaat aankomend weekend naar Den Haag. “Mijn volgende competitie wedstrijd wordt  REMO 1 – De Ster 1, derde klasse zondag.”

Lees meer over de spelers: