De Wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 15)

De Wereld volgens Jasper de Muijnck (deel 15)

ROTTERDAM – De Nederlandse school in Hongarije. Een mooie nieuwe uitdaging, kan je een wekelijkse column schrijven over je belevenissen in Hongarije als trainer coach uit de regio, was de vraag? Ik ga het weer proberen. Deze week: Internationale samenwerking.

Dit is de laatste week voor de academie in Hongarije. Zo’n laatste week is altijd vooral ingericht met evaluaties. De laatste competitiewedstrijd was al op 5 december en de eerste wedstrijd na de winterstop is op 27 februari. Omdat de school nog wel gewoon lessen heeft, zijn de spelers nog hier en hebben ze vanaf vrijdag 18 december vrij. De trainingssessies worden vooral ingevuld met leuke voetbal (gerelateerde) activiteiten. Een voetvolleytoernooi en ook het 4 tegen 4 toernooi met individuele winnaar (wel bekend bij cursisten van trainersopleidingen) heeft hier zijn intrede gedaan.

Er heerst een positieve sfeer rondom de evaluaties. Er is rust in de academie; de taken en verantwoordelijkheden zijn duidelijk. De lijn die gevolgd wordt is eenduidig. Een groot verschil met de situatie in Amsterdam. Daar was ik vorige week voor een stageperiode voor drie spelers. Door alle gebeurtenissen daar voel je de spanning en zie je de druk op iedereen. Er moeten allerlei taken worden overgenomen nu er mensen zijn ontslagen en opgestapt. Het was voor mij een mooi moment om te evalueren wat het verschil is tussen de toptalenten uit onze academie en die van Ajax. Het grootste verschil zit hem vooral in de functionele technische kwaliteiten en het tactisch vermogen.

Met functionele technische kwaliteiten bedoel ik dat de bal sneller speelklaar ligt, aangenomen wordt in de juiste richting en de balsnelheid vaker beter is. Toch konden ze alle drie moeiteloos meedoen in de oefeningen en pasten ze zich razend snel aan het niveau (een eigenschap behorend bij talent). In tactisch opzicht merkten ze ook dat in de positiespelletjes iedereen beter staat, minder loopt en sneller handelt. In hun eigen team zijn er spelers die in dit soort vormen verkeerd lopen of niet goed aanspelen. Bij ons steken deze spelers er echt bovenuit; bij Ajax speelden ze mee. Het was voor mij mooi om te zien dat ze zelf heel kritisch zijn over wat ze kunnen en moeten verbeteren. Bij terugkomst wachtte hen een interview op de nationale TV sportzender in Hongarije. Het was groot nieuws dat spelers naar een topacademie in de wereld konden. Ze gaven blijk van een reële visie op de week. Dit moment is gelijk weer een startpunt voor ons talentenprogramma voor het onderdeel media training. Een mooi praktisch voorbeeld voor de talenten, die hopen ooit vele interviews te moeten geven over hun prestaties.

De evaluaties tussen speler en trainer in bijzijn van de ouders is een groot succes. Er lijkt meer begrip te zijn vanuit de ouders over keuzes, ontwikkeling en noodzakelijke stappen. Het lijkt er dus op dat deze manier van evalueren goed geland is in het systeem en nu ook breed gedragen wordt door de medewerkers hier. Dit weekend vlieg ik terug naar Nederland om  dagen met gezin en familie door te brengen. Tevens is er de gelegenheid om weer eens bij te praten onder het genot van een kopje koffie of een etentje met vrienden uit de voetballerij. Daarnaast hoop ik wat squash te kunnen spelen; een nieuwe uitdaging sinds ik in Hongarije woon.

Ik wens de nieuwe collega-columnist Omar Rziki overigens veel plezier in China.

Tot volgende week, Jasper

Lees meer over de spelers: