De Taart: Capelle

De Taart: Capelle

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenal de bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en een traktatie voor twintig personen, wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echte liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week naar Capelle aan den IJssel, waar de plaatselijke Topklasser nog nagenoot van de 0-1 bekerzege op Jupiler League-club FC Dordrecht.

“Toen ik het doelpunt op televisie zag, wist ik meteen, dit is een treffer die de wereld over gaat. Letterlijk een wereldgoal. Ik begrijp dat de trainer van Capelle, Ton van Bremen, liever had gehad dat de maker Jordao Pattinama, de wedstrijd in een eerder stadium zou hebben beslist, maar toen hij eenmaal scoorde was dat al snel vergeten. Er zat aan de Krommedijk familie van mij op de tribune en die raakte maar niet over het doelpunt niet uitgesproken. Als amateurclub van een betaald voetbalorganisatie winnen is altijd prettig, maar op die manier maakte het wel heel speciaal. Natuurlijk heb ik een dag later getwijfeld of de Taart niet naar Dirk Kuijt moest. Wat een toonbeeld van Rotterdamse opgestroopt mouwen. Wat een leider in een prachtig kolkend stadion. Hoezo versleten, hoezo niet waardevol? Hoezo te weinig op het doel schieten. Ik wil me niet als een van die 15 miljoen bondscoaches profileren, maar in deze vorm heeft Kuijt wat mij betreft zelfs nog een toegevoegde waarde voor Oranje. Maar genoeg over Dirk, en tegelijkertijd kan je iemand niet genoeg waarderen als hij van waarde is voor de club van Zuid. Trouwens ik heb gelezen dat een Zeeuwse collega Feyenoord-koekjes maakt. Nou die doet met Super Dirk waarschijnlijk goede zaken. ik gun het hem van harte.”

Maar wij maken geen koekjes, natuurlijk wel heerlijke koekjes, maar ik bedoel geen Feyenoord-koekjes. Wij maken eens per week De Taart en die moet hoe zeer ik hem ook aan de Grote Dirk zou hebben gegund naar Capelle. Naar de laatste zestien door onder meer MVV en FC Dordrecht te verslaan kan je geen geluk meer noemen. En met VVSB als volgende tegenstander, lonkt zelfs een plaats bij de laatste acht. Aan de andere kant loert het gevaar dat iedereen denkt dat deze club wel even wordt verslagen, maar let op, VVSB is geen verkeerde ploeg. Daar heeft Ton van Bremen de handen echt aan vol. Die hebben FC Emmen verslagen en dat was meer dan knap. Eigenlijk nog overtuigender dan Capelle zelf FC Dordrecht klopte. VVSB is een topper in de zondagafdeling van de Topklasse.” Ton van Bremen beaamt in het bijzijn van assistent Arne van Gelder en verdediger Wilmer Kousemaker dat VVSB inderdaad een lastige tegenstander is in de vierde ronde. “Kijk, als het aan mij had gelegen was het Feyenoord-Capelle geworden. Ik geloof zo maar dat de Kuip daar vol voor had gezeten. Dat legioen gaat zeker na de winst op Ajax weer in een kampioenschap geloven en staan als een man achter de club. Dat had voor die gasten van Capelle een prachtige ervaring geweest. In een volle Kuip tegen Feyenoord spelen. Verliezen ligt niet bij voorbaat vast, maar het feit dat we daar hadden kunnen spelen, zou geweldig zijn.

“Maar ja, VVSB kwam er net iets eerder uit dan Feyenoord. Nou ja, als we samen de laatste acht halen kan het altijd nog. Dus om te beginnen maar zelf van VVSB winnen, al blijf ik er direct op hameren dat dit geen simpele ploeg is. Van ik heb gezien sprak mij zeer aan. Het is een knap elftal wat daar staat. Misschien krijgt het wat minder waardering omdat het een zondagclub is, maar die kunnen echt voetballen,” de ex-speler van Excelsior heeft de spelersgroep een vrije avond gegeven. De selectie mag in de aanloop naar de competitiewedstrijd van zaterdag bij de plaatselijke fitness naar de sauna of op een andere manier ontspannen. “Ze hebben deze week genoeg gedaan en met een verlenging ook nog een half uur extra gespeeld. Dan moet je af ten toe even wat gas terugnemen. Die jongens hebben ook gewoon een baan of studeren nog, dus dat kan je niet vergelijken met semi-profs of profs. Dus niet trainen op donderdag en de accu weer voor zaterdag opladen. En kijken of we het goede spel tegen FC Dordrecht voort kunnen zetten. Achterin weinig weggeven en voorin nog beter de kansen benutten. Maar goed, dat wil elke trainer uiteindelijk.”

Van Bremen filosofeert nog even met zijn assistent Van Gelder over de opties Woudestein en Kasteel. “Ja daar gaan wij niet over. Belangrijk is dat het sfeervol wordt. Capelle heeft normaal 500 tot 600 mensen, maar misschien in een avondwedstrijd in een stadion wel meer. Ik heb geen flauw idee hoe groot de aanhang is die VVSB mee gaat nemen. Hoe dan ook het is prachtig hoe de beker leeft. Wat het doet voor de club. De penningmeester loopt als twee dagen te glunderen en die glimlach verdwijnt tot aan het duel met VVSB niet, want ook die genereert weer inkomsten voor de club. Een prachtige bijkomstigheid. We moeten gewoon blijven presteren en ons best doen. Het bestuur zorgt wel voor de rest. En de bakker voor de Taart. Leuk dat de zege zo wordt gewaardeerd. Ik neem hem mee naar de  David Lloyd. Die paar ons die er in de sauna vanaf is gegaan, kan er met de Taart weer bij gegeten worden. Geen probleem de jongens hebben het verdiend. Hard gewerkt en veel, heel veel, aandacht voor de club gegenereerd. Als ik heel eerlijk ben zou ik de Taart ook moeten doorschuiven naar de supporters die er in Dordrecht een waar feest van hebben gemaakt. Het was alles bij elkaar een prachtige avond.”

Lees meer over club: Capelle
Lees meer over de spelers: