Laatste fluitsignaal: Ben van der Spoel

Laatste fluitsignaal: Ben van der Spoel

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er op maandag op de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man of vrouw in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij of zij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek op de leiding? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Dé database voor arbiters. Deze week: Ben van der Spoel (foto pr: Enzeau). 

Wedstrijd:  RVC’33 – DOSR

Klasse: Tweede klasse C zondag

Plaats: Reeuwijk

Naam sportaccommodatie: RV Concordia’33

Scheidsrechterstenue: Adidas Groen 2015-2016

Fluit: Fox 40

Voorbeeld(en): Pierluigi Collina en Pieter Vink

Aantal toeschouwers: circa 400

Eindstand: 1-1

Kaarten: Totaal acht, verdeeld 3-5

Algehele indruk: DOSR had de punten nodig. Zij staat in de onderste regionen en vocht voor iedere meter. RVC’33 stond en staat nog steeds tweede in de poule en gezien het beeld van de wedstrijd was een gelijkspel wel terecht

Ben van der Spoel is een ervaren scheidsrechter, die uitstraalt dat voetbal zijn lust en leven is. Zijn conditie is prima op peil, en dat komt hem tijdens het fluiten van standaardwedstrijden in de wijde regio ten goede. De Spijkenisser floot afgelopen zondag een wedstrijd onderin de Tweede Klasse en deed dat met verve.

“Ik werd uitstekend ontvangen door RVC’33; de begeleider stond al in de bestuurskamer klaar en bracht mij naar de kleedkamer en maakte het echt naar mijn zin.” Omdat het een wedstrijd was in de kelder van deze klasse kunnen fouten van arbiters soms het verschil maken. Maar daar zat de in Schiedam en Rotterdam opgegroeide leidsman niet zo mee. “Ik floot zeker geen foutloze wedstrijd. Die zijn er haast niet als scheidsrechter. Maar ik blijf altijd kritisch. Ik had mijn assistentes nog wat meer kunnen controleren en wil verder proberen nog wat dichter bij de spelsituaties te zijn.”

Een opmerkelijke wedstrijdsituatie leidde tot een uitsluiting voor een voetballer van de thuisspelende vereniging. “Er was een speler van RCV’33 die telkens probeerde om via een schwalbe een strafschop te versieren. Bij de derde poging gaf ik hem een tweede gele kaart, zodat hij de wedstrijd moest verlaten.” Als het moet dan is Ben van der Spoel onverbiddelijk. Ook als hij vindt dat een bestraffing van een vermeende overtreding absoluut niet aan de orde moet zijn.

“Een al dan niet handsbal in de 16 van RVC’33. Een speler die op de grond lag kreeg de bal op de achterkant van zijn arm, zónder dat hij het wist . De speler lag op de grond en steunde met de bewuste arm, wat volgens mij geen bewuste handsbal was.” De arbiter liet terecht dan ook doorspelen. Er vielen aardig wat kaarten, maar toch was de wedstrijd niet grimmig of onsportief, aldus Van der Spoel. “Bij overtredingen hielpen de spelers elkaar telkens overeind. Dit gebeurde, denk ik, omdat men dan dacht dat ik er dan ook geen kaarten voor zou gaan trekken. Dat was echter soms wel nodig. Toch was het geen onsportieve wedstrijd. Je kon merken dat vooral DOSR de punten nodig had.”

Ruimte voor humor tijdens de wedstrijd was er ook.  “Een speler van RVC’33 kreeg een puntje van een voet op zijn edele delen. De spelers in het veld konden er wel de humor van in zien.” Of dat voor de bewuste voetballer ook gold heeft Ben van der Spoel niet laten weten. “De sfeer was uitstekend. De lokale fotograaf zou mij nog een aantal foto’s toesturen van de wedstrijd, waarbij ik op de kiek gezet zou zijn. Dat vind ik wel leuk.” Dat gebeurt niet overal. Van der Spoel is vooral tevreden over zijn manier van fluiten. Er is altijd wel iets te verbeteren maar om nu meteen iets te verzinnen? “Ik kan niet zomaar iets bedenken; misschien nog eerder aanwezig zijn? Ik ben nu één uur voor de wedstrijd aanwezig. Soms is het handig om wat eerder te komen.”

 

 

 

 

 

 

Lees meer over de spelers: