De Taart: Jordi de Bruin (KethelSpaland)

De Taart: Jordi de Bruin (KethelSpaland)

PERNIS – De beroemdste bakker van de Regio Rijnmond, banketbakker Dekker uit Pernis, is in de voetbalwereld hard op weg om uit te groeien tot een fenomeen. Een fijnproever van het regionale amateurvoetbal en bovenste beste bakker. In een seizoen heeft Dekker er voor gezorgd dat zijn taart is uitgegroeid van een taart tot De Taart. Vers gemaakt in eigen bakkerij en voor twintig personen wordt De Taart van bakker Dekker elke week met open armen en hongerige blikken ontvangen. Bakker Dekker was geen voetbalkenner, maar is langzaam maar zeker wel een echter liefhebber geworden. De Pernisser smulpaap kiest dus elke week als enige de bestemming voor zijn taart. Bakker Dekker komt vaak tot logische, maar soms ook tot verrassende keuzes voor de bestemming van zijn dagverse bouwsel. De Taart ging deze week nog wat tot voor kort nog het grootste geheim van Schiedam was. De pas 16-jarige B-junior Jordi de Bruin. De snelle aanvaller van vvKethelSpaland debuteerde afgelopen zondag in de hoofdmacht van trainer Frans Schaap. De Havo-leerling scoorde de 1-0 en kreeg na tachtig minuten bij zijn wissel van het complete elftal een applaus. “Daar gaan wij met de Taart nog eens dunnetjes overheen,” aldus de Pernisser meesterbakker.

De Bruin is een parel uit de opleiding van de Schiedamse club en B-trainer Robert Clarijs en leider Wim van Dijk hadden dat graag nog even zo gelaten. Maar Wim Schaap doorkruiste die plannen door de aanvaller zondag op te roepen voor de in degradatienood verkeren hoofdmacht va vvKethelSpaland. “Ik dacht dat ik mee moest doen en misschien een kwartier of tien minuten voor tijd in zou vallen. Maar voor de wedstrijd hoorde ik dat ik in de basis zou beginnen. Ja, dat was wel heel bijzonder,” aldus de frêle aanvaller met een brede glimlach. Diens kwaliteiten zijn op sportpark Kethel inmiddels wel bekend. Nadat hij van SVV overstapte naar de club waar zijn vader vroeger had gespeeld, werd hij op basis van zijn prestaties steevast in een hogere leeftijdscategorie ingedeeld. “Ik speelde vorig jaar bij de A-jeugd, maar ben door de trainer gevraagd om dit jaar voor de B0jeugd te spelen. Het is eigenlijk voor het eerst dat ik met jongens van mijn eigen leeftijd speel,” aldus De Bruin. “Ja, Jordi is echt met een i. Het stond in de krant verkeerd, maar ondanks die verkeerde voornaam hebben wel veel mensen gelezen dat ik bij de zondag had gedebuteerd en gescoord. Ik kwam op school en wist zelf nog van niets, maar een jongen uit mijn klas had het artikel gezien. Ja, dat was wel mooi. Vervolgens kreeg ik steeds meer reactie. Op school en op de club. Ja, als ik dan toch debuteer, dan ook maar op deze manier. Ik had nergens op gerekend, stond in de basis, scoorden en haalde vervolgens ook nog eens de krant. Maar belangrijker was dat de club met 2-1 won, want de punten zijn hard nodig. Ik ben blij dat ik iets heb kunnen bijdragen.”

De talentvolle Schiedammer had op zaterdag met de B-jeugd in een oefenwedstrijd tegen de B2 van Smitshoek ook al gescoord en daardoor bijgedragen aan de 3-0 overwinning van vvKethelSpaland. Een dag later herhaalde hij het kunststukje bij de junioren. Maar wel met dank aan de doelman van de Rotterdamse thuisploeg Antibarbari, die zich volledig verkeek op een voorzet van De Bruin. De aanvaller lacht voorzichtig. “Het was geen doelpoging, maar een voorzet. Maar ja, hij ging erin en dit soort ballen tellen ook. Het was niet echt de bedoeling, maar wel mooi dat die voorzet direct in het doel verdween. Het was de 1-0 en ik heb gewoon gejuicht. Ja, mazzelgoals tellen gewoon dus die mag je vieren,” aldus de jonge Schiedammer, die volgende maand zijn zeventiende verjaardag viert. Na tachtig minuten werd hij door trainer Frans Schaap naar de kant gehaald en kreeg een applaus van zijn medespelers binnen en buiten de lijnen. “Ja, daar werd ik wel stil van. Natuurlijk leuk, maar ik heb niet in mijn eentje tegen Antibarbari gespeeld. We hebben het met z’n allen gedaan. Maar eerlijk is eerlijk het ging wel lekker.”

Zijn vader en moeder die voor de uitreiking van de Taart door Bakker Dekker naar de kantine van vvKethelSpaland zijn gelokt door het duo Clarijs en Van Dijk glimmen van trots. “Zijn kwaliteiten heeft hij niet van zijn vader, alhoewel hij wel in de achterhoede is begonnen. Hij heeft zo veel longinhoud en snelheid dat hij af en toe van achter naar voren vloog. Zijn vader was meer een verdediger die je driemaal moest passeren. “Jordi is een aanvaller met veel snelheid,” aldus zijn moeder. In het veld doet het talent volgens zijn vader nog te veel, maar zijn loopvermogen en conditie laten dat ook toe,”” aldus De Bruin senior. De trainer en leider van de B-jeugd delen mee bij het aansnijden van de Taart van bakker Dekker, maar zijn aan de andere kant dat hij parel uit de B-jeugd nu niet meer veilig is voor scouts. “Deze jongen is snel en zo tweebenig dat je echt niet kan zen welk been zijn sterkste is. Het lijkt hem wel haast niet uit te maken met welke voet hij een bal aanneemt of schiet. Knap voor een mannetje van zestien jaar. En je dan fysiek ook nog eens staande houden bij de senioren. Dit geheim hadden we graag nog even bewaard, maar goed, hij is zelf eigenaar van zijn talenten,” aldus trainer Clarijs, volgens eigen zeggen de enige Schiedammer met die naam die niet bij Excelsior’20 hoort.

En het onderwerp van gesprek zelf? Hij smult in de kantine van de blauw-rode fusieclub van de Taart en blijft genieten van de aandacht. “Ik wist dat ik naar de kantine moest komen, maar had geen idee waarvoor. Ja, dit is nog leuker dan al in de krant staan. Dit is ook leuk voor mijn vader en moeder en de trainer. Zo heeft iedereen iets aan mijn doelpunt,” aldus De Bruin. Dat de vvKethelSpaland-speler nog niet ontdekt of gescout is, schijnt hem niet te deren. “Ik voetbal vooral voor mijn plezier. Niet om kost wat het kost prof te worden. Als dat het geval zou het prachtig zijn. Ik heb met mijn ouders afgesproken om bovenal mijn Havo af te make en dan een opleiding tot sportleraar of iets anders in de sport te gaan doen. En als het echt een profcontract wordt dan liever niet bij Ajax. Alhoewel, als het een echt goed contract is ga ik er misschien over nadenken. Dirk Kuijt was vroeger mijn voorbeeld, dus als er een club is waar ik graag zou spelen, is het Feyenoord. En tot die tijd speel ik gewoon lekker bij mijn club in Schiedam.”