De Taart: Pieterman van Kooten (SSW)

De Taart: Pieterman van Kooten (SSW)

PERNIS – De beroemdste banket en broodbakker van de regio Rijnmond en ver daar buiten, banketbakkerij Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal met een eigen smaak en eigenwijze mening en bovenal de bovenste beste bakker. In twee seizoenen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. Kijk daarvoor op de website www.banketbakkerrijdekker.nl Deze week ging de Taart naar Pieterman van Kooten van SSW.

De bakker der bakker was nog een beetje onder de indruk van de complimenten van de vorige winnaar Pim Blokland. “Zelfs zijn vrouw proefde het verschil. Daar doen we het allemaal voor, maar het is wel prettig om dat van een bakkerszoon en zijn vrouw te horen. Ja, dat maakt de Taart alleen al leuk voor ons,” aldus Dekker. Die had deze week andermaal een verrassende keuze. “Breng de Taart maar naar Pieterman van Kooten. Die zou evengoed de Klupp-held van de Week kunnen worden. Bij de Dordtse vierdeklasser trainer van de A-jeugd en tweede elftal en sinds vlak voor de Kerst ook nog interim-trainer van de selectie. Een clubman pur sang. SSW staat onderaan toen hij begon en SSW staat nog steeds onderaan. Maar afgelopen weekeinde werd er met 6-2 gewonnen. De tweede zege van het jaar en de onderste onder Van Kooten. Mooi vent die van zijn spelers maar een ding verlangt: hard werken. Dat is volgens hem namelijk een basisvoorwaarde. Mooi vent, man naar mijn hart. Ook bakkers werken gewoon hard en de slagroom doet de rest.”

 

 Een plaats in de dug-out van de hoofdmacht van SSW was geen doel van Pieterman van Kooten. Sterker nog, hij had daar na het vertrek van Paul Wols vlak voor de Kerst liever niet plaatsgenomen. Maar clubliefde gaat bij de Dordtenaar aan de Zeehavenlaan boven alles. Toen het bestuur van de hekkensluiter van de vierdeklasser een beroep op hem deed, wilde de trainer van de A-jeugd en het tweede elftal er niet eens een vergoeding voor. “Als de club iets aan je vraagt, dan doe je dat. Maar nog liever had ik gehad dat Wols voor SWW behouden was gebleven. Prima vent waar ik uitstekende mee heb samengewerkt.”

Wols vertrok eind vorig jaar bij de Dordtse club uit onvrede over de prestaties van de selectie. Nog niet eens zo zeer op zondag, maar vooral op de training. “Niet of te laat komen werd op den duur een probleem voor hem,” legt Van Kooten uit. “Er was niet voldoende motivatie van die gasten. Daar ergerde Wols zich aan. De spelersgroep heeft nog wel geprobeerd om hem te behouden, maar hij wilde echt niet meer en is inmiddels werkzaam bij Dubbeldam. Wols is een prima vent en goede trainer, maar ja als hij zich door die gasten in de steek gelaten voelt, houdt het op. Ik zat niet te wachten om de boel over te nemen, want ik had en heb het met het tweede elftal en de A-jeugd druk zat. Maar ja, de club laat je niet in de steek, dus heb ik het eerste er bij genomen.”

Daardoor besloot het bestuur van SSW om geen tijdelijke trainer aan te stellen en op zoek te gaan naar een kandidaat voor volgend seizoen. “Natuurlijk hebben we trainers gesolliciteerd, maar het bestuur heeft geen haast en kennelijk vertrouwen in mij. Ik doe dit een half jaar en dan mag een opvolger het overnemen. Wij gaan er eerst alles aan doen om in de vierde klasse te blijven, maar dat is al lastig genoeg. Ik heb tegen die gasten gezegd dat ze goed in de spiegel moesten kijken. Trainer weg en op de laatste plaats, daar kan je niemand anders de schuld van geven dan jezelf. Het tweede van SSW traint tweemaal per week en het eerste ook. Op verschillende avonden, dus je hebt feitelijk vier avond om tweemaal te trainen. Daar wil ik de spelers ook op zien Werk en andere zaken gaan natuurlijk voor, maar spelen in de vierde klasse betekent tweemaal per week trainen. En als mensen dan nog wegblijven, ga ik gewoon spelers van het tweede doorschuiven. Geen jongens die een bal misschien dertig keer hooghouden en vervolgens in hun nek leggen, maar wel gasten die er altijd staan en hard werken. En dat hebben we nodig om de onderste plaats te verlaten om hopelijk via de nacompetitie handhaving af te dwingen.”

Pieterman van Kooten (63/foto rechts naast de Taart) is rustig, maar zijn fanatisme klinkt wel in zijn stem door. “Ik hoop dat die gasten er ook zo over denken, want elke wedstrijd is er nu een. Trainen, hard werken en punten verdienen. Dat is alles wat we kunnen doen.” En als hij SSW hopelijk in de vierde klasse heeft kunnen houden, keert de oefenmeester die eerder werkzaam was bij SC Reeland, Merwesteijn, Gelukvogels en NOSVRI terug in de anonimiteit. “Ik ben ooit door mijn vader bij SSW gaan voetballen. Bijna verplicht, want de A-jeugd had toentertijd te weinig spelers. Maar ik hoefde niet zo nodig. Ik vond het spelletje wel leuk, want ik voetbalde altijd op straat en het schoolplein. Maar op een veld waar eerst de schapen vanaf moeten worden gehaald en met zo’n ouderwets zware leren bal, vond ik echt helemaal niks. Weet je hoe je gaat ruiken van schapenstront? Ach, het is allemaal niet meer voor te stellen. Mijn vader heeft de club helpen opbouwen, dus dan doe je dat. Die laat je niet in de steek.”

Van Kooten besluit: “Het eerste mag dan wel onderaan staan in de ranglijst, verder gaat het goed met de club. Toen ik een paar jaar geleden begon bij het tweede ben ik mij met de jeugd gaan bezig houden. We hadden toen een team. Tegenwoordig is het op zaterdag druk en hebben we in elke leeftijdscategorie een of meerdere teams. Dat is geweldig. Dus als de klus er bij het eerste op zit en er is een trainer voor volgend seizoen gevonden ga ik mij daar weer lekker mee bezig houden. Ik doe dit voor de club en voor niks. Maar als het aan mij had gelezen was Wols nog steeds de trainer van SSW. Het had nooit zo ver moeten komen, maar dat verander ik niet. Dus het enige wat ik wel kan, is de club op mijn manier helpen.”

 

 

Lees meer over club: SSW