Klupp-held van de Week: Cees van Dongen (Melissant)

Klupp-held van de Week: Cees van Dongen (Melissant)

ROTTERDAM – De Klupp-held is iemand die door zijn vereniging is genomineerd vanwege zijn verdienste voor de vereniging. Iemand die in de schaduw feitelijk onvervangbaar is. De lijntrekker, schoonmaker, keukenhulp, barpersoneel, wasvrouw, materiaalman, vlagger, lid van de werkploeg of jeugdleider. Iemand die bereid is om zijn of haar tijd op te offeren in het belang van anderen. Iemand die nooit klaagt, niet om aandacht vraagt en bij nacht en ontij klaar staat. Iemand die het verdient om eens een schouderklopje te krijgen of door het Barendrechtse sportmerk Klupp sportwear in de schijnwerpers te worden gezet. De eerste persoon van 2016 met een groot clubhart die door Klupp sportswear in het zonnetje wordt gezet is Melissant’s keeperstrainer Cees van Dongen.

Het enige jurylid van de rubriek Klup-held van de Week, Pim Blokland had een foto gezien van de 71-jarige Van Dongen op trainingskamp van de vierdeklasser in het Spaanse Nerja. De doelman uit de formatie van trainer Ozkan Dabak die deze week zijn contract bij de club op het eiland Goeree Overflakkeee verleende, was met de fiets onderuit gegaan, waardoor de oud-sluitpost van Flakkee, DOS en SC Voorne voor de gelegenheid onder de lat plaats nam. De foto’s van een zwevende Van Dongen vormen het stille bewijs van de kunsten die hij kennelijk nooit is verleerd. Voorzitter Ad Kruimer laat de 71-jarige inwoner van Sommelsdijk met een glimlach weten dat hij niet helemaal gestrekt naar de hoek ging, maar de voormalige sluitpost zucht een keer en zegt dat de preses er geen verstand van heeft. Vervolgens rolt hij zijn broekpijp op om de korst op de schaafwond te laten zien die hij overhield aan de training op kunstgras. “als je niet van de grond komt, hou je er geen schaafwond aan over voorzitter.” Er klinkt een gelach in de kleine bestuurskamer van de oranje-zwarten met uitzicht op het trainingsveld.

Praten van Van Dongen over voetbal is vooral luisteren. De voormalige doelman en keeperstrainer van Melissant heeft het hoogste woord, maar is even stil als Pim Blokland als enige jurylid van de Klupp-held van de Week de kantine van de vierdeklasser binnen stapt. “Kom je voor mij. Ga weg? Meen je dat nou. Klupp-held? Ik?” Hij kijkt nog wat in de rondte, maar begrijp langzaam maar zeker dat de voorzitter van de Vrienden van Feyenoord inderdaad voor hem naar het eiland toe is gekomen. “Ik vond het al zo raar dat de voorzitter belde of ik er vanavond zou zijn. Die belt normaal gesproken nooit. Mijn vrouw zei al tegen mij dat er iets niet klopte, maar ik ben natuurlijk wel naar de club gekomen. Ja, weet ik veel dat Pim Blokland helemaal voor mij uit Rotterdam hier naar toe is gekomen. Weet die beste man dat ik vroeger bij DOS nog met Henk Wery heb gespeeld. Oh, daar gaat het niet over. Waarover dan wel? De Klupp-held, waarom dan? Ik een held, op mijn 71-ste zeker. Omdat ik in Spanje heb gekeept. Hoe ken hij dat nou weten?” De keeperstrainer van de hoofdmacht verbaast zich vervolgens over de prijs die hoort bij de titel van Klupp-held van de Week. “Een heel nieuw tenue voor mij? Prachtig zeg. ook nog in de goede kleuren. Mag ik dat hebben? En donderdag op de training dragen? Mooi, dat doe ik natuurlijk. Korte mouwen, geen probleem. Daar hoor je mij niet over.”

Van Dongen is even verrast of blij. “En ik mag met Pim Blokland op de foto. Mooi, leuke avond zo. En de voorzitter heeft dat samen met www.regiorijnmondvoetbal.nl geregeld? Dat had ik nou nooit verwacht,” aldus de Held van de Week. Die verhaalt nog maar eens dat hij als keeper van Flakkeee reageerde op een advertentie van DOS in het Algemeen Dagblad dat ze daar spelers zochten voor in de derde klasse. Ik helemaal van Flakeee naar Utrecht om daar een proefwedstrijd te spelen. Ik wil niet spelen maar een keepertrainer. Stel je voor dat je in een wedstrijd drie ballen krijgt. Kan ik zonder contract weer terug naar huis. Weet je hoe lang dat toen duurde. Nee, ik wilde een training en kon na afloop gelijk tekenen. Ik ben daar twee jaar in de kost gegaan. We wonnen vierhonderd gulden voor een verloren wedstrijd. Ik hoor dat die Kazim bij Feyenoord een miljoen euro per jaar verdient. Dat is wel even anders. Ik heb nog met DOS voor de Jaarbeurs beker in Dublin en Zaragoza gespeeld. En vanwege het 65-jarige jubileum tegen Velox met Willem van Hanegem. Heel bijzonder ik had nog nooit bij kunstlicht gespeeld. Dat hadden we allemaal niet op het eiland.” Van Dongen zit op zijn praatstoel en laat de ene anekdote na de andere volgen. “Ik ben hier vijftien jaar keeperstrainer geweest. Maar de man die het over nam, raakte geblesseerd en toen belde de voorzitter mij. Je snapt het natuurlijk al, ik train hier nu nog steeds. Ach man, maar naast tennis is voetbal mijn lust en mijn leven. Ik ga naar alle thuiswedstrijden van de club. Uit niet, want dan kijk ik bij DVV’09, want daar speelt mijn kleinzoon. Die wil ik voor geen goud missen. Tegen dat jong kan ik nu mooi zeggen dat zijn opa door Pim Blokland Klupp-held van de Week is gemaakt. Wat een verrassing. Erg leuk.”

Lees meer over club: 's-Gravendeel
Lees meer over club: Melissant
Lees meer over de spelers: