Laatste Fluitsignaal: Jeroen van der Waay

Laatste Fluitsignaal: Jeroen van der Waay

ROTTERDAM – De scheidsrechter. Een niet te onderschatten onderdeel van het amateurvoetbal. Daarom wordt er voortaan op maandag bij de website www.regiorijnmondvoetbal.nl naar de mening en ervaringen van de man in het zwart gevraagd. Hoe heeft hij of zij de wedstrijd in het weekeinde beleefd? Was hij zelf tevreden, hoe was de sfeer van de wedstrijd en hoe reageerden de beide elftallen plus het publiek? Was de arbiter van dienst foutloos of toch kritisch op zichzelf? In samenwerking met SOM, Scheidsrechters op Maat. Deze week: Jeroen van der Waay.

Wedstrijd: Alexandria’66 C1 – Haaglandia C1

Klasse: Tweede divisie

Plaats: Rotterdam

Scheidsrechterstenue: Nike 2014-2015 groen

Fluit: Molten Valkeen zwart

Voorbeeld: Ik heb geen voorbeeld, van iedereen valt iets op te steken. Maar als ik moet kiezen? Björn Kuipers.

Toeschouwers: 80

Eindstand: 0-4

Kaarten: Twee gele

Algehele indruk: De wedstrijd Alexandria’66 C1 – Haaglandia C1 was ondanks het rijke aantal overtredingen een tamelijk sportieve wedstrijd. Door fouten op het middenveld was de snelheid in het spel ver te zoeken. Echter is de wedstrijd gedurende de gehele eerste helft vol met spanning en passie gespeeld. Dit hield helaas op in de tweede helft, nadat Haaglandia C1 na zes minuten al op 0-2 stond.

Jeroen van der Waay is een jonge, leergierige arbiter, die lef toont en rustig blijft in het veld. Een talent, dat zijn hobby serieus neemt en zich altijd op tijd meldt bij de organiserende vereniging. Soms gaat er wel een wat fout tijdens. “Ik werd prima ontvangen en verzorgd door de thuisspelende club Alexandria’66, complimenten. De eerste helft was zeer enerverend, in de tweede helft konden we spreken van éénrichtingsverkeer. Jammer, maar de bal is rond. Er zat voor mij een goed punt aan de wedstrijd vast, namelijk een prima leermoment. Een speler van Alexandria’66 C1 en een speler vanHaaglandia C1 raakte in conflict na een overtreding dat begaan was op een speler van Alexandria. Dit conflict escaleerde snel, wat resulteerde in trekken en duwen. Ik was erg snel ter plaatse en ik hield de spelers uit elkaar, liet deze kalmeren door eigen spelers om ze vervolgens een halve minuut later bij me te halen. Hierdoor waren beide speler volledig geïsoleerd van de medespelers zodat ik de jongens in alle rust toe kon spreken en hen te bestraffen door hen de gele kaart te tonen.”

Jeroen van der Waay begon de wedstrijd overigens iets later dan gepland. “De assistenten kwamen ietwat te laat naar me toe. Vond een gedegen voorbereiding wel van belang, en sprak rustig met hen om goede afspraken te maken. Daar heeft verder niemand echt last van gehad, hoor. Het liep gewoon even zo. Tijdens de wedstrijd prima met hen samengewerkt.” Soms vindt er wel eens een bijzonder voorval plaats op spelregelgebied, en daar werd Jeroen van der Waay tijdens de tweede divisie jeugdwedstrijd mee geconfronteerd.  “Er is wel iets opmerkelijks gebeurd inderdaad, ik kende een indirecte vrije trap toe wegens gevaarlijk spel. Een jonge jongen (eerstejaars C) tikte de bal vooruit en dribbelde er vrolijk met de bal vandoor. Dat was niet helemaal de bedoeling natuurlijk.”

De jongeling loste dit met een kwinkslag op, wat moet kunnen in het jeugdvoetbal. Hij houdt er ook een frisse visie op na. “In elk team dat in Nederland rondloopt kunnen moeilijke jongens zitten. Teams met deze jongeren worden vaak over één kant geschoren vanwege in het verleden plaatsgehad hebbende gebeurtenissen, of vanwege andere nationaliteiten. Al deze jongens, inclusief wissels en trainers hebben tijdens mijn wedstrijd het tegendeel weer kunnen bewijzen aan de buitenwereld. Op het vlak van respect en acceptatie krijgen alle betrokkenen een tien van mij.” Er was volgens Jeroen van der Waay ook ruimte voor humor tijdens de wedstrijd. “Nummer 7 van Haaglandia zat gedurende de hele wedstrijd niet lekker in zijn vel. Balletjes tien meter over, mistrappen enzovoorts, enzovoorts. Deze speler bleef maar vragen/schreeuwen om een hoekschop wanneer zijn actie weer mislukte. Toen deze jongen de bal knullig over de achterlijn liep, liep ik naar hem toe en zei :”‘Nou? Ik hoor je nu niet schreeuwen om die hoekschop?”. Hij moest lachen en reageerde met “Ow, hahaha, nee dit keer heb je gelijk scheidsie.” Blijft leuk om te dollen met die gasten. Maar wel alleen als het écht kan, hoor.”

De sfeer na afloop was prima. “Bij Alexandria  was het na het laatste fluitsignaal rustig en er was gelegenheid om lekker te ontspannen. Ik heb eerst lekker gedoucht en kon in de commissiekamer op het gemak het DWF invullen, onder het genot van een colaatje. De reis gaat volgende week richting de kust van Zuid Holland en de waterlandpolder van Noord Holland. “Zaterdag naar de onvervalste derby tussen Quick Boys B2 – Katwijk B1 in Katwijk (competitie). Zondag gaat de reis naar Hoorn, waar ik 1ste assistent ben bij Hollandia – Rohda Raalte in de Hoofdklasse C (competitie). Ik kijk er zoals elke week weer naar uit.”

Lees meer over club: Alexandria'66
Lees meer over de spelers: