Ni Hao Omar Rziki (deel 4)

Ni Hao Omar Rziki (deel 4)

ROTTERDAM – Omar Rziki stapte na de B-jeugd van Sparta en de selectie van de Rotterdamse vierdeklasser HWD in het vliegtuig voor een nieuw hoofdstuk in zijn loopbaan als trainer. De jonge oefenmeester greep een kans om in China aan de slag te gaan bij een academie van Rene Meulensteen met beide handen aan. In land van miljarden inwoners met Chinese Muur, het Plein van de Hemels vrede, Verboden Stad, paraplu’s tegen de zon, veel proosten bij het eten, wit als schoonheidsideaal en voetbal als sport voor de toekomst meldt hij zich tweewekelijks met nieuwe verhalen. Deel vier gaat over de tijdmachine.

“Een overheerlijke haring met uitjes naar binnen werken en daarna nog één. Een goed begin van een korte vakantie in Nederland. In China ligt alles rondom het voetbal eruit vanwege het Chinese nieuwjaar en de bijbehorende festiviteiten. Aanleiding voor mij om mijn familie en vrienden te bezoeken. De afgelopen twee weken stonden voor mij in het teken van ‘de batterij opladen.’ Géén verplichtingen en vooral dingen doen die ik leuk vind. Een leuke bijkomstigheid, zo bleek achteraf, was het opruimen van de kelder. Die kelder bleek een schatkamer te zijn vol met mooie herinneringen. Na het zien van onder andere foto’s, prijzen en krantenartikelen werd ik regelrecht meegesleurd in een tijdmachine.    Ik stapte uit in het jaar 2007 waarin mijn trainerscarrière begon. Ik begon bij sportclub Neptunus (inmiddels gefuseerd tot NeptunusSchiebroek). Daar heb ik twee jaar achtereenvolgend de D1 en de C1 getraind en gecoacht. Beide seizoenen resulteerde zich in kampioenschappen in de 1e klasse. Niet dat de kampioenschappen het allerbelangrijkste zijn, maar succesbeleving is wel degelijk een stimulans en onderdeel van je ontwikkeling.

Vervolgens heb ik een jaartje bij dezelfde club de functie van technisch jeugd coördinator bekleed. Na mijn periode bij Neptunus ben ik aan de slag gegaan bij SVV in Schiedam. Daar heb ik één seizoen de C1 (kampioenschap derde divisie) en één seizoen de B1 (promotie derde divisie) getraind en gecoacht. Na een vijftal goede jaren bij mooie amateurclubs maakte ik mijn debuut als trainer-coach bij een betaald voetbalorganisatie. In het seizoen 2012-2013 werd ik gevraagd om trainer-coach te worden van de Onder 15 jaar bij FC Dordrecht. Dat was een goede stap voor mijn ontwikkeling als trainer-coach. Na succesvolle jaren met kampioenschappen te hebben beleefd, speelde ik dat seizoen met FC Dordrecht Onder 15 voor het eerst in mijn trainerscarrière onder in de competitie mee.

We vochten voor lijfsbehoud in de eredivisie voor C- junioren. We wisten ons uiteindelijk te handhaven op het hoogste niveau met teams als Ajax, PSV, Feyenoord en Sparta Rotterdam. Die laatst genoemde club was mijn volgende bestemming als trainer-coach. In het kader van mijn ontwikkeling greep ik de kans om bij één van de beste jeugdopleidingen van Nederland aan de slag te gaan. Mijn periode bij Sparta Rotterdam, van in totaal drie jaar, is de belangrijkste geweest voor mijn ontwikkeling als trainer-coach. Ik heb veel mogen leren van onder andere trainers als Demis Xanthopoulos en Pieter Schrassert Bert.

Terwijl ik uit die tijdmachine stapte kwam ik nog een gedichtenboek tegen. Dat boek toonde de winnaars van een landelijke gedichtenwedstrijd, voor kinderen tot en met twaalf jaar, met als thema ‘Door een gekleurde bril’: hoe je naar de wereld kijkt heeft te maken met de bril die je opzet. Ik wil u uitnodigen om mijn gedicht te lezen, zie foto bovenaan. Mijn gedicht werd bekroond met de eerste prijs. Een prijs die Sparta Rotterdam aan het einde van dit seizoen het recht geeft om weer in de eredivisie te mogen spelen. De plek waar ze thuis horen!

Lees meer over de spelers: